Ύστερα από το ρεπορτάζ του MEGA για την απόφαση του Αρείου Πάγου να αρνηθεί τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές του 2023, στις 21 Μαΐου, στο οποίο αναφερόταν ότι ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής θα προσπαθήσει να βρει το δίκιο του στο εκλογοδικείο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις δεύτερες κάλπες, στις 2 Ιουλίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για μέρα που είναι «γιορτή της Δημοκρατίας». 

«Σήμερα δεν είναι μέρα για να έχουμε διελκυστίνδα ποιος έπραξε καλά και ποιος όχι, η μέρα είναι γιορτή της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι το πολιτικό σύστημα αντέδρασε με γρήγορα αντανακλαστικά», τόνισε ο υπουργός της Επικρατείας στην εκπομπή «Ο δρόμος προς την κάλπη», ενώ τόνισε ότι τη διάταξη για τον αποκλεισμό κομμάτων που έχουν καταδικασμένο αρχηγό έφερε η Νέα Δημοκρατία προ διετίας στη Βουλή:  «Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, ήρθε στη Βουλή διάταξη που έλεγε ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές κόμματα-εγκληματικές οργανώσεις με καταδικασμένους αρχηγούς. 

Η διάταξη του Μαΐου του 2021 υπερψηφίστηκε από τα τρία μεγάλα κόμματα, υπήρξε μία συμπληρωματική διάταξη, για να καλύψει ότι σε μία εγκληματική οργάνωση-κόμμα είναι ένας αχυράνθρωπος του καταδικασμένου αρχηγού, η οποία ήταν επουσιώδης. 

Όταν ήρθε η διάταξη στη Βουλή, ο κύριος Τσίπρας από την έδρα της Βουλής δήλωσε ότι είναι πλημελλής, ότι δεν θα εμποδίσει το κόμμα Κασιδιάρη και ότι αυτή θα καταπέσει. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής δικαιώθηκε, αλλά εγώ θα ήθελα σήμερα να είμαστε όλοι μαζί. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη διάταξη. Υπήρξε μια προσπάθεια να έρθει κοινό υπόμνημα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να γίνει το υπόμνημα, όμως σήμερα η Δημοκρατία επικράτησε εκείνων που την επιβουλεύονται».