Με ενισχυμένη τη διεθνή θέση της χώρας μετά την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για μια σειρά διεθνών επαφών και συναντήσεων, στις οποίες παράλληλα θα αναδείξει τους κινδύνους που κρύβουν η αυξημένη προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας.

Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη, οπότε θα μεταβεί στη Ρώμη και θα έχει δείπνο στις 8.30 (ώρα Ελλάδας) στο Palazzo Chigi, την πρωθυπουργική κατοικία της Ιταλίας, με τον Μάριο Ντράγκι.

Το πλάνο

Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει αναλυτικά τις παράλογες αιτιάσεις και τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά το «κυρίως μενού» θα είναι άλλο: Η ανάγκη να υπάρξει άμεση και αποφασιστική, πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, αυτό δηλαδή των ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα της ενέργειας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από κάθε κυβέρνηση.

Επίσης, η ανάγκη να συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλάρωση, που ξεκίνησε λόγω του κορονοϊού, και το 2023, ώστε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να μπορούν να ανασάνουν από την πίεση που δημιουργούν ο πληθωρισμός και η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές. Η σημασία που αποδίδει ο κ. Μητσοτάκης στη σχέση με τη γειτονική μας χώρα και με έναν ηγέτη του κύρους και του βεληνεκούς του κ. Ντράγκι φαίνεται και από το γεγονός ότι η μέχρι πρότινος διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ανέλαβε πλέον πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη.

Για τον πόλεμο

Την ακριβώς επόμενη ημέρα, την Πέμπτη δηλαδή, ακολουθεί η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας που θέλει να λάβει να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Ο κ. Μητσοτάκης θα στηρίξει την ενωμένη στάση της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα, στην εξέλιξη της συζήτησης, που θα επεκταθεί και στα γενικότερα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, θα θέσει και το ζήτημα των τουρκικών απειλών ως ευρωτουρκικό θέμα.

«Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης, αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος. Ενα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις», τόνισε ο πρωθυπουργός το βράδυ, μετά την απόφαση του Eurogroup να βγει η χώρα μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Σε αυτό το πλαίσιο, μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, τον οποίο συνάντησε στη Λευκωσία, θα ζητήσει να μπει στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή μια σαφής και ρητή καταδίκη της συμπεριφοράς του Ερντογάν, για να σταλεί ένα κοινό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα.

Αποδίδουν

Ηδη οι προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας αποδίδουν καρπούς και αυτό διεφάνη από την πιο αυστηρή ρητορική που υιοθετούν πλέον τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες. «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με τη συνέχιση των προκλήσεων από την πλευρά της Αγκυρας.

Την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών του ΝΑΤΟ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Χουλουσί Ακάρ επιχείρησε για πρώτη φορά να ρίξει τους τόνους. «Θεωρούμε σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση της έντασης θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία», είπε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας - κι ενώ είχε προηγηθεί η ξεκάθαρη δήλωση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύεται». 

Στη Μαδρίτη

Στις 29 και 30 Ιουνίου ακολουθεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σχετικά με την οποία υπάρχουν διπλωματικές συνεννοήσεις στην παρούσα φάση για διμερείς συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες. Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι, κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στο Ευρωκοινοβούλιο με ηγέτες της ευρωπαϊκής ηπείρου, ο Κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο, την Τρίτη 5 Ιουλίου.

«Σταθερότητα»

Τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας σαφώς θα παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, που οδηγούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην έξοδο από την αυξημένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητές μας για το επόμενο διάστημα».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 18 Ιουνίου 2022.