Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς μιλά στο parapolitika.gr για το διακύβευμα των εκλογών, αλλά και τα αναπτυξιακά έργα που έχουν γίνει στη Μεσσηνία 

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αξιοποίησε ούτε τη δυναμική της περιοχής, ούτε τη θετική παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει ότι έθεσε σε τροχιά υλοποίησης, τα μεγάλα έργα για τη Μεσσηνία: «Με αιχμή τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, για τον οποίο μπαίνουν οι τελικές υπογραφές για την κατασκευή του και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβαίνει την Παρασκευή 21 Απριλίου στην Καλαμάτα», σημείωσε ο κ.Μαντάς. 

Η Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια φαίνεται να πραγματοποιεί μεγάλα αναπτυξιακά βήματα. Πώς κρίνετε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις;

Πράγματι ο νομός Μεσσηνίας καταγράφει σημαντική άνοδο και πρόοδο σε πολλούς αναπτυξιακούς τομείς, γεγονός που είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά. Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αξιοποίησε ούτε τη δυναμική της περιοχής, ούτε τη θετική παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, με αποτέλεσμα να βρεθούμε αντιμέτωποι με διαχειριστική ανεπάρκεια και πολλά χρόνια καθυστερήσεων.

MADASPER
Η κυβέρνησή μας έπρεπε να κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και αυτό ακριβώς κάναμε. Όλα τα μεγάλα έργα για τον νομό μας αναθεωρήθηκαν, προγραμματίστηκαν και τέθηκαν σε τροχιά υλοποίησης. Με αιχμή τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, για τον οποίο μπαίνουν οι τελικές υπογραφές για την κατασκευή του και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβαίνει την Παρασκευή 21 Απριλίου στην Καλαμάτα, αλλά και την παράκαμψη της Γιάλοβας και το τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα, τα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος και το Μηναγιώτικο, την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας και το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, μαζί με πάρα πολλά μικρότερα έργα, όλα βρίσκονται πλέον σε φάση δρομολόγησης, με πλάνο και διασφαλισμένη χρηματοδότηση όπου απαιτείται, έτσι ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι μόνο θέμα χρόνου η ολοκλήρωσή τους.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει και αυτά να τακτοποιηθούν. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη λειτουργία του ΕΚΑΒ και τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας, τα ζητήματα με την απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας και την προστασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, καθώς και διάφορα αγροτικά ζητήματα όπως η τήρηση του ακατάσχετου για τις αγροτικές ενισχύσεις, τα οποία έχουμε ακόμα μπροστά μας και πρέπει σύντομα να διευθετηθούν.

Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες σας για τη Μεσσηνία; Τι θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από εσάς;

Αναμφίβολα η ολοκλήρωση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων υποδομής στο νομό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Τα προηγούμενα χρόνια χάσαμε πάρα πολύ χρόνο αφενός λόγω της κρίσης χρέους και των τραγικών χειρισμών Τσίπρα-Βαρουφάκη το 2015. Κυριότερα όμως λόγω της ανικανότητας και των διαδοχικών αστοχιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα χρόνια που ακολούθησαν, γεγονός που οδήγησε σε στασιμότητα τα έργα και σε οπισθοδρόμηση ολόκληρη την περιοχή.

Σήμερα έχουμε λοιπόν αρκετό έδαφος να καλύψουμε, ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Το 2023 δεν είναι 2015 και οφείλουμε πάντα να κοιτάμε το μέλλον με σύγχρονους όρους. Προφανώς η Μεσσηνία πρέπει να αποκτήσει τους δρόμους, το αεροδρόμιο, τα υδατοδρόμια, τα αλιευτικά καταφύγια, τα λιμάνια, αλλά και το τουριστικό προϊόν που της αξίζει.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να φροντίσουμε για την ομαλή και εύρωστη λειτουργία του αγροτικού τομέα, για την αναβάθμιση των καλλιεργειών, για την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν και κρατούν την παραγωγή σε χαμηλά επίπεδα. Πρέπει να φέρουμε νέες τεχνολογίες και τεχνογνωσία, πρέπει να ενισχύσουμε τους νέους αγρότες και να προωθήσουμε θεσμούς όπως τους υγιείς και εύρωστους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τη συμβολαιακή γεωργία. Πρέπει το αγροτικό εισόδημα να γίνει πιο δυνατό, εγγυημένο και σίγουρο, με σύγχρονους όρους που ανταποκρίνονται στη σημερινή εποχή.
Όσον αφορά στη δική μου στάση, όλοι ξέρουν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια στάθηκα πάντα δίπλα στους συμπολίτες μου, δεν έκλεισα ποτέ την πόρτα μου, υποστήριξα κάθε δίκαιο αίτημά τους, συγκρούστηκα, διεκδίκησα, ήμουν παρών σε όλες τις μάχες και ήμουν πάντα εκεί για να στηρίξω το συμφέρον της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου και αυτό ακριβώς σκοπεύω να συνεχίσω να κάνω.

Πώς διαβάζετε τις δημοσκοπήσεις; Ο στόχος για αυτοδυναμία της ΝΔ πιστεύετε ότι είναι εφικτός;

Κατ’ αρχάς πρέπει να τονίσουμε ότι για τη Νέα Δημοκρατία η αυτοδυναμία δεν αποτελεί κομματική σκοπιμότητα. Αντίθετα αντιμετωπίζεται ως μια εθνική αναγκαιότητα, η οποία προκύπτει κατά κύριο λόγο εξαιτίας της στάσης της αντιπολίτευσης.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ με την «προοδευτική διακυβέρνηση», τις ομιχλώδεις συνεργασίες που επικαλείται και τη τοξικότητα και διάχυτη αναξιοπιστία που τον χαρακτηρίζει, όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τα ήξεις-αφήξεις και την επαμφοτερίζουσα στάση του «ούτε με τον ένα-ούτε με τον άλλο», δεν έχουν να προσφέρουν σταθερές, σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στο ζήτημα της κυβερνησιμότητας.
4984073
 

Πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη ημέρα; Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε; Πώς θα απαντηθούν τα φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας; Πώς θα χειριστούμε έναν αμφιλεγόμενο και ασταθή γείτονα όπως η Τουρκία; Αν πρέπει για όλα αυτά να συγκαλείται ένα διακομματικό κονκλάβιο που έχουμε βαφτίσει «κυβέρνηση συνεργασίας» και μέσα από ατελείωτες συζητήσεις και ασκήσεις ισορροπίας να πρέπει να βγάλουμε μια κοινή συνισταμένη, τότε «ζήτω που καήκαμε», για να το πω απλά. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Σουηδία ούτε Γερμανία, για να έχει την πολυτέλεια των επί μακρόν συζητήσεων σε επίπεδο κυβέρνησης.

Κατά συνέπεια η προοπτική αυτοδυναμίας για τη ΝΔ αποτελεί την πιο ξεκάθαρη και πιο σίγουρη επιλογή διακυβέρνησης για τη χώρα. Εξάλλου παρά τα όποια λάθη ή αστοχίες, η κυβέρνησή μας είναι σαφές ότι διαθέτει υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας μεταξύ προεκλογικού προγράμματος και κυβερνητικού έργου και νομίζω ότι αυτό το γνωρίζει και το αντιλαμβάνεται η πλειονότητα των πολιτών. Αυτό φαίνεται να αποτυπώνεται άλλωστε και στις δημοσκοπήσεις και νομίζω ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές του Μαΐου, τόσο αυτό το ρεύμα θα γίνεται πιο ευδιάκριτο.

 Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν ότι εξυπηρετείτε μόνο τη μεγάλη επιχειρηματικότητα. Πώς απαντάτε σε αυτό;

Η άποψη αυτή βασίζεται σε ένα παλιό και κατά πολύ ξεπερασμένο στερεότυπο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Από την πρώτη στιγμή κάναμε ξεκάθαρο ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας, διότι εκεί κτυπά η καρδιά της ελληνικής οικονομίας και της μεσαίας τάξης. Και γι’ αυτό άλλωστε τη στηρίξαμε και την ενισχύσαμε με τόσο δραστικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μέσω του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος που θέσαμε σε εφαρμογή, στον αντίποδα της πολιτικής υπερφορολόγησης που έκανε πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα η χώρα χρειάζεται να έχει βιώσιμες και κερδοφόρες επιχειρήσεις, αναπτυσσόμενους οργανισμούς που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερους μισθούς, που είναι άλλωστε και το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη μέρα. Έτσι διαχέεται η ανάπτυξη σε ολόκληρη την κοινωνία, έτσι ισχυροποιείται η ελληνική οικονομία, έτσι βελτιώνεται με ορθολογικό τρόπο το οικονομικό και βιοτικό επίπεδο κάθε πολίτη.

Κατά συνέπεια, η πολιτική μας είναι βέβαιο ότι βασίζεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα περισσότερο από κάθε άλλη πολιτική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι. Και όσοι λένε το αντίθετο, μάλλον προσπαθούν να ψαρέψουν στα «θολά νερά» του λαϊκισμού.