Τον μεγάλο ήρωα της αντίστασης κατά του ναζισμού στη χώρα μας, Μανώλη Γλέζο, τίμησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που έδωσε το όνομα του σε μια από τις αίθουσές του.

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τίμησε σήμερα τον άνθρωπο σύμβολο απέναντι στο φασισμό, τον άνθρωπο που μαζί με τον Λάκη Σάντα κατέβασαν τη σβάστικα από το βράχο της Ακρόπολης, παραχωρώντας το όνομά του σε μια από τις αίθουσες στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

 «Και δεν είναι τυχαίο που είμαστε σήμερα όλοι εδώ για να τιμήσουμε τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι κλείνουν το μάτι και νομιμοπούν την άνοδο της ακροδεξιάς», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, της οποίας ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε μέλος και μαχητικός ευρωβουλευτής παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των δημοκρατικών ομάδων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Εκ μέρους της ΝΔ επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ενώ το παρόν έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

 «Ο Μανώλης Γλέζος είναι το νήμα που μας συνδέει μέσα από τους αγώνες και την προσφορά του συνολικά, με το παρελθόν και την ιστορία μας. Αγωνίστηκε με πάθος ώστε να ξεπεράσουμε ανοιχτές πληγές και σύνδρομα του παρελθόντος», δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

 «Σε μια εποχή όπου η ακροδεξιά ενισχύεται απειλητικά και αυταρχικοί ηγέτες ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου αποτελεί πυξίδα για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 Η Ευρώπη συμμερίζεται τις ανησυχίες για τις παρακολουθήσεις και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε νωρίτερα με την επίτροπο αξιών και διαφάνειας της ΕΕ Βέρα Γιούροβα.

 «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να προστατευθεί η Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου στη χώρα μας. Και όπου δεν υπάρξει δυνατότητα αυτό να καταστεί εφικτό εντός της χώρας, θα το διεκδικήσουμε αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε η αλήθεια να λάμψει και η Δημοκρατία να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την πατρίδα του σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 «Το πλέον προκλητικό όμως είναι ότι ο κ. Τσίπρας μιλάει για «αποκατάσταση της δημοκρατίας». Η φράση αυτή προδίδει ατελή κατανόηση των εννοιών και λεκτική σύγχυση, που ούτως ή άλλως τον χαρακτηρίζουν, και λυσσαλέο αντιπολιτευτικό μένος», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

 Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την ευρωπαία επίτροπο πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν την επίσημη επίσκεψης στην Ελλάδα για θέματα διαφάνειας και δημοκρατίας.