Για «γόνιμη και εγκάρδια» συνάντηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκαναν λόγο διπλωματικές πηγές που επικαλείται το RAI News.

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση το πρωί σήμερα και με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, αλλά ο Πορτογάλος πρωθυπουργός δεν μετείχε τελικά λόγω κωλύματος της τελευταίας στιγμής.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προσκάλεσε την Τζόρτζια Μελόνι «να επισκεφτεί πριν από τις εκλογές την Αθήνα για να συζητήσουμε όλη την κοινή ατζέντα. Αποδέχτηκε την πρόταση. Σε αυτή θα εξειδικεύσουμε τις προτάσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα συζητήσουμε τις προκλήσεις του μεταναστευτικού, γιατί και η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή και θύμα των διακινητών που εργαλειοποιούν ανθρώπινες ζωές.

Επίσης, θα συζητήσουμε τον τρόπο που η ιταλική κυβέρνηση μέσω της Trenitalia θα μπορεί να υποστηρίξει με πιο ενεργό και ουσιαστικό τρόπο την επανεκκίνηση των ελληνικών σιδηροδρόμων. Η ΟΣΕ έχει πουληθεί το 2018 σε ιταλική εταιρεία. Μπορούμε να χαράξουμε από κοινού καλύτερο σιδηρόδρομο. Η εταιρεία θα επενδύσει σε καλύτερα τρένα, και εμείς θα επενδύσουμε στο δίκτυο».

Σημειώνεται ότι η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Ιταλίας και Πορτογαλίας είχε προγραμματιστεί έπειτα από πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου για τους κανόνες της οικονομικής διακυβέρνησης ενόψει της σημερινής «Συνόδου Κορυφής του ευρώ» (Eurosummit), που θα γίνει παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη, η κ. Μελόνι που θέλει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αναζητεί συνομιλητές, έχοντας ήδη εδώ και καιρό ανοιχτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συνομίλησαν τηλεφωνικά και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.