Σε μία εντελώς διαφορετική φάση μπαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη χθεσινή εκλογή της νέας Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνιας Σβίγκου και του Αναπληρωτή της, Γιώργου Βασιλειάδη, με ποσοστό που άγγιξε το 76,5%.

Τα δύο νεαρά στελέχη, «σάρξ εκ της σαρκός» του κόμματος, όπως τα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, θα συμμετάσχουν και τυπικά σήμερα στην πρώτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με τις φρέσκιες κομματικές τους ιδιότητες.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα δείχνει πως υπάρχει διάθεση για αλλαγή και ανανέωση.

Ο τελευταίος κατέστησε αντιληπτά χθες τα προσωπικά του όρια απέναντι σε επιμέρους αντιρρήσεις, μαζί με τους νέους όρους στην εσωκομματική λειτουργία.


Ενωτική πρόταση

Μολονότι το «προεδρικό» μπλοκ επικράτησε σαρωτικά στην εκλογή Συνέδρων, όσο και στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον περασμένο Απρίλιο, εντούτοις ο κ. Τσίπρας επιχείρησε χθες να αμβλύνει τις όποιες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ των «προεδρικών» και της αριστερόστροφης «Ομπρέλας».

Όμως, ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως «θα πρέπει να πάμε πέρα από παλιές φόρμες, πέρα από τις παλιές συνήθειες, τις παλιές οργανωτικές δομές. Όχι να τις καταργήσουμε, να πάμε πέρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν «είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε; Ή θεωρούμε ότι όλα έχουν καλώς;», απευθυνόμενος στα 300 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, με αυτοκριτική διάθεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, προβληματίστηκε ανοιχτά για το εάν «θα συνεχίσουμε κι από δω και στο εξής, ξανά και ξανά, να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις-καρικατούρες, που, ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στην πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών;».

«Και μάλιστα, εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου, να τα πω όλα. Ακόμη και του Προέδρου του κόμματος. Ή θα αλλάξουμε την αντίληψή μας;», πρόσθεσε.

Η κίνηση ματ με τη Σβίγκου


Η κίνηση του κ. Τσίπρα να προτείνει την κ. Σβίγκου για Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκάλεσε εσωκομματική αναστάτωση, ιδίως στους κόλπους της «Ομπρέλας», με δεδομένο ότι η νέα Γραμματέας του κόμματος ανήκει παραδοσιακά στην αριστερόστροφη τάση της Κουμουνδούρου.

Ως ένδειξη της ίδιας αμηχανίας ερμηνεύεται και το γεγονός ότι η «Ομπρέλα» κατέθεσε επιπλέον τέσσερις υποψηφιότητες, των: Ν. Φίλη, Π. Λάμπρου, Μιχ. Σαμπατακάκη, Α. Καββαδία, για την νέα Πολιτική Γραμματεία.


Τίποτα αναπάντητο

Ωστόσο, ο Θοδωρής Δρίτσας από την «Ομπρέλα» φέρεται να υποστήριξε ότι όταν κάποιος είναι στη μειοψηφία, δεν μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες υλοποίησης του σχεδίου της πλειοψηφίας, «δείχνοντας» προς την μεριά της κ. Σβίγκου.

Απαντώντας στον κ. Δρίτσα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ότι αυτή δεν είναι στρατηγική ενότητας.

Όπως παρατήρησε, μέχρι χθες κάποιοι έλεγαν ότι η πλειοψηφία θέλει να εκδιώξει τη μειοψηφία και τώρα που ο ίδιος κατέθεσε μια πρόταση σύνθεσης και ενότητας, από τους ίδιους ανθρώπους αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω λυπημένα, φέρεται να επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντιρρήσεις για την επιλογή του κ. Τσίπρα να προτείνει τη Ράνια Σβίγκου στη θέση της Γραμματέα φέρεται να εξέφρασε ανοιχτά από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής και ο «προεδρικός» Παύλος Πολάκης.

Τα μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ

ΑΡΑΠΗ - ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ

ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ

ΔΟΥΣΗ ΜΑΓΚΥ

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΚΑΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑ

ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΦΗ

ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ

ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ

ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ

ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ

ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΧΑΡΙΣ

ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ

ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ

ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ

ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ

ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ