Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε προηγηθεί και από την οποία απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης τους με την κοινωνία».

Σε σύνολο 213 βουλευτών, υπέρ της αρχής του νέου νομοθετικού πλαισίου τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν 56 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜέΡΑ25.  Σημειώνεται ωστόσο, πως πολλά από τα άρθρα του νομοσχεδίου στήριξε και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ηχηρή ωστόσο, ήταν η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε ανακοινώσει από νωρίς ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την τοποθέτηση της, που ολοκλήρωσε και τη διαδικασία η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είπε: «Το νομοσχέδιο δίνει νέες ακαδημαϊκές δυνατότητες σε φοιτητές με το εσωτερικό Erasmus, τα κοινά πτυχία κ.α. Προωθεί τις ίσες ευκαιρίες για ανέλιξη προς όλους. Παράλληλα, βελτιώνει ουσιαστικά την καθημερινότητα των φοιτητών με προγράμματα μέριμνας φοιτητών με αναπηρίες, ψυχολογικής υποστήριξης κ.α.  Δίνει κίνητρα για καινοτομία σε καθηγητές και ερευνητές χωρίς γραφειοκρατικούς περισπασμούς».