Η  Άγκυρα το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε συστηματική εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών και εκμεταλλεύεται το δράμα των προσφύγων, αντιστρέφοντας εντελώς την πραγματικότητα.

Μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος αποκάλυψε πως, μόλις προχθές επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα από τον Έβρο 1.500 παράτυποι μετανάστες, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί 60 διακινητές.

Τουρκική προβοκάτσια

Ωστόσο, η Άγκυρα συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις της. Η ιστοσελίδα της τουρκικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Χιλιάδες παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν από την Τουρκική Ακτοφυλακή» αναφέρει πως η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 9.973 παράτυπους μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας, οι οποίοι βρέθηκαν να απωθήθηκαν από τα ελληνικά στοιχεία, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Ιουλίου 2022.

Την σκυτάλη πήρε και η πλέον φιλοκυβερνητική εφημερίδα στην Τουρκία, η Yeni Safak που σε άρθρο με τίτλο: «Ο φόβος και η απελπισία που βίωσαν οι μετανάστες αποτυπώθηκε στη γραμμή ΥΙΜΕΡ: Οι Έλληνες μας πέταξαν, οι βάρκες μας βυθίζονται», δημοσιεύει διάλογο που φέρεται να έχει ειπωθεί ανάμεσα στο κέντρο διάσωσης και μετανάστη που βρίσκεται σε βάρκα που βυθίζεται στο Αιγαίο.

Το ίδιο δημοσίευμα ανεβάζει τον αριθμό των διασωθέντων σε 14.000 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με πηγές του MEGA, από την αρχή του χρόνου μέχρι στιγμής στο Αιγαίο έχουν διασωθεί περισσότερα από 1.000 άτομα από την Ελληνική Ακτοφυλακή.