Θετική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη ενότητα της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, στον δρόμο προς τις κρίσιμες κάλπες της 21ης Μαΐου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα ωφελήσει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πόσο τελικά κοστίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ως προς αυτό, πάντως, ο πρωθυπουργός στην 6η θεματική ενότητα με αντικείμενο τη «Νέα Γενιά», πρότεινε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν τα προγράμματά τους στο Γενικό Λογιστήριο ή στην ΤτΕ και να αξιολογηθούν, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο κοστίζει το κάθε πρόγραμμα

Η πρώτη ενότητα του ντιμπέιτ αφορούσε «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση», όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκη κλήθηκαν να ξεδιπλώσουν τις προγραμματικές τους θέσεις για την οικονομική πολιτική που προτίθενται να ακολουθήσουν στην επόμενη κυβερνητική περίοδο.

Στην πρώτη από τις έξι θεματικές ενότητες της τηλεμαχίας ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τη Σίας Κοσιώνη (ΣΚΑΪ) για την τιμή του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει τον λόγο και να απαντά ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο, ενώ καταγράφει πτωτική τάση στη χώρα μας, με τις τιμές των τροφίμων να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, στόχο που υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού και προσέθεσε: «Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες».

Στη follow up ερώτηση της δημοσιογράφου για τις τιμές των τροφίμων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β ‘ εξαμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή», ανοίγοντας ένα παράθυρο για επέκταση του μέτρου για ακόμη έξι μήνες.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας παρότι δήλωσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία είναι απολύτως κοστολογημένο, απέφυγε να δώσει ένα νούμερο στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ (Alpha), ο οποίος διατύπωσε το ερώτημα για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα υποστήριξε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. 

«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας», είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας παράλληλα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ: «Είναι ντροπή αυτοί που έχουν 10 δισ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και συντάξεις στους συνταξιούχους. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει πάνω από 10 δισ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι ενεργειακές εταιρείες, να μας λένε πού θα βρούμε τα λεφτά για να δώσουμε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό μισθό 2.000 ευρώ. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».