Η Τουρκική προκλητικότητα και η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ, με την οποία καταρρίπτει τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, στο επίκεντρο της ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Η Ελλάδα έχει τη διάθεση να συνομιλήσει με όλους τους γείτονές της προστατεύοντας ωστόσο παράλληλα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, διαμήνυσε ο κ. Οικονόμου.


«Μετά την ιστορική επίσκεψη στις ΗΠΑ, η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, οι συζητήσεις που είχε και η ανταπόκριση των συνομιλητών του έστειλαν και πάλι σε διεθνές επίπεδο το μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά» τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε:
«Είμαστε πάντα σε διάθεση να συνομιλούμε με τους γείτονές μας, αλλά πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Και σίγουρα δεν είναι προϋπόθεση η Ελλάδα να συμπεριφέρεται όπως επιθυμεί ο Ερντογάν. Η χώρα μας θα αναδεικνύει παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας».

Αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Μαρία Ζαχάροβα κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού, σχολίασε ότι «αυξάνεται ο κατάλογος όσων δυσαρεστήθηκαν από την ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ωστόσο η χώρα μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δίκαιο, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η Ρωσία στάθηκε απέναντι σε αυτά τα ιδεώδη με την απρόκλητη επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα».

Στο οικονομικό πεδίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών στο Νταβός με τους επικεφαλής παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών όπως η Google, η Meta, το επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, η Mubadala, η Bridgewater Associates και άλλες μεγάλες εταιρείες.
Όπως είπε, τόσο από τον κ. Μητσοτάκη όσο και από τους συνομιλητές του επισημάνθηκαν τα πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.