Τη θεσμοθέτηση Προγραμμάτων σπουδών σύντομης διάρκειας, προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα:

Δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης προγραμμάτων σπουδών σύντομης διάρκειας, η ολοκλήρωση των οποίων οδηγεί στη χορήγηση τίτλων σπουδών σύντομης διάρκειας.

Τo «διπλό» πτυχίο αποτελείται (τουλάχιστον) από δύο χωριστούς τίτλους σπουδών (δύο διαφορετικά πτυχία) που χορηγούνται σε έναν φοιτητή κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης των προγραμμάτων τους. Το διπλό πτυχίο πρέπει επίσης να υπογράφεται από την αρμόδια Αρχή του οικείου ιδρύματος και να αναγνωρίζεται επίσημα στις χώρες τους.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αντιστοιχούν από 30 έως 60 πιστωτικές μονάδες και αφορούν σε ένα επιστημονικό πεδίο ή συνδυασμό επιστημονικών πεδίων.

Τα προγράμματα απευθύνονται προς όλους τους φοιτητές προγραμμάτων πρώτου κύκλου σπουδών του ΑΕΙ ή άλλου ΑΕΙ (αντί οι Έλληνες φοιτητές να επιδιώκουν αυτές τις επιπρόσθετες ευκαιρίες σε ιδιωτικά ιδρύματα, πλέον τις αποκτούν δωρεάν και ποιοτικά, στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο), αλλά και προς φοιτητές Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ και τη διάδρασή τους με πανεπιστημιακές κοινότητες του εξωτερικού.

⦁ Με  απόφαση της Συγκλήτου καθορίζονται το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, τα μαθήματα και οι λοιπές εκπαιδευτικές δραστηριότητες του προγράμματος, οι μέθοδοι αξιολόγησης ανά μάθημα ή εκπαιδευτική δραστηριότητα, ο ανώτατος αριθμός εισακτέων ανά πρόγραμμα, η δυνατότητα οργάνωσης του προγράμματος με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με την οργάνωση, διοίκηση και διαχείριση του προγράμματος.