Χαμόγελα αλλά με συγκρατημένη αισιοδοξία στην Κουμουνδούρου μετά τη δημοσιοποίηση μιας νέας δημοσκοπικής καταγραφής από το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», που, βεβαίως, εκφράζει τον ιδεολογικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκόπηση δείχνει και τα «τρωτά σημεία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στελέχη της να τονίζουν ότι μέσα στη πασχαλινή ανάπαυλα θα πρέπει να γίνει προσεκτική ανάλυση των «τρωτών σημείων» και να επιδιωχθούν προεκλογικές τακτικές υπέρβασής τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στις 2,3 μονάδες. Αναλυτικά:

ΝΔ: 28,2% (από 30,1%)

ΣΥΡΙΖΑ: 25,9% (από 25,8%)

 ΠΑΣΟΚ: 8,9% (από 11,1%)

 ΚΚΕ: 5,4% (από 5,1%)

Ελληνική Λύση: 4,1% (αμετάβλητο)

ΜέΡΑ25: 3,3% (από 2,9%)

Λοιπά: 8,8% (από 7,6%)

Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ: 15,4% (από 13,3%) .

 Οι αναλυτές της δημοσκόπησης παρατηρώντας τις τάσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι επερχόμενες εκλογές θα είναι «εκλογές μεγάλης αβεβαιότητας». Εκτιμούν πως αυξήθηκε το ποσοστό των προερχόμενων από τη ΝΔ ψηφοφόρων που ανήκων στην «γκρίζα ζώνη», ενδεικτικό ενδεχομένως και μιας μεγαλύτερης δυσαρέσκειας σε τμήμα της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος. Αντίθετα, μειώθηκαν δραστικά οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψηφοφόροι που βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη». Αυτό σημαίνει ότι καθ’ οδόν προς τις κάλπες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μεν καταφέρει να πείσει και να ξανακερδίσει περισσότερους πρώην δικούς του ψηφοφόρους, από την άλλη όμως πλευρά, όπως είπαμε, έχει πια λιγότερα περιθώρια «λαμβάνειν» από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές «κατά τη γνώμη μας το δυστύχημα στα Τέμπη είναι ένα σημείο τομής και θα παραμείνει τέτοιο, ανεξάρτητα από το πόσο καθαρά αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες. Από τη μία πλευρά, η δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης καταγράφηκε σαφώς, από την άλλη η αυτοσυγκράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον πόνο επιβραβεύτηκε εν μέρει από τους πολίτες». Σημαντική, όπως χαρακτηρίζεται και από τους αναλυτές, είναι η διαπίστωση πως στο ερώτημα ποιο κόμμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσατε να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο, προηγείται η ΝΔ με 30,9% έναντι 28,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ερώτημα ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές, επίσης, προηγείται η ΝΔ με 39,0%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε 31,7% (MRB/ OPEN, Μάρτιος 2023).

 Όσον αφορά τις τάσεις ανά ηλικία καταγράφονται τα εξής: με βάση την ψήφο των επιμέρους ηλικιακών ομάδων επιβεβαιώνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (5,5 ποσοστιαίες μονάδες) στην κατηγορία των 17-44 ετών και της ΝΔ (8,3 ποσοστιαίες μονάδες) μεταξύ των άνω των 45 ετών. Τέλος, σε ό,τι αφορά την ψήφο ανά φύλο, η ΝΔ προηγείται τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και μεταξύ των γυναικών, αν και με μειούμενο προβάδισμα και στις δύο αυτές κατηγορίες.

 

Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ