Εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκε με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, ερευνάται από τις βελγικές αρχές για υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο από αξιωματούχους του Κατάρ

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Τα parapolitika.gr επικοινώνησαν με την Προϊσταμένη μονάδας εκπροσώπου Τύπου και αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Delphine Colard, η οποία δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει κάτι για το συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο διεξάγεται έρευνα, ωστόσο όπως τόνισε το ευρωκοινοβούλιο συνεργάζεται με τις αρχές για την υπόθεση. 

Η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Εφη Κουτσοκώστα, συνελήφθη λίγο νωρίτερα «επ' αυτοφώρω» για διαφθορά και πλέον ανακρίνεται από τη βελγική αστυνομία. Νωρίτερα, φέρεται να έχει συλληφθεί και ο σύζυγός της. Αργά το βράδυ το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε πως η Εύα Καϊλή συνελήφθη τελικά μετά την απολογία της στις Βελγικές αρχές, για την υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ. Ωστόσο η είδηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται.


Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα τη Le Soir, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Το απόγευμα της Παρασκευής, έγινε έρευνα από τις Αρχές στην οικία της, ενώ ερευνάται αν έχει και η ίδια συμμετοχή στην υπόθεση, που αφορά σε δωροδοκίες από Καταριανούς προς Ευρωπαίους, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.
le_soir
Η βελγική Le Soir γράφει συγκεκριμένα: «Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν. Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή, που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου. Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα», των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

Πρόκειται, όπως μεταδίδουν όλα τα διεθνή δίκτυα, για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με πρωταγωνιστή το Κατάρ που ερευνούν οι αρχές. Η αστυνομία της βελγικής πρωτεύουσας έχει ήδη ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις.

Μεταξύ των προσαχθέντων είναι και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ. Όλοι οι συλληφθέντες είναι ιταλοί, ανάμεσα στους οποίους και ο ευρωσοσιαλιστής Π. – Α. Παντσέρι. Επισημαίνεται ότι προ ημερών, με αφορμή δηλώσεις της κ. Καϊλή περί πρωτοπορίας στα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ, η ίδια είχε προκαλέσει αρνητικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ όσο και τη δυσφορία το προέδρου του κόμματος ο οποίος μάλιστα είχε εκφράσει την αντίθεσή του, λέγοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δεν εκφράζουν τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή του οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έθεσαν εκτός της ομάδας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Εύα Καϊλή, μετά την εμπλοκή της σε σκάνδαλο με αξιωματούχους του Κατάρ.