«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να απαντά στις τουρκικές προκλήσεις, είτε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο είτε επί του πεδίου», επισημαίνει στη συνέντευξή του στα «Π» ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Ταυτόχρονα, περιγράφει όλη τη νέα πραγματικότητα για τον δημόσιο τομέα και επιχειρηματολογεί γιατί η Ν.Δ. δεν φοβάται την απλή αναλογική.

Πότε θα έρθει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στη Βουλή και πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του;

Τι πρόνοιες θα έχει για όσους υπαλλήλους συστηματικά υποαποδίδουν και ενδεχομένως «κρατούν πίσω» την υπηρεσία τους; Η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση, τη στοχοθεσία και το σύστημα επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα και ακολουθούν η ανάγνωση και η επεξεργασία του στην αρμόδια επιτροπή. Στις αρχές Ιουνίου θα έχει εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση. Δημιουργούμε ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο, που βάζει σε νέα βάση την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του προϊσταμένου της εκάστοτε οργανικής μονάδας. Επιπροσθέτως, του παρέχουμε μια σημαντική εργαλειοθήκη με το μπόνους παραγωγικότητας, με τη δυνατότητα απόφασης για τηλεργασία και με τον καθορισμό της στοχοθεσίας, προκειμένου να τον ενισχύσουμε στην προσπάθεια να επιτύχει η ομάδα του τους στόχους που έχουν τεθεί. Αναφορικά με τους υπαλλήλους που παρουσιάζουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της Δημόσιας Διοίκησης, έχουμε προβλέψει στο νέο αυτό σύστημα αξιολόγησης τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και να προσαρμοστούν στις αυξημένες ανάγκες της εποχής, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων.

voridis

Ποιος και με ποια κριτήρια θα αποφασίζει ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν μπόνους; Από πότε θα ισχύσει η ρύθμιση αυτή;

Η επιβράβευση της παραγωγικότητας είναι ένα από τα εργαλεία που θα κληθεί να αξιοποιήσει ο προϊστάμενος της εκάστοτε οργανικής μονάδας, προκειμένου να κινητροδοτήσει τους υπαλλήλους του στην επίτευξη της στοχοθεσίας. Το κριτήριο για τη χορήγηση του μπόνους συνδέεται αποκλειστικά με τη στοχοθεσία και είναι πλήρως αποσυνδεδεμένο από πολιτικά κριτήρια. Το νέο σύστημα επιβράβευσης πρόκειται να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά στους υπαλλήλους εκείνους που θα εργαστούν για την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, των σχεδίων δράσης και των δημοσιονομικών στόχων. Σκοπός μας είναι στη συνέχεια να επεκτείνουμε σταδιακά αυτό το μέτρο και στους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, έχοντας προηγουμένως αξιολογήσει τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του.

Πότε θα γίνει ο πρώτος γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ; Τι αλλάζει στον τρόπο και στη διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο;

Με κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνησή μας αναθεώρησε εκ βάθρων το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τόσο τον ρόλο του ΑΣΕΠ όσο και το σύστημα επιλογής προσωπικού. Πλέον, μέσα από μια λεπτομερή και ρεαλιστική, κατ’ έτος, καταγραφή των αναγκών των δημοσίων υπηρεσιών θα προκηρύσσονται οι κενές θέσεις και θα επιλέγονται τα στελέχη, συμμετέχοντας σε έναν ενιαίο, γραπτό, πανελλήνιο διαγωνισμό υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, του οποίου ο ρόλος ενισχύεται έτι περισσότερο. Ο πρώτος αυτός διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί μέχρι τα τέλη του έτους, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τον δημόσιο τομέα, που θα εδράζεται στις αξίες της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ακεραιότητας, διασφαλίζοντας την τοποθέτηση του κατάλληλου προσώπου στην κατάλληλη θέση και προάγοντας τελικά την ποιότητα του διοικητικού προϊόντος και την εξυπηρέτηση των πολιτών, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο.

Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να απαντά στις τουρκικές προκλήσεις, είτε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο είτε επί του πεδίου

Είναι «παγίδα» για τη Ν.Δ. η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές; Θεωρείτε μονόδρομο τη διπλή κάλπη;

Διπλή κάλπη δεν θα υπάρξει αν η Νέα Δημοκρατία είναι αυτοδύναμη στις εκλογές της απλής αναλογικής. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι πολιτικοί συσχετισμοί θα αποτυπωθούν με ένα σύστημα που θα διασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα, δηλαδή αυτό που έχει ήδη ψηφιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ανησυχείτε για ένα «θερμό» καλοκαίρι στο Ανατολικό Αιγαίο μετά την αύξηση της έντασης από πλευράς της Τουρκίας;

Κρίνοντας πάντως από την έντονη αντίδραση της Τουρκίας και τις σπασμωδικές της κινήσεις που ακολούθησαν την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, η οποία κορυφώθηκε με την ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας της κυβερνήσεώς μας. Η Τουρκία είναι για ακόμα μία φορά εκτεθειμένη: Η διφορούμενη στάση της στο ζήτημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η απειλή βέτο που έχει θέσει για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η όξυνση των προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας αποδεικνύουν ότι αποτελεί έναν απρόβλεπτο και ασταθή σύμμαχο. Η χώρα μας, από την άλλη, συνεχίζει να στηρίζει διαχρονικά μια σαφή και ξεκάθαρη θέση, προκρίνοντας το Διεθνές Δίκαιο ως τη μόνη σταθερά για την επίλυση των ζητημάτων που ανακύπτουν τόσο με την Τουρκία όσο και με τις άλλες γειτονικές μας χώρες. Παράλληλα, η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να απαντά στις τουρκικές προκλήσεις, είτε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο είτε επί του πεδίου. Τόσο οι αμυντικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ όσο και η σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων στην οποία προχωρήσαμε, ξεπερνώντας τις λαϊκιστικές κορώνες της Αριστεράς, εγγυώνται τη θωράκιση της πατρίδας μας από κάθε προκλητική ενέργεια.