«Η άνοδος ακραίων σχημάτων στην Ευρώπη σηματοδοτεί την αντίδραση της κοινωνίας στην αύξηση των ανισοτήτων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Παράλληλα, σημείωσε πως η πολιτική χαράσσεται με όρους στρατηγικής και όχι συγκυρίας όπως είναι οι δημοσκοπήσεις.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του

Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και τι πιστεύει ότι σηματοδοτεί η άνοδος των ακραίων κομμάτων στην εξουσία: Έχετε δίκιο να το περιγράφετε ως ανησυχητικό φαινόμενο, προφανώς δεν περιορίζεται στην Ιταλία είδαμε την άνοδο όχι απλώς ακροδεξιάς αλλά ακροδεξιάς που στη Σουηδία και στην Ιταλία τουλάχιστον έχει μεταφασιστικά χαρακτηριστικά, προέρχεται δηλαδή από κόμματα που στις απαρχές τους είχαν νεοφασιστικά στοιχεία στο συνθετικό τους. Η άνοδος αυτών των ακραίων σχημάτων νομίζω ότι σηματοδοτεί την αντίδραση της κοινωνίας απέναντι σε μια διαδικασία όπου οι ανισότητες αυξάνονται, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι και η μεσαία τάξη φτωχοποιείται εκεί που υπάρχει ένα έλλειμμα από μεριάς των προοδευτικών κόμματων για την προβολή μιας εναλλακτικής, ρεαλιστικής εικόνας.

Πρέπει να ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι υπάρχει ένα θέμα στην Ευρώπη, είμαστε η πρώτη γενιά ευρωπαίων μεταπολεμικά που θεωρούμε ότι τα παιδιά μας θα έχουν χειρότερη ζωή από τη δική μας. Αυτό δεν είναι αντικειμενικό γεγονός, αντανακλά πολιτικές που εφαρμόζονται.

Αναφορικά με το ότι βασικό χαρακτηριστικό αυτών των ακραίων κομμάτων στην Ευρώπη είναι το μεταναστευτικό: Εγώ θα έλεγα ότι είναι το θέμα της ταυτότητας ένα τμήμα του οποίου είναι και το προσφυγικό. Πότε έχουμε στις κοινωνίες μας, ειδικά τις δυτικές, εκδήλωση παρόμοιων θεμάτων ας πούμε ταυτοτικών συγκρούσεων; Όταν αισθάνονται τμήματα της κοινωνίας ότι απειλούνται.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι μπορεί το επόμενο διάστημα να έχουμε κοινωνικές αναταραχές: Η άποψη μου είναι ότι τα θέματα αυτά ταυτότητας, τμήμα των οποίων είναι και οι ανησυχίες για το προσφυγικό τροφοδοτούνται από την κρίση του κοινωνικού κράτους και την υποβάθμιση της κοινωνικής θέσης των μεσαίων στρωμάτων και της εργατικής τάξης. Ακριβώς επειδή ανησυχούν για το μέλλον τους φαίνεται να ψάχνουν να βρουν ένα αποδιοπομπαίο τράγο.

Ερωτηθείς πως πρέπει να απαντάνε τα κόμματα ώστε να μην έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς: Το βασικό θέμα είναι να αλλάξουν οι αντικειμενικές συνθήκες που αναπαράγουν το φαινόμενο άρα χρειαζόμαστε παντού μια εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδηγούν σε έκρηξη στις ανισότητες και σε υποβάθμιση το κοινωνικό κράτος. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο θα συνεχίζει να υπάρχει αυτή η άνοδος της ακροδεξιάς εκτός από εκεί που υπάρχει μια εναλλακτική πειστική αριστερή απάντηση.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να «λεηλατήσουν» το ΠΑΣΟΚ: Είναι προφανές ότι αυτός που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και είχε ενδιαφέρον για την εξέλιξη των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που δείχνουν προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό άρα ως προς το πρώτο σκέλος έχει επαρκείς λόγους να το ισχυρίζεται ο κ. Ανδρουλάκης. Η δική μας η πάγια στρατηγική είναι μια στρατηγική συνεργασίας με την σοσιαλδημοκρατία. Ο Α.Τσίπρας ανήκει στην Ευρώπη στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμμετέχει όμως στις Συνόδους Κορυφής των σοσιαλδημοκρατών. Στρατηγική μας εν γένει είναι η συνεργασία της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας στο πλαίσιο αυτης της στρατηγικής εμείς σε κανένα βαθμό δεν βλέπουμε ως πολιτικό μας αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜ: Παρά το γεγονός ότι σας παίρνει ψήφους;

Εμείς θεωρούμε ότι θα είμαστε πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές διότι ο πολιτικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά και η ΝΔ.

Αναφορικά με τη διαρροή ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις: Δεν τις έχω δει τις δημοσκοπήσεις που λέτε, οι δημοσκοπήσεις που έχω δει εγώ δείχνουν αμφίδρομες μετατοπίσεις και από και προς το ΠΑΣΟΚ και προς εμάς.

ΔΗΜ: Πάντως εσείς μας λέτε ότι δεν είναι αντίπαλος το ΠΑΣΟΚ

Προφανώς η πολιτική των κομμάτων χαράζεται με όρους στρατηγικής όχι με όρους συγκυρίας όπως είναι μια φωτογραφία της στιγμής που είναι οι δημοσκοπήσεις.

Ερωτηθείς αν «καίει» ο ίδιος ο κ. Τσίπρας την απλή αναλογική λέγοντας ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων: Η απλή αναλογική είναι μια από τις στρατηγικές και θα έλεγα από τις καταστατικές-συντακτικές επιλογές της Αριστεράς. Ο στόχος που βάλαμε, και κάθε κόμμα εξουσίας αυτό το στόχο βάζει, είναι να βγούμε πρώτοι στις επόμενες εκλογές. Εγώ είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή απλώς θα διευκολύνει υπέρμετρα τις εξελίξεις εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και όχι απλώς δεύτερο όπως περιγράφετε.

ΔΗΜ: Λέτε ότι θα υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος είτε είναι η ΝΔ πρώτη;

Εγώ έχω υψηλή βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, αυτός είναι ο στόχος μας. Έχω τη βεβαιότητα ότι η απλή αναλογική δεν θα εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης και θεωρώ ότι ο παράγοντας που κυρίως θα ενισχύσει την προοπτική αυτή είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.