γιαννης_οικονομου_κυβερνητικος_εκπροσωπος
Πολιτική

Οικονόμου για επίθεση Ζαχάροβα: Υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και την ελευθερία, η Ρωσία στάθηκε απέναντι σε αυτά τα ιδεώδη

Ακόμη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σχολίασε την επίθεση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα.

Ειδικότερα, ο ίδιος ερωτήθηκε σε σχέση με το πως απαντάει η Ελλάδα στην επίθεση που έκανε η Ζαχάροβα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και αν η Αθήνα βλέπει ταύτιση Μόσχας και Άγκυρας.

«Αυξάνεται ο κατάλογος όσων δυσαρεστήθηκαν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα υπερασπίζεται το δίκαιο, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η Ρωσία στάθηκε απέναντι σε αυτά τα ιδεώδη με την εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα».

Αναφορικά με την νέα αποστολή όπλων της Ελλάδας στην Ουκρανία που αποκάλυψαν οι ΗΠΑ και επιβεβαίωσε και το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι παραδίδεται τμηματικά η αποστολή αμυντικού υλικού της Ελλάδας στην Ουκρανία στη βάση της αρχικής συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο τόνισε ότι πρόκειται για «υλικό από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμων το οποίο δεν θα λείψει από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες τις δικές μας». Παράλληλα, ερωτηθείς για την σύνοδο του ΝΑΤΟ τον άλλο μήνα στη Μαδρίτη και το αν υπάρχει περιθώριο συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι, έχουμε πάντοτε τη διάθεση να συνομιλούμε με τους γειτονές μας και συμπλήρωσε ωστόσο ότι «πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Και σίγουρα δεν είναι προϋπόθεση η Ελλάδα να συμπεριφέρεται όπως επιθυμεί ο Ερντογάν. Η χώρα μας θα αναδεικνύει παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας».

Αναφορικά με το αν η Ελλάδα θα ζητήσει κυρώσεις ή έστω την απειλή κυρώσεων από το ΝΑΤΟ και αν είναι ικανοποιημένη από τις ίσες αποστάσεις που κρατάει η συμμαχία έναντι Τουρκίας και Ελλάδας ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στην επιστολή της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ λέγοντας ταυτόχρονα ότι «πάντοτε αναδεικνύουμε την τουρκική προκλητικότητα και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη διεθνή νομιμότητα».

Ακόμη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις της Τουρκίας ενώ για το αν αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας και Άγκυρας ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Νταβός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει γι’ αυτό. Αλλά αυτό (σ.σ. η επιδίωξη συνομιλιών και διαλόγου με την Τουρκία) δεν σημαίνει και εκπτώσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».