Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου προσήλθε σε 20λεπτη ακρόαση ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Πηγές της Ν.Δ. αναφέρουν πως «έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών».

Όπως τονίζουν από τη Ν.Δ., «ο πρώην γεν. γραμματέας της κυβέρνησης, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, όχι μόνο προσήλθε, παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν.

Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα και ελάχιστα έως καθόλου με άλλα πρόσωπα.

Αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά

Αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια, χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες.

Δεν επιβεβαίωσε, επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σε ερώτηση για τον βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ, υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεώς του.

Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρείες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα, με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση.

Και από τη σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator.


Τέλος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή η αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές από τη Ν.Δ.

Αντιδράσεις και ένταση


Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖA, κάνοντας λόγο για σκευωρία από την πλευρά της κυβέρνησης. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος:

«Η Ν.Δ. που επικαλείται τάχα σκευωρία και τοξικό κλίμα από την αντιπολίτευση, και σήμερα ακολούθησε ακριβώς την αντίθετη τακτική με τις διαρροές αυτές, και επέλεξε να συντηρήσει κλίμα ομερτά και να μην πέσει φως στο σκάνδαλο και τις ευθύνες του πρωθυπουργού. Η ίδια η συσχέτιση των ιδιωτών που κλήθηκαν με την ΕΥΠ αποτελεί την καλύτερη ομολογία ότι ΕΥΠ και Predator βρίσκονταν σε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων. Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν κάλυψαν τα πραγματικά ερωτήματα και τις αποκαλύψεις. Θα επιμείνουμε να έρθουν και οι τρεις στην επιτροπή, να μη γελοιοποιείται η κοινοβουλευτική διαδικασία και απαντήσουν μέσω πρεσβειών».

Νωρίτερα ένταση υπήρξε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Μαρκόπουλος διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί διαδικαστικών ζητημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον συνάδελφό του, φωνάζοντας «βούλωσέ το, ηλίθιε» και τον Μαρκόπουλο να απαντά κάνοντας λόγο για πολιτική αλητεία. «Δεν σε φοβάμαι, αυτό που κάνεις είναι πολιτική αλητεία», απάντησε ο βουλευτής της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα αίματα άναψαν και ακολούθησε ένταση, με τους βουλευτές της Ν.Δ. να ζητούν την αποβολή του Π. Πολάκη από τη διαδικασία, αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν ύστερα από παρέμβαση του προεδρεύοντος Θανάση Μπούρα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκαν και 2 ψηφοφορίες επί της διαδικασίας, οι οποίες με 10 ψήφους έναντι 9 αποφασίστηκε η συνεδρίαση να είναι μυστική, αλλά και να μην υπάρξει βίαιη προσαγωγή.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επικαλέστηκαν αναφορά του προέδρου της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα, στην ΕΥΠ προκειμένου να ταυτίσουν το Predator με αυτή.

«Είναι συγκλονιστική δήλωση», φέρεται -σύμφωνα με διαρροές της αντιπολίτευσης- να είπε ο Χάρης Καστανίδης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Άμεσα η πλειοψηφία αντέδρασε, με τον κ. Μπούρα να ξεκαθαρίζει με διπλή δήλωση πως δεν ισχύει ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης, με τους βουλευτές της Ν.Δ. να καταγγέλλουν «fake news».

Σε ό,τι αφορά τη βίαιη προσαγωγή, οι βουλευτές της πλειοψηφίας θύμισαν στην επιτροπή τη στάση που είχε κρατήσει η Τασία Χριστοδουλοπούλου στην προηγούμενη Βουλή κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετικό αίτημα για τη βίαιη προσαγωγή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση των βλημάτων της Σαουδικής Αραβίας. Όπως είπε ο Κώστας Καραγκούνης, η τέως πρόεδρος της Θεσμών είχε αρνηθεί το αίτημα 5 φορές, δηλώνοντας πως «η Επιτροπή δεν θα παίζει με όρους δημοσιότητας».