Τις δικές της προτάσεις στην ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αέριου, αναμένεται να καταθέσει ομάδα χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπως ανέφερε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της Πολωνίας

Εν μέσω ενεργεαικής αβεβαιότητας, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία τριών σημείων αναφορικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Από τη συμφωνία όμως απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που θα κάνει δύσκολη τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών τον χειμώνα.

Συγκεκριμένα από την 1η Δεκεμβρίου τα κράτη της ΕΕ δεσμεύονται για:

–υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 5% τις ώρες αιχμής.

–υιοθέτηση ενός μηχανισμού παρόμοιου με τον ελληνικό, για την ανάκτηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο

-έκτακτη φορολόγηση με συντελεστή τουλάχιστον 33% στα υπερκέρδη της βιομηχανίας, ορυκτών καυσίμων και διυλιστηρίων.

Ωστόσο για το ζήτημα της τιμής εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν έχει βρεθεί κάποια λύση, με το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας δεν υιοθέτησε την εισήγηση για γενικό πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου.


Η Ελλάδα και ακόμη 4 χώρες θα καταθέσουν πρόταση για πλαφόν

Στο μεταξύ η Ελλάδα μαζί με Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία ανέλαβαν να επεξεργαστούν λεπτομερώς το μηχανισμό επιβολής του πλαφόν για το φυσικό αέριο και να καταθέσουν πρόταση στην Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας υποστήριξε: «Έχουμε αναλάβει να καταθέσουμε ένα προσχέδιο και να το συζητήσουμε με χώρες που έχουν προβληματισμούς και να καταλήξουμε σε κοινή πρόταση».

Σε αυτό που φαίνεται να υπάρχει κοινή γραμμή είναι πως το ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου δεν μπορεί πια να θέτει την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, καθώς δεν βρίσκεται σε θέση να αντιμετωπίσει τις κινήσεις των κερδοσκόπων.