Σε ανύποπτο χρόνο τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» είχαν αναδείξει το πρόβλημα που επικρατεί στον χώρο του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη στελέχωση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Πολλοί ενδιαφερόμενοι είχαν πάρει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν προεκλογικό αγώνα ως υποψήφιοι βουλευτές, αλλά στην πορεία άρχισαν να δέχονται συμβουλές από τη Χαριλάου Τρικούπη για να περιορίσουν τη δράση τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αισθανθούν κάπως «κορόιδα», όταν την ίδια στιγμή άλλοι «ανθυποψήφιοί» τους, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως η κάθοδός τους στις εθνικές εκλογές, αλώνιζαν με τη σιγουριά πως έχουν πάρει το χρίσμα.

Κάποιοι μάλιστα έκαναν και μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, για να εγκαινιάσουν τα προεκλογικά τους κέντρα. Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται γνωστό πως σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας «αποσύρουν» τις υποψηφιότητές τους για τις βουλευτικές εκλογές δεκάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ αφενός μεν δείχνει την «επιτελική ανοργανωσιά» της Χαριλάου Τρικούπη, αφετέρου παραπέμπει σε μια διαλυτική εσωστρέφεια.

Γιατί οδηγεί στην ανάπτυξη μιας συζήτησης περί «προεκλογικής ηττοπάθειας», όταν κομματικά στελέχη, βλέποντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους η κάθοδός τους στις εθνικές εκλογές, επιλέγουν να μη δώσουν μια μάχη χαμένη. Ειδικά όταν ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, στέλνει αμφίσημα μηνύματα με τις δημόσιες παρεμβάσεις του και δεν ξεκαθαρίζει εάν θέλει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που, ενώ θέλουν να στηρίξουν το κόμμα, αναγκάζονται να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους, επειδή ακριβώς υπολογίζουν το οικονομικό κόστος. Δηλαδή σκέφτονται πως θα ξοδέψουν χρήματα δίχως να έχουν καμία πιθανότητα εκλογής στις περιφέρειες όπου θα είναι υποψήφιοι.

Υπάρχει όμως και ακόμα μία παράμετρος: κάποιοι εν δυνάμει υποψήφιοι σε περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγάλει βουλευτές αναγκάζονται να ζυγίσουν τις δυνατότητές τους με γνώμονα τη «σκανδαλώδη» επίδραση που έχει η Χαριλάου Τρικούπη υπέρ «άλλων» προσώπων.

Υπάρχουν εν ενεργεία βουλευτές ή πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που φέρονται να έχουν ασκήσει βέτο για να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, δηλαδή στην ίδια εκλογική περιφέρεια με αυτούς, πρόσωπα που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη εκλογική απήχηση από τους ίδιους και έτσι στις κάλπες να βρεθούν στην επικίνδυνη ζώνη της κοινοβουλευτικής εκπαραθύρωσης.

Με φόντο όλα τα παραπάνω, είναι λογικό στο εκλογικό επιτελείο της Χ. Τρικούπη να επικρατεί σύγχυση και όσοι έχουν επιφορτιστεί με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων να προσπαθούν να ισορροπήσουν σε ένα τεντωμένο σχοινί, ώστε να μην ακούσουν τα εξ αμάξης στο τέλος.

Ειδικά ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Α. Σπυρόπουλος, αλλά και ο υπεύθυνος αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, Ευ. Αργύρης...

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 7/1