Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας (22/05) η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ώστε να διαβιβάσει τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών.

Ο κ. Τασούλας, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού για να επιδώσει τα επίσημα αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τι προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δίνει την πρώτη εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος για σχηματισμό κυβέρνησης και αυτός μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει είτε να δηλώσει πως μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, είτε να παραδώσει την εντολή λόγω αδυναμίας εξασφάλισης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Μπορεί, επίσης, είτε να αρνηθεί να λάβει την εντολή αν είναι βέβαιος πως δεν μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση, είτε να μην εξαντλήσει το χρόνο του τριημέρου, επιστρέφοντας ως άκαρπη την εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εφόσον ο αρχηγός του πρώτου κόμματος επιστρέψει την εντολή αποτυγχάνοντας να συγκροτήσει κυβέρνηση, τότε η ΠτΔ δίνει την δεύτερη εντολή στον πρόεδρο του δεύτερου κόμματος και εφόσον και αυτός αποτύχει εντός του τριημέρου να σχηματίσει κυβέρνηση, δίνει την επόμενη εντολή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Εάν και η τρίτη εντολή αποβεί άκαρπη, τότε η ΠτΔ συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και εφόσον διαπιστωθεί και πάλι αδιέξοδο, ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ώστε αυτός να συγκροτήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει νέες εκλογές.

Τι γίνεται αν δεν προκύπτει κυβέρνηση

Αν και οι τρεις διερευνητικές εντολές οδηγήσουν σε αδιέξοδο, τότε την Τετάρτη 31/5 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα περάσει στην έκτη πράξη καλώντας όλους τους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Η κυρία Σακελλαροπούλου θα προχωρήσει στον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με μόνο σκοπό τη διενέργεια νέων εθνικών εκλογών. Οι υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί είναι τρεις με επικρατέστερο τον πρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, που εισήχθη το 1987 και επιλέχθηκε το 2019 ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών θα παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.

Η Βουλή, που έχει προκύψει από τις κάλπες, θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της. Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνεδριάσει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Την επόμενη ημέρα ακολουθεί  η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Πώς θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.