Η αναβάθμιση των υποδομών σε όλα τα επίπεδα της ΕΛΑΣ στην Κρήτη αποτελεί πραγματικότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος εγκαινίασε σήμερα, Παρασκευή παρουσία του αρχηγού της Ελληνική Αστυνομίας, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, το νέο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου στον Φουρφουρά της κοινότητας Κουρητών στο Ρέθυμνο.

«Στηρίζουμε με πράξεις και ενισχύουμε διαρκώς τους αστυνομικούς μας στην Κρήτη, μιας και η παρουσία της Αστυνομίας είναι καθοριστική για να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που κατοικούν εδώ, όσο και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, είτε είναι Έλληνες είτε αλλοδαποί», ανέφερε ο υπουργός που έκανε λόγο για μία ξεχωριστή ημέρα και προσωπική του χαρά σχετικά με τα εγκαίνια μιας και είναι όπως είπε: «αποτέλεσμα από τη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία στον Δήμο και την περιφέρεια. Συνεργασία που συμβολίζει την ενότητα και την αγάπη όλων των Ελλήνων απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία».

Θεοδωρικάκος για επέτειο δολοφονίας Αξαρλιάν: «Δεν ήταν παράπλευρη απώλεια, ήταν θύμα παράλογης, τυφλής βίας»

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, από την ερχόμενη Δευτέρα δημοπρατείται ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί το νέο Μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στο Ρέθυμνο, «… όπως αξίζει και στην Αστυνομία και στον νομό αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη. Θα είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υποδομών και ευχαριστώ τον υπουργό κ. Καραμανλή όπως και τον βουλευτή Ρεθύμνου κ. Κεφαλογιάννη για την καθοριστική συμβολή τους στο να ληφθεί αυτή η απόφαση και να υλοποιηθεί το έργο αυτό, που αλλάζει τα δεδομένα των υποδομών της Αστυνομίας στο Ρέθυμνο».

Κατά τον υπουργό, το ίδιο ισχύει και για τα Χανιά και για το Λασίθι και για το Ηράκλειο, όπως ανέφερε, επισημαίνοντας πως «στα Χανιά υπάρχει η ενεργειακή αναβάθμιση της Αστυνομικής Διεύθυνσης των Χανίων με ένα έργο 800 χιλιάδων ευρώ όπως επίσης και επεκτείνεται η Αστυνομική Διεύθυνση του Ηρακλείου με ένα έργο 500 χιλιάδων ευρώ όπου εκεί θα κατασκευαστεί και η λέσχη των αστυνομικών μας.

»Παρόμοιες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί και για το Λασίθι όπου εκεί βρίσκεται με γρήγορη διαδικασία η εξέλιξη του θέματος της παραχώρησης ακινήτου προκειμένου να κατασκευαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου. Άρα η Κρήτη αποκτά τις αναγκαίες υλικοτεχνικές υποδομές στην Ελληνική Αστυνομία, ώστε οι αστυνομικοί μας να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετούνται με τον τρόπο που τους πρέπει».

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε την Αστυνομία με πράξεις

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε προς τους παρευρισκόμενους ότι ως κυβέρνηση και υπουργείο «στηρίζουμε την Αστυνομία με πράξεις και ενισχύουμε με πράξεις το αίσθημα των πολιτών στην Κρήτη και όλη την Ελλάδα. Εμείς ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ακούμε τις σκέψεις. τις προτάσεις και όσα έρχονται σε γνώση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και οι όποιες αποφάσεις για ενίσχυση τμημάτων ή υπηρεσιών ανήκουν καθαρά στην ηγεσία των περιφερειακών αστυνομικών διοικήσεων… αυτό το υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση έχουμε διευκρινίσει από την πρώτη ημέρα ότι σεβόμαστε απόλυτα την ιεραρχία και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και δουλειά μας είναι να την υποστηρίζουμε και όχι να την αποκαθιστούμε.

»Έτσι, αυτό το καλοκαίρι ενισχύσαμε την Ελληνική Αστυνομία στην Κρήτη με πάνω από 150 αστυνομικούς προκειμένου να ανταπεξέλθει στις πολύ αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στο νησί καθώς υπάρχουν εκατομμύρια επισκέπτες της Κρήτης και αυτό ασφαλώς, είναι κάτι εξαιρετικά ευχάριστο και θετικό ως γεγονός, διότι σηματοδοτεί ότι η Κρήτη πρωταγωνιστεί στην οικονομική επανάκαμψη της Ελλάδος στην τουριστική επαναφορά. Οι τουριστικές ροές είναι μεγαλύτερες από το 2019 και αυτό είναι σπουδαίο νέο για την ελληνική οικονομία και για όλους τους Έλληνες».

kmdjdcjk

Επίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στις προσπάθειες ενίσχυσης του έργου της ΕΛ.ΑΣ είπε: «Τα τελευταία τρία χρόνια στην Κρήτη, στην Αστυνομία, έχουμε στείλει 200 καινούργια οχήματα, 800 καινούργια αλεξίσφαιρα γιλέκα, κίνηση μεγάλης σημασίας για την ασφάλεια των αστυνομικών μας. Μάλιστα, πριν από δύο εβδομάδες έφτασε στην Αθήνα ένα νέο γιλέκο που έσωσε τη ζωή ενός αστυνομικού της ΕΛ.ΑΣ. που πυροβολήθηκε εξ’ επαφής στον θώρακα. Επίσης, συνδράμουμε στους αστυνομικούς μας σε όλα τα θέματα που τους απασχολούν.

»Τους τελευταίους 11 μήνες λύσαμε το θέμα του νέου βαθμολογίου, όπως επίσης της πληρωμής των αστυνομικών, οι οποίοι κάνουν τις μεταγωγές κρατουμένων και μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν πληρώνονταν, αντιθέτως έβαζαν λεφτά από την τσέπη τους για να ταξιδεύουν στο κατάστρωμα του πλοίου. Μετατρέψαμε τις 48 ώρες νυχτερινής εργασίας πληρωμής τους σε 64 ώρες που ήταν πάγιο αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας.

»Επίσης, ύστερα από 40 χρόνια οι αστυνομικοί μας θα σταματήσουν να κουβαλάνε τα δικόγραφα σαν να είναι ταχυδρόμοι και η δουλειά αυτή θα γίνεται ψηφιακά και θα βεβαιώνεται από το κινητό τηλέφωνο. Έτσι, 1.500 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα που κάναν τη δουλειά αυτή, θα απελευθερωθούν και θα είναι στην Αστυνομία, στις γειτονιές, στα χωριά, στις πόλεις. Το υπουργείο και η κυβέρνηση έχουν ως στόχο σύμφωνα με τον υπουργό, «…όλοι οι Έλληνες να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς. Αν δεν υπάρχει ασφάλεια και οι πολίτες δεν νιώθουν ασφάλεια, δεν υπάρχει ελευθερία, αν δεν υπάρχει ασφάλεια δεν υπάρχει ευημερία και ποιότητα ζωής. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την κανονικότητα στη ζωή μας, γι’ αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την Αστυνομία μας και αυτά δεν είναι λόγια είναι έργα».

Θεοδωρικάκος: Οι Τούρκοι εργαλείοποιουν δυστυχισμένους ανθρώπους

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους Έλληνες να είναι όλοι ενωμένοι αναφέροντας πως «τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα πέρασε πολλές δυσκολίες, διότι πέρασε και περνάει πολλές δυσκολίες όλη η ανθρωπότητα. Αυτή η κυβέρνηση κράτησε τους Έλληνες ενωμένους γιατί έτσι πρέπει να πορευόμαστε οι Έλληνες, ενωμένοι. Είμαστε πολύ λίγοι για να έχουμε την πολυτέλεια, την κακή πολυτέλεια του διχασμού. Οφείλουμε να συνεχίσουμε ενωμένοι».

Με κάθε τρόπο, όπως είπε και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μπορούμε καλύτερα, «…με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με αλληλεγγύη, προκειμένου η χώρα να κρατηθεί όρθια και οι Έλληνες να προχωρήσουμε μπροστά και σταδιακά και τα χωριά και πόλεις να αναπτύσσονται… Η Κρήτη είναι πρωταγωνιστής της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και έτσι θα συνεχίσει», κατέληξε ο υπουργός σύμφωνα με τον οποίο περάσαμε και παίρνουμε μία περίοδο, όπως όλος ο κόσμος.

Αναφέρθηκε, μάλιστα στη μία τεράστια -όπως τη χαρακτήρισε- απειλή στα σύνορά μας στον Έβρο «… με δεκάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες, που οι γείτονες οι Τούρκοι τους χρησιμοποιούν, τους εργαλείοποιουν, τους δυστυχισμένους ανθρώπους. Συνεχίζεται αυτή η απειλή κάθε μέρα, η Ελληνική Αστυνομία σταματάει χίλιους παράνομους μετανάστες στον Έβρο και να γνωρίζετε πως δεν κοιμάται κανείς στον Έβρο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Για να διαφυλάξουμε τα σύνορα της πατρίδας μας. Και δίπλα σε όλα αυτά δυστυχώς προέκυψε ένας πόλεμος, μία επίθεση απάνθρωπη και παράνομη δολοφονική από χριστιανική χώρα σε άλλη χριστιανική χώρα και αναφέρομαι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που πέραν από τις δραματικές συνέπειες για τους Ουκρανούς, υπάρχουν δραματικές συνέπειες για όλο τον κόσμο και την Ευρώπη.

»Εισπράττουμε ένα κύμα ακρίβειας συνέπεια αυτού του πολέμου, το οποίο δεν έχει τελειώσει και έχουμε δρόμο μπροστά μας. Θέλω να σας ζητήσω λοιπόν, το επόμενο διάστημα όπως πορευτήκαμε ενωμένοι ως τώρα έτσι να συνεχίσουμε». Κατέληξε μάλιστα λέγοντας: «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όλα τα νοικοκυριά».

Κεφαλογιάννης: Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας του νησιού

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλογιάννη, σε ό,τι αφορά τη δημοπράτηση που ενδεχομένως τη Δευτέρα βγαίνει στον αέρα, για το νέο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, «…μόλις υπάρξει ανάδοχος ο χρόνος υλοποίησης θα είναι τα δύο χρόνια. Ένα έργο το οποίο θα γίνει πολύ γρήγορα με πόρους που έχει εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση και με προσωπικό ενδιαφέρον ακόμα και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

»Η σημερινή παρουσία του υπουργού στην Κρήτη, στο Αμάρι, υποδηλώνει το συνεχές ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των αστυνομικών στην Κρήτη, αλλά και στην ενίσχυση του δυναμικού με το γεγονός ότι κατεβαίνουν στην Κρήτη αστυνομικοί για να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και το αίσθημα ασφάλειας του νησιού. Με ένα πλέγμα δράσεων το οποίο έχει οργανώσει και πραγματοποιήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποδεικνύει ότι είναι δίπλα στον πολίτη και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας του νησιού».

okoioioiio

Λιονή: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αφουγκράζεται τις ανάγκες της ΕΛΑΣ

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, η ανέγερση του νέου κτιρίου για να φιλοξενηθεί το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου υπήρξε ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνης που έπειτα από προσπάθειες της υπηρεσίας, της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας, είναι πλέον γεγονός ότι «οι πολίτες όλοι θέλουμε μία Ελληνική Αστυνομία κοντά στον πολίτη και τα προβλήματα της καθημερινότητας, με ανθρώπινο πρόσωπο αμεσότητα και παρεμβάσεις.

Υπάρχουν πολλές απαιτήσεις, που έχει η εργασία των αστυνομικών, η οποία γίνεται κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, όπως οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οι ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, ελλείψεις που κάνουν πολύ δύσκολη τη δουλειά του αστυνομικού, ο οποίος και ικανός είναι και εκπαιδευμένος άρτια είναι και θέλει να προσφέρει, αλλά οι ίδιες συνθήκες εργασίας υπονομεύουν το έργο του…

Ως περιφέρεια Κρήτης και αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου είμαστε ικανοποιημένοι, διότι η παρουσία του υπουργού αποδεικνύει ότι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αφουγκράζεται τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και της κοινωνίας και δρομολογεί λύσεις που προάγουν την αποτελεσματική λειτουργία του σώματος προς όφελος της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης».

Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, μίλησε για τη σημασία της ύπαρξης ενός σύγχρονου και λειτουργικού Αστυνομικού Τμήματος στην περιοχή, προσεγγίζοντας όπως είπε, την αναβάθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών σε ένα Δήμο (Αμαρίου) με ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Το οίκημα που στεγάζει το νέο Αστυνομικό Τμήμα παραχωρείται στην ΕΛ.ΑΣ. δωρεάν για τα επόμενα 30 χρόνια και αποτελεί ίσως το πιο σύγχρονο αστυνομικό τμήμα σε επίπεδο Κρήτης».

Βράβευση Θεοδωρικάκου σε αρχιφύλακα για μια ηρωική του πράξη, παρά το ότι τον πυροβόλησαν

Ο υπουργός στο πλαίσιο των εγκαινίων βράβευσε τον αστυνομικό, αρχιφύλακα Γεώργιο Κυριακάκη, απονέμοντας του το Μετάλλιο Αστυνομικού Αριστείου Ανδραγαθίας για έξοχη πράξη ανδραγαθίας που έλαβε χώρα στην επαρχιακό οδό Βρυσών - Βάμου Χανίων, όταν υπηρετούσε στο τότε Τρήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αποκορώνου.

Ο αρχιφύλακας ευρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία κατά τη διάρκεια προληπτικού αστυνομικού ελέγχου πυροβολήθηκε από έναν Έλληνα με κυνηγετικό όπλο, τραυματίζοντας τον σοβαρά. Ο ίδιος δράστης πυροβόλησε ακόμη τρεις αστυνομικούς. Ο αρχιφύλακας, παρότι βαριά τραυματισμένος ανταπέδωσε με το υπηρεσιακό του όπλο βολές, με σκοπό αφενός να υποχρεώσει τον δράστη να τραπεί σε φυγή και αφετέρου να συλληφθεί.

iojij

 

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα «…με την πράξη του αυτή ο συγκεκριμένος αστυνομικός εξέθεσε τη ζωή του σε άμεσο και προφανή κίνδυνο, η οποία αντικειμενικά κρινόμενη υπερβαίνει κατά πολύ την εκτέλεση του καλώς εννοούμενου υπηρεσιακού καθήκοντος».