Υπάρχει αγανάκτηση και οργή στον κόσμο για το δυστύχημα στα Τέμπη, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Με αφορμή την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό ότι «φταίμε όλοι», επισήμανε ότι «δεν φταίμε όλοι».

Τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ελεγχόμενος και δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διαφάνεια των ερευνών.

Τέλος, διερωτήθηκε γιατί τοποθετήθηκε ένας άπειρος σταθμάρχης στη θέση αυτή και γιατί δεν υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Θεοχαρόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Αραχωβίτη για τον κ. Βελόπουλο
Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τόσο βαριά η ατμόσφαιρα με αυτά που συμβαίνουν, οπότε νομίζω ότι έχουμε χρόνο να τα πούμε όλα αυτά τις επόμενες ημέρες. Και σε αυτά έχουμε ξεκάθαρη θέση, έχουμε τοποθετηθεί και έχουμε όλο το χρονικό διάστημα τις επόμενες μέρες να τα συζητήσουμε. Η άποψη μας περί προοδευτικών συνεργασιών είναι ξεκάθαρη, έχει τοποθετηθεί το κόμμα για το πώς εμείς κατεβαίνουμε στις εκλογές. Θέλουμε το υψηλότερο ποσοστό να πάρουμε στις εκλογές και στη συνέχεια βέβαια ενδιαφερόμαστε να κάνουμε μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις που θα βγουν από την κάλπη.

Για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών
Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και η χθεσινή μέρα με αυτές τις μεγάλες συγκεντρώσεις που γίνανε σε όλη τη χώρα δείχνει ότι υπάρχει ένα τεράστιο κύμα αγανάκτησης και οργής του κόσμου που πενθεί.

Σεβασμός στους νεκρούς, σεβασμός στο πένθος της ελληνικής κοινωνίας σημαίνει και σεβασμός στην αλήθεια.

Αναφορικά με την αποστροφή του Πρωθυπουργού «φταίμε όλοι»
Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν φταίμε όλοι, εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες αντικειμενικές ευθύνες. Η κυβέρνηση αυτή είναι τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της χώρας, υπάρχουν συγκεκριμένες αντικειμενικές ευθύνες και από το «κυρίως ανθρώπινο λάθος» πήγε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης στο «όλοι φταίμε» για να το αφήσει και αυτό σε λίγες μέρες γιατί είμαι βέβαιος ότι θα καταλάβει ότι ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο. Είναι τόσο σοβαρό το ζήτημα αυτό που θέλει ευθύνη και αλήθεια. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αισθάνεται ντροπή και οργή αλλά είναι ο ίδιος ο οποίος έχει την ευθύνη. Είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας που έχει πολιτικές ευθύνες για όλα αυτά που συμβαίνουν για τα οποία πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που του θέτουνε.

Ερωτηθείς αν θα συνδράμει ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπερκομματική επιτροπή που προτίθεται να δημιουργήσει ο Πρωθυπουργός
Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανε μια επιτροπή τριμελή αρχικά, πέραν του ατόμου που τον έβαλε και τον έβγαλε ενώ είχε την ευθύνη για κάποια χρόνια του ΟΣΕ, έκανε μια επιτροπή όπου ο ελεγχόμενος όρισε τον ελεγκτή του. Του είπαμε μην το κάνεις με αυτό τον τρόπο, έλα στη Βουλή να γίνει μέσω μιας διακομματικής επιτροπής και με την εγγύηση της Βουλής και βέβαια η δικαιοσύνη, οι αρμόδιες αρχές που έχουν την έρευνα. Δεν το έκανε, την ξέχασε στην πορεία αυτή την τριμελή επιτροπή γιατί κατάλαβε αυτό το οποίο του λέγαμε.

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητοστάκης στο συγκεκριμένο θέμα είναι ελεγχόμενος άρα τη διαφάνεια των ερευνών δεν θα την εγγυηθεί ο ελεγχόμενος, αυτός που θα την εγγυηθεί θα είναι οι αρμόδιες αρχές της χώρας.

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το «όλοι φταίμε» και η διάχυση των ευθυνών έχουν έναν μόνο στόχο την αποποίηση των ευθυνών και το να μην χρεωθούν τις ευθύνες αυτοί που τις έχουν. Τα ερωτήματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Γιατί είχε τοποθετηθεί εκεί ένας άπειρος σταθμάρχης οποίος δεν έκανε για τη δουλειά αυτή και μάλιστα όπως φαίνεται είχε μεταταχθεί παρανόμως με την έννοια ότι ο ΟΣΕ είχε βγάλει επτά μέρες πριν κάνει τα χαρτιά του όριο ηλικίας τα 48 έτη και μετά φέραν υπουργική απόφαση για να τον νομιμοποιήσουν. Δεύτερον, γιατί δεν υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης. Μέχρι το ’19 υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης τηλεματικής εκεί. Γιατί δεν υπάρχει εδώ στην Καρόλου ρο δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου το οποίο θα μπορούσε να προλάβει την κατάσταση. Γιατί ο τοπικός σταθμός τηλεματικής που υπήρχε εκεί για 110 χιλιόμετρα λειτουργούσε από τη Λάρισα μέχρι τους Νέους Πόρους μετά από μια φωτιά που έγινε το καλοκαίρι του ’19 δεν φτιάχτηκε από αυτή την κυβέρνηση. Γιατί δεν άκουγαν όλους τους εργαζόμενους με τα εξώδικα και έναν διευθυντή ασφαλείας που παραιτήθηκε πριν από λίγο καιρό. Είναι πολλά τα ερωτήματα και οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν.

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση διέλυσε όλες τις δικλείδες ασφαλείας.

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η χώρα πριν το ’15 δεν είχε διπλή γραμμή, δεν είχε υποδομή στα τρένα και ολοκληρώθηκε ένα έργο της υποδομής γιατί μπήκε ηλεκτροδότηση, έγινε η διπλή γραμμή και μάλιστα το 2018 ήταν έτοιμο κατά 68% το έργο της τηλεδιοίκησης και το μόνο που έμενε σε αυτή την κυβέρνηση ήταν να ολοκληρώσει άμεσα μέχρι το 2020 όπως ήταν τα χρονοδιαγράμματα το έργο και της τηλεδιοίκησης. Δεν το ολοκλήρωσε. Με λίγα λόγια και διέλυσε τις δικλείδες ασφαλείας και δεν έκανε κάτι.

Ερωτηθείς γιατί δεν βγαίνει ο κ. Σπίρτζης να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις
Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για ότι συμβαίνει σήμερα και για αυτή την τετραετία αυτοί που πρέπει να βγουν και να απαντήσουν για όλα είναι η κυβέρνηση. Ο σημερινός υφυπουργός Μεταφορών, και αυτός όπως και ο Καραμανλής έβγαιναν στη Βουλή και έλεγαν δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας και κατηγορούσαν τους εργαζόμενους. Εδώ πρέπει να απαντήσουν γατί αυτό αφορά τις αντικειμενικές αιτίες του δυστυχήματος από εκεί και μετά όλοι θα μιλήσουν τις επόμενες μέρες. Εμείς θέλουμε αυτή η έρευνα να δώσει αποτελέσματα, να δούμε ποιες ήταν οι αιτίες του δυστυχήματος το απαιτεί ο κόσμος, απαιτεί την αλήθεια.