Η αναφορά του κ. Πιερρακάκη έγινε στο πλαίσιο συζήτησης με τον Γιώργο Παπαδημητρίου, επικεφαλής τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών EU Accounts Leader για την περιοχής της κεντρικής, ανατολικής, νοτιοανατολικής Ευρώπης και κεντρικής Ασίας (CESA), επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών ΕΥ Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο 33ο Greek Economic Summit | GES2022, το οποίο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Athenaeum Intercontinental Hotel» με βασικό θέμα το μεγάλο στοίχημα την ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επανέλαβε την μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών που χρησιμοποιούν ψηφιακές συναλλαγές, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, φέτος θα αγγίξουν το 1 δισεκατομμύριο.

Όσον αφορά στο οικονομικό αποτύπωμα, ο υπουργός τόνισε ότι «το Μίτος, το πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών, το gov.gr, όλα αυτά τα βήματα μαζί έχουν δημιουργήσει μια παρά πολύ ισχυρή προστιθέμενη αξία και στην Οικονομία. Έχουμε ήδη δημιουργήσει μια μεγάλη παρακαταθήκη διευκόλυνσης των πολιτών, εξυπηρέτησής τους και σεβασμού του κράτους απέναντι στον πολίτη».

Μάλιστα, προσέθεσε ότι «το αποτύπωμα είναι πολύ σημαντικό, η βελόνα έχει κουνηθεί πολύ γρήγορα, αλλά είναι πολλά που θα γίνουν ακόμη».

Όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι στην κινητή τηλεφωνία είμαστε στην 25η θέση, ενώ στη σταθερή τηλεφωνία η χώρα μας βρίσκεται χαμηλά. Επανέλαβε ότι στο 5G «είμαστε από τις πρώτες χώρες που έκαναν την μετάβαση στη σταθερή με τις επενδύσεις των παρόχων κατά βάση, αλλά και του κράτους. Στην οπτική ίνα το κενό θα καλυφθεί πολύ γρήγορα. Στους τομείς τηλεπικοινωνίες και κράτος η πρόοδος έχει ήδη συντελεστεί».

Ο υπουργός έκανε λόγο για στοχευμένα προγράμματα που υπάρχουν σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες, «προγράμματα όπως αυτά τα οποία για τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων, των στρατεύσιμων κ.ά.».

«Όλα είναι εφικτά»

Αναφερόμενος μάλιστα στους στόχους, ο υπουργός τόνισε ότι «αρχικά είχαμε θέσει ως στόχο να δημιουργήσουμε όλο το απαραίτητο νομοθετικό λογισμικό, δηλαδή να περάσουμε όλους τους σχετικούς νόμους οι οποίοι είναι απολύτως κρίσιμοι για να μπορέσουμε να κάνουμε ψηφιακό μετασχηματισμό. Νομοθεσία η Ελλάδα για αυτό που λέμε digital έχει.

Το δεύτερο διακύβευμα ήταν να κάνουμε τις γρήγορες εκείνες υπηρεσίες που έλειπαν στην καθημερινότητα, υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδότηση, άυλη συνταγογράφηση, διασυνδέσεις συστημάτων, ίδρυση ατομικής επιχείρησης που τους επόμενους μήνες θα γίνεται ψηφιακά, τις εξετάσεις των δημοσίων νοσοκομείων και των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων να μπαίνουν στον φάκελο my health. Το τρίτο είναι η δημοπράτηση έργων κατά βάση του ταμείου Ανάκαμψης που θα γίνει τους επόμενους μήνες». Όπως υπογράμμισε ότι «στο τέλος της επόμενης τετραετίας θα έχουμε ένα τελείως διαφορετικό κράτος».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, «αν έχεις ένα καλό σχέδιο και ξέρεις πώς να το δομήσεις καλά, μπορείς να κάνεις θαύματα. Και τα θαύματα νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή έχει πλέον αποτυπωθεί ότι δεν είναι καν θαύματα, είναι εφικτά πρότζεκτ που μπορούν να γίνουν».

Σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι λόγω Covid «πολύς κόσμος έμαθε πώς να αλληλεπιδρά ψηφιακά με το κράτος, βοήθησε το ότι εμείς σχεδιάσαμε διαφορετικά τις πλατφόρμες, τις κάναμε πιο εύκολες, πιο εύχρηστες. Πρέπει, όμως, να πάμε στοχευμένα στο θέμα των δεξιοτήτων. Χρειάζεται ένα παζλ πραγμάτων ανάλογα με το σε ποια φάση της ζωής μας βρισκόμαστε, είτε μιλάμε για ένα μικρό παιδί είτε για κάποιον που δεν είχε καμία εξοικείωση με μια ψηφιακή πλατφόρμα και να πάμε βήμα βήμα από την δική μας πλευρά, το τι μπορεί να κάνει η Κοινωνία των Πολιτών, αλλά και οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, όλα αυτά μαζί να γίνουν κομμάτι μιας ευρύτερης εθνικής στρατηγικής».