Giannis_Oikonomou_Skai
Πολιτική

Οικονόμου: Η πρώτη κάλπη θα δείξει από ποιον και πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος

Όλα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τη δεύτερη κάλπη, την απλή αναλογική, αλλά και για το ενδεχόμενο ενός ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ μίλησε ο Γιάννης Οικονόμου και αναφέρθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, επισημαίνοντας πως στη χώρα δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη για σταθερές και αποτελεσματικές κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στην κριτική ότι ο πρωθυπουργός χθες κατά την προκήρυξη των εκλογών προεξόφλησε πως θα στηθεί και δεύτερη κάλπη, λέγοντας κατ’ αρχάς ότι η εν λόγω προκήρυξη των εκλογών ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη θέση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Και συμπλήρωσε: «Δεν ευθυνόμαστε εμείς για το καθεστώς της απλής αναλογικής. Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη για αποτελεσματικές και σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας στη χώρα.
Λέμε ότι στη χώρα δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη για να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας βιώσιμη και συμπαγής, όλα αυτά όμως περνούν σε δεύτερη μοίρα στις 21 Μαΐου, γιατί έχουμε εκλογές και η κοινωνία θα μιλήσει».
Εν συνέχεια υπογράμμισε: «Η πρώτη εκλογή είναι η εκλογή που θα δείξει από ποιον και πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Είναι σαφής η άποψή μας για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Ο κόσμος θα αξιολογήσει τις πολιτικές για το μέλλον του. Στις εκλογές ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί τι θα ψηφίσει και τι θα απορρίψει, αν θα κατοχυρώσουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει ή θα κινδυνεύσουμε να γυρίσουμε πίσω».

Πάμε πιο τολμηρά στο μέλλον

Αναφορικά με την κριτική για όσα δεν έγιναν στο Δημόσιο, τις νησίδες αναχρονισμού, όπως τις έχει χαρακτηρίσει και ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, οι παθογένειες 40 ετών δεν σβήνονται σε μια 4ετία, και δεν το λέω αυτό ως άλλοθι. Με τον κρατισμό συγκρουστήκαμε, αλλού πετύχαμε, αλλού πήγαμε πιο αργά. Θέλουμε να πάμε πιο τολμηρά και πιο γρήγορα στο μέλλον».
Για την τοποθέτηση μη εκλεγμένων πολιτευτών σε καίρια πόστα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «οι δεξιότητες και το βιογραφικό ήταν εκείνο που βάρυνε για τις επιλογές, δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση ότι τα βασικά στοιχεία δεν ήταν τα προσόντα. Και στη συντριπτική πλειονότητα δικαιώθηκαν οι επιλογές της κυβέρνησης».

Το ζητούμενο της πολιτικής θα είναι η διαχείριση κρίσεων

«Και να μην ξεχνάμε», συνέχισε, ότι «δεν κυβερνούσαμε σε ήρεμα νερά, μην ξεχνάμε τι περάσαμε και τι ζήσαμε. Το ζητούμενο της πολιτικής θα είναι η διαχείριση κρίσεων».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτοπροτάθηκε για πρωθυπουργός

Για τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στον ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου είπε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης αυτοπροτάθηκε για πρωθυπουργός. Είναι λογικό, είπε ότι "είμαι κι εγώ εδώ"».

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

Αυτό που δεν είναι λογικό είναι οι γρίφοι, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα: «Το λέω για τον κ. Τσίπρα, διότι όταν λες "προοδευτική διακυβέρνηση", γιατί επιμένεις να μιλάς με γρίφους, γιατί δεν μιλάς με ονόματα; Τι εννοεί; Ότι θα ξαναπιάσει το νήμα με τον κ. Βαρουφάκη, που είπε πριν από λίγες ημέρες να ανατινάξουμε τις τράπεζες; Όταν δεν το λένε με λόγια, δείχνει ότι ενδεχομένως θέλουν να κρύψουν πράγματα».
Επίσης, είπε ότι ούτε μια δικαστική απόφαση φαίνεται ότι μπορεί να καταλύσει τους δεσμούς του κ. Τσίπρα με τον καταδικασμένο Νίκο Παππά.

Μέχρι τις εκλογές μιλάμε με τον λαό

Σε ερώτηση τι θα κάνει η ΝΔ αν μετά τις εκλογές τις 21ης Μαΐου έρθει ο Νίκος Ανδρουλάκης με πρόταση για κυβερνητική συνεργασία, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «μέχρι τις εκλογές μιλάμε με τον λαό. Εμείς θα αξιολογήσουμε την εντολή του λαού, αλλά πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη για σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο του ντιμπέιτ

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών, απάντησε: «Θα τα δούμε όλα αυτά, ο πρωθυπουργός δεν αποφεύγει την πολιτική αντιπαράθεση. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για οποιαδήποτε συζήτηση που οργανωμένα θα δώσει στον κόσμο την ευκαιρία να κρίνει και να καταλάβει τις απόψεις μας».