Ήταν μια διαφορετική επετειακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε την κήρυξη έναρξης του προεκλογικού αγώνα για τις κάλπες του 2023, αλλά και μια αφορμή να επιβεβαιωθεί το καλό κλίμα που επικρατεί εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ενωτικός και ζήτησε από τους βουλευτές να περιφρουρήσουν το κυβερνητικό έργο και να το επικοινωνήσουν στην κοινωνία. Παράλληλα, εκτός από προτροπές προς τους υπουργούς και τους βουλευτές, επανέλαβε κατά την παρέμβασή του ότι η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτή για όποιον το θελήσει. Μάλιστα, τους υπέδειξε και ακόμα μία: αυτήν του Γιάννη Μπρατάκου, που λειτουργεί ως προέκταση της δικής του.

Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, το μενού της εορταστικής συνεδρίασης περιλάμβανε 27 τοποθετήσεις βουλευτών για όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων οι Χ. Θεοχάρης, Λ. Τσαβδαρίδης, Β. Σπανάκης, Β. Γιόγιακας, Γ. Κουμουτσάκος, Μ. Χρυσομάλλης, Β. Υψηλάντης, Α. Μάνη-Παπαδημητρίου και Γ. Βλάχος. Από τις πιο αιχμηρές παρεμβάσεις ήταν αυτή του βουλευτή Βοιωτίας Ανδρέα Κουτσούμπα, που τα έβαλε με τους δημάρχους της εκλογικής του περιφέρειας, καθώς, όπως είπε, «όταν τρέχουμε και πετυχαίνουμε με πρωτοβουλίες δικές μας έργα για λογαριασμό τους και γίνεται η δουλειά, μετά μας ξεχνούν».

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Χατζηδάκης άφησε το δικό του στίγμα στα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ με δική του παρέμβαση πέτυχε αυξήσεις των καταδυτικών και πτητικών επιδομάτων. Κάπως έτσι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής Νότιου Τομέα ζήτησε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της «λάμπουσας πενίας» των συντάξεων, δηλαδή των πρώην στρατηγών, αντιστρατήγων κ.λπ. Μαθαίνουμε πως το αίτημα χειροκροτήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι αυτό λέει πολλά.

Ο πρωθυπουργός άκουσε με πολύ ενδιαφέρον το ζήτημα και τους προβληματισμούς των «γαλάζιων» βουλευτών, ενώ στάθηκε στο θέμα που έθεσε ο Γιάννης Λοβέρδος, αυτό των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών που επισκέπτονται τις περιφέρειες όπου θέλουν να πολιτευθούν, αλλά δεν προσκαλούν μαζί τους εκλεγμένους βουλευτές. Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν άμεση, όπως και η απάντησή του. Εδωσε αυστηρή εντολή «οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί να μην ξανακάνουν περιοδείες και εκδηλώσεις στις περιοχές όπου θα κατέβουν υποψήφιοι».

Από τις σεμνές παρουσίες, αλλά με νόημα, ήταν αυτή του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου. Ο τελευταίος μίλησε για την έλλειψη αγροτικού εργατικού δυναμικού, αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν σε υπαλλήλους στον τουρισμό και στις κατασκευές. Από τα ενδιαφέροντα της πρόσφατης κοινοβουλευτικής επιτροπής της Ν.Δ. είναι το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία πολιτική αναφορά στην προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές της Ν.Δ. έδειξαν ξεκάθαρα να προσανατολίζονται σε μάχη για την αυτοδυναμία, εκφράζοντας την επιθυμία να μη θολώσει το συγκεκριμένο μήνυμα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 8/10