«Το ελαιόδεντρο ανθίζει ξανά!»: Αυτή η φράση για την ελληνική οικονομία, που ειπώθηκε χθες το βράδυ από τον βασιλιά της Ολλανδίας, Βίλεμ-Αλέξανδρο, στο Προεδρικό Μέγαρο, αποτυπώνει εν πολλοίς και τη συγκρατημένη αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για τις προοπτικές της οικονομίας και τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας, μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη The Economist Intelligence (EIU), βρίσκεται το 2022 στην πρώτη θέση στον πίνακα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος παγκοσμίως, έχοντας μάλιστα ανέβει 16 θέσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Της έκθεσης αυτής είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Όλαφ Σολτς κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με τον καγκελάριο της Γερμανίας να τονίζει πως «παρά το γεγονός ότι όλοι στην Ευρώπη έχουμε πληγεί από τις τρέχουσες κρίσεις, είναι σαφές ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις εδώ στην Ελλάδα απέδωσαν καρπούς και η δυναμική της οικονομίας της χώρας είναι εμφανής».

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μας για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας. Πιστεύουμε στη μετατροπή της Ελλάδας σε μια φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα που προσελκύει επιπλέον ξένες επενδύσεις. Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέντευξή του εξάλλου προ ημερών στο γαλλικό περιοδικό "Le Point", ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι «η Ελλάδα έχει γίνει προνομιακός προορισμός των διεθνών επενδυτών. Τους προσελκύει η πολιτική σταθερότητα της χώρας, αλλά και η γεωγραφική της θέση, καθώς και το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό», ενώ είχε υπογραμμίσει παράλληλα ότι «το 2022 καταρρίψαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα των νέων τεχνολογιών, και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή είναι μόνο η αρχή».

Στις διεθνείς του επαφές, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να επιδιώκει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων στη χώρα μας, κάτι που θα πράξει και προς τα τέλη του μήνα με την επίσκεψή του στο Λονδίνο και τις επαφές που αναμένεται να έχει με επιχειρηματίες, επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων. Χθες, στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο και την πρωθυπουργό της Λιθουανίας, συζήτησαν τη δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων στις υποδομές, τις νέες τεχνολογίες και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη –όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου- και την ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας μέσω των υποδομών που αναπτύσσει, καθώς και την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η Ελλάδα, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, περιόρισε την ανεργία και έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές», ενώ ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε συνέντευξή του (στο capital), αναφέρθηκε στη συμβολή των κυβερνητικών πολιτικών στη θετική πορεία της οικονομίας: «Έχει υπάρξει σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ειδικά στην εργασία και το κεφάλαιο, κάτι που έχει ήδη αποδώσει, όπως φαίνεται στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Πατέλης, ενώ υπογράμμισε ότι «εντέλει αυτό που έχει σημασία για τους ξένους (και μη) επενδυτές είναι η αξιοπιστία. Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα είναι το τρίπτυχο που φέρνει επενδύσεις».

Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» για την ελληνική –και όχι μόνο– οικονομία παραμένει το Ενεργειακό, με τον κ. Μητσοτάκη και τη Λιθουανή ομόλογό του, Ινγκρίντα Σιμονίτε, να συμφωνούν στη συνάντησή τους στο Βίλνιους για την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στην ενεργειακή κρίση, μια λύση που ωστόσο συνεχίζει να καθυστερεί. «Θα ήταν αποτυχία εάν οι υπουργοί Ενέργειας δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, διότι τότε το πρόβλημα θα επιστρέψει στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Το Ενεργειακό θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, στο Ταλίν. Στο τραπέζι των επαφών στην Εσθονία αναμένεται να βρεθεί και η ψηφιακή ατζέντα, καθώς η Εσθονία έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και κυβερνοασφάλειας, ενώ έχει υπογράψει με τη χώρα μας Μνημόνιο Συνεργασίας για την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης τον Ιούλιο του 2021.