Σε «καθαρή τροχιά αυτοδυναμίας» βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Πειραιώς και του Μαξίμου, που μελετούν προσεκτικά όλες τις δημοσκοπήσεις από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και μετά.

Τα συμπεράσματα που εξάγουν είναι πολλά, το κυριότερο, ωστόσο, είναι πως ο στόχος της αυτοδυναμίας -στις δεύτερες εκλογές, βέβαια- είναι εφικτός. Η Ν.Δ. κινείται, δηλαδή, τον τελευταίο μήνα δημοσκοπικά στην περιοχή του 34%, ενώ οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται περίπου στο 10%.

Εφόσον κρατηθεί στο ποσοστό αυτό και κατορθώσει να προσελκύσει το ένα τρίτο των αναποφάσιστων, η αυτοδυναμία στην «επαναληπτική» κάλπη γίνεται πλέον ρεαλιστικός στόχος - αφού στην πρώτη απαιτείται τουλάχιστον 46%. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη, είναι μία: να βγει ο δύσκολος χειμώνας που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μπροστά τους, χωρίς να λυγίσουν υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης.

Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση συνεχίζει τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που εκτιμά ότι θα έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα στην «άμυνα» των πολιτών. Στη συνέχεια, από την 1η Ιανουαρίου δηλαδή, με την αύξηση στις συντάξεις, τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και την οριστική κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, θα υπάρξει σημαντική, άμεση και έμμεση, στήριξη του εισοδήματος μεγάλης μερίδας των πολιτών, που θα αποτελέσει ένα νέο ανάχωμα στην ακρίβεια.

Σύνοδος Κορυφής

Κρίσιμη, ωστόσο, είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 20 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να ληφθεί μια απόφαση που θα βοηθήσει στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά. Αποτελεί, εξάλλου, πεποίθηση του πρωθυπουργού ότι μόνο με έναν συνδυασμό εθνικών μέτρων και γενναίων ευρωπαϊκών αποφάσεων μπορεί πραγματικά να ξεπεράσει η χώρα μας τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται σε σχέση με το κόστος ενέργειας.

Αναλύσεις

Η ανάλυση των σφυγμομετρήσεων που γίνεται στα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης δείχνει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται πως ο πρωθυπουργός έχει τη βούληση και το σχέδιο να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και εκεί θα κριθεί τελικά, αν πράγματι προσφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις την απαραίτητη ανακούφιση απέναντι στις ανατιμήσεις.

Την ίδια ώρα, οι σχετικές αναλύσεις δείχνουν επίσης ότι η θετική εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κεντρώο χώρο, που είχε «τραυματιστεί» τον Αύγουστο, μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και τα όσα ακολούθησαν, έχει πλέον αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό. Εχουν επίσης διακοπεί ουσιαστικά οι διαρροές ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία προς το ΠΑΣΟΚ, που είχαν καταγραφεί κυρίως τους πρώτους μήνες του 2022, μετά δηλαδή την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον Νίκο Ανδρουλάκη στα μέσα Δεκεμβρίου.

Υποψήφιοι

Πέρα, ωστόσο, από τη στρατηγική, σημασία έχουν οι άνθρωποι, οι υποψήφιοι δηλαδή που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Η εκτίμηση είναι ότι οι πρώτες εκλογές θα κρίνουν εν πολλοίς τις δεύτερες - η Ν.Δ. πρέπει δηλαδή να έχει υψηλό ποσοστό και καθαρό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπει στη δεύτερη προεκλογική περίοδο με τη δυναμική που θα της δώσει τελικά την αυτοδυναμία.

Συνεπώς, καθώς οι πρώτες μόνο εκλογές θα γίνουν με σταυρό (οι επόμενες θα είναι με λίστα), κρίνεται σημαντικό να στελεχωθούν τα ψηφοδέλτια σε όλη την επικράτεια με ανθρώπους «που θα φέρουν νέους ψηφοφόρους και όχι απλώς θα “ανακυκλώσουν” τους ίδιους», όπως παρατηρεί έμπειρο κομματικό στέλεχος. Την αποστολή αυτή έχουν αναλάβει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Παύλος Μαρινάκης, και ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, που συνομιλούν διαρκώς με… υποψηφίους για να είναι υποψήφιοι, εξετάζουν βιογραφικά και δέχονται και αξιολογούν προτάσεις.

Ενίσχυση

Μελετούν, παράλληλα, κάθε εκλογική περιφέρεια ξεχωριστά, με βάση και τα αποτελέσματα του 2019, ώστε, όπου τα ψηφοδέλτια αποδείχθηκαν αδύναμα, να ανανεωθούν και να ενισχυθούν ουσιαστικά. Συνολικά, παράλληλα, δίνεται έμφαση και σε νέους στην ηλικία υποψηφίους -κάτω των 40 ετών δηλαδή-, ώστε να ανανεωθεί και ηλικιακά το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και να «συνομιλεί» πιο άνετα με τη λεγόμενη «Γενιά Ζ» (Generation Z). Οσο για το δίλημμα των επόμενων εκλογών; Το περιέγραψε για ακόμα μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.: «Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου;».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 8 Οκτωβρίου 2022.