Τελικά προεκλογικό διαφημιστικό τρικ ήταν το σποτάκι που βγήκε τη Δευτέρα για το πρόσωπο που θα προτείνει για πρωθυπουργό ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τον θόρυβο που ξεσήκωσε η δήλωση του προέδρου του «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης», που καυστικά σχολιάστηκε ότι προτείνεται ο «άγνωστος Χ», επενδύει επικοινωνιακά σε αυτό, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τις εντυπώσεις για επιπόλαιο χειρισμό της προοπτικής της χώρας.

Παρουσιάστηκαν τα δύο νέα τηλεοπτικά μηνύματα που… αποκαλύπτουν τα επτά πρόσωπα του «άγνωστου Χ».

Αφήνοντας λοιπόν σε εκκρεμότητα πώς και από ποιους επιθυμεί να κυβερνηθεί η χώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί μέσα από την επικοινωνιακή κωλοτούμπα «φυγή» από τη μέγγενη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρεί, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, να απευθυνθεί σε όσους δεν επιθυμούν κανέναν από τους δύο για πρωθυπουργό ή στη δεξαμενή των νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλη εμπειρία από τις κυβερνήσεις συνεργασίας και φαίνεται να είναι πιο φιλικά διακείμενοι προς αυτές.

Στη διαφημιστική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ γίνεται αναφορά στα έξι «πρόσωπα» που προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης και είναι: οι νέοι, οι υγειονομικοί, οι μικρομεσαίοι, οι οικογένειες, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουν ξεχωριστές προτάσεις για τους νέους με 150.000 κοινωνικές κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο και επιδότηση εισφορών για να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Για το πρόσωπο του υγειονομικού, προτείνονται: Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα, αξιοπρεπείς αμοιβές και εισαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία χωρίς ελλείψεις προσωπικού. Για το πρόσωπο του μικρομεσαίου επιχειρηματία προτείνονται 120 δόσεις για οφειλές σε εφορία και ΕΦΚΑ και χρηματοδότηση για καινοτόμες ψηφιακές επενδύσεις. Για τις οικογένειες προτείνουν: Προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και μείωση φορολογίας στη μισθωτή εργασία. Στο πρόσωπο του αγρότη προτείνονται μέρα για μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς και ακατάσχετο αποζημιώσεων και επιδοτήσεων.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, οι νέες προτάσεις κάνουν λόγο για νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.  «Το πρόσωπο κάθε πολίτη, με σιγουριά και προοπτική για το αύριο. Το πρόσωπο μιας σύγχρονης Ελλάδας, ενός αξιόπιστου κράτους με θεσμούς και κανόνες, που νοιάζεται για τους πολίτες του. Και με τη δική σου απόφαση Αλλαγής, θα τα καταφέρουμε», σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης στα σποτ που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

* του Παναγιώτη Μπέη / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή