Τη διαβεβαίωση προς τους Ομογενείς της Αυστραλίας ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω, παραμένουμε αδιαπραγμάτευτοι στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα» παρέσχε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Χαρδαλιάς, μιλώντας σε σχετική εκδήλωσή τους για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, ενώ είχε και συνάντηση με τον Πολιτειακό Πρωθυπουργό της Βικτώρια Daniel Andrews κατά την πρώτη μέρα του επίσημου ταξιδιού του στην «Πράσινη Ήπειρο».

Ο ΥΦΕΘΑ συναντήθηκε με τον Πολιτειακό Πρωθυπουργό της Βικτώρια Daniel Andrews, στο περιθώριο των εκδηλώσεων του ομογενειακού Φεστιβάλ “ANTIPODES 2022”, και κατά τη συζήτησή τους επιβεβαίωσαν τις διαχρονικά στενές σχέσεις Ελλάδος – Αυστραλίας, οι οποίες εδράζονται σε ιστορικούς, ομογενειακούς και θρησκευτικούς δεσμούς. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με εστίαση στους τρόπους περαιτέρω ενισχύσεως των διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε πολλαπλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και ζητήματα που απασχολούν την πολυπληθή ελληνική κοινότητα της Διασποράς.

Κατά την πρώτη μέρα του επισήμου ταξιδιού του στην Αυστραλία ο ΥΦΕΘΑ παρέστη στις εξής εκδηλώσεις:

Για τον εορτασμό της 195ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ελληνο-Αυστραλιανού Μνημείου με την υποστήριξη της Παμμεσσηνιακής Αδελφότητας “Παπαφλέσσας” και τον Σύλλογο Καλαμάτας «23 Μαρτίου», στον χώρο του ομώνυμου Μνημείου. Ο Ν. Χαρδαλιάς παρέστη στην Επιμνημόσυνη Δέηση, στην οποία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ.κ. Κυριάκος, κατέθεσε στεφάνι στο ομώνυμο Μνημείο, και απηύθηνε χαιρετισμό όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Την ίδια στιγμή όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ξεκάθαρα ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω, παραμένουμε αδιαπραγμάτευτοι στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε όλα εκείνα τα οποία θυσιάστηκαν τόσοι μα τόσοι πολλοί. Και Έλληνες και σύμμαχοι. Και σήμερα βρισκόμαστε εδώ σε ένα Μνημείο, το οποίο έρχεται να αποδείξει ότι πάντα, είτε μόνοι μας, είτε με τους συμμάχους μας, υπηρετήσαμε το σωστό, υπηρετήσαμε το φως, είμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής και της Πολιτειακής Κυβερνήσεως, του Δήμου, Έλληνες Βουλευτές, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, oι Πρόεδροι της Παμμεσσηνιακής Αδελφότητας “Παπαφλέσσας” Steve Gotsis και του Συλλόγου Καλαμάτας «23 Μαρτίου» Sam Vlachos, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνο-Αυστραλών Βετεράνων Steve Kyritsis, καθώς και μέλη Συλλόγων και Οργανώσεων της Διασποράς και άλλοι.





Στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ της ομογενειακής κοινότητας “ΑNΤΙPODES 2022”, στην οδό Lonsdale, με τη συμμετοχή δεκάδων ομογενών καλλιτεχνών και χορευτικών συγκροτημάτων, καθώς και καλλιτέχνες από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, ο ΥΦΕΘΑ συναντήθηκε με τον Υπουργό Μεταναστεύσεως και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Andrew Giles, με τον Υπουργό Τουρισμού, Αθλητισμού και Μεγάλων Κοινωνικών Εκδηλώσεων Steve Dimopoulos και με τον Αντιδήμαρχο Μελβούρνης Nicholas Reece.

Στην τελετή εγκαινίων τοποθετήσεως αντιγράφου της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητος, που πραγματοποιήθηκαν από τον Πολιτειακό Πρωθυπουργό της Βικτώρια και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Μελβούρνης & Βικτώρια Βασίλειο Παπαστεργιάδη, στο πλαίσιο των ενεργειών των Ομογενών μας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης της Αυστραλίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Σε γεύμα εργασίας που παρέθεσαν η Παμμεσσηνιακή Αδελφότητα «Παπαφλέσσας» και ο Σύλλογος Καλαμάτας «23 Μαρτίου».

Σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώρια, Bill Papastergiadis, στο οποίο συμμετείχαν μέλη των οργανώσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώρια.