Μία αποκάλυψη για τα σχέδιά του σχετικά με την επόμενη κυβερνητική θητεία αν και εφόσον επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία έκανε μιλώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» στον Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι στην επόμενη Βουλή -μετά τις εκλογές του Μαϊου- θα εκκινήσει η διαδικασία για την Συνταγματική Αναθεώρηση. «Αυτό που μπορώ να σας πω -και είναι η πρώτη φορά που το λέω και θα μιλήσω πιο αναλυτικά στη συνέχεια, γιατί θα χρειαζόμασταν μια τελείως ξεχωριστή εκπομπή- είναι στη πρόθεσή μου να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Όπου δυστυχώς την τελευταία φορά δεν προφτάσαμε να κάνουμε, και σε αυτές προφανώς συμπεριλαμβάνεται και επιτέλους η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμιά μας, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στην διάρθρωση της εξουσίας», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι η τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση έγινε το 2019. Στα τέλη του 2018, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την αναθεώρηση ή προσθήκη συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος. Συνολικά οι διατάξεις είναι 49, εκ των οποίων οι 16 πέρασαν με ενισχυμένη πλειοψηφία (180 τουλάχιστον ψήφων) και στην αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται απλή πλειοψηφία (151 τουλάχιστον ψήφων) ενώ οι υπόλοιπες 33 εγκρίθηκαν με απλή πλειοψηφία, αλλά όχι με ενισχυμένη πλειοψηφία και θα χρειαστούν την ενισχυμένη πλειοψηφία από την επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

Η πρώτη φάση της αναθεώρησης έλαβε χώρα στις 15 Φεβρουαρίου 2019 και η δεύτερη ένα μήνα αργότερα, στις 15 Μαρτίου 2019, με επαναληπτική ψηφοφορία, η οποία οριστικοποίησε τις αναθεωρητέες διατάξεις, οι οποίες ετέθησαν προς ψήφιση από την αναθεωρητική βουλή (τρίτη και τελική φάση) τους επόμενους μήνες.

Μια από τις βασικές προτάσεις αποτελεί η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εκλογών, η αποκλειστικότητα του δημοσίου για την ιδιοκτησία των εθνικών οδικών δικτύων και παροχής βασικών αγαθών, λχ ο ηλεκτρισμός και η υδροδότηση, ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, η κατάργηση του Θρησκευτικού όρκου από τους αιρετούς, η θρησκευτική ουδετερότητα της πολιτείας, καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έπειτα από αίτημα 500 χιλιάδων μελών του εκλογικού σώματος και η αποκλειστικότητα του βουλευτικού αξιώματος για τον ρόλο του Πρωθυπουργού.

Επίσης αξιοσημείωτες είναι και δύο προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας που δεν προκρίθηκαν, για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με κατάργηση του άρθρου 16 και την εκλογή της δικαιοσύνης από το κοινοβούλιο και όχι από διορισμούς της κυβέρνησης.  Η τελική ψηφοφορία διεξήχθη στις 25 Νοεμβρίου. Το Σύνταγμα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ A 211/24.12.2019.