Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη της εκλογικής συντριβής, με στελέχη του να παίρνουν σβάρνα τα ΜΜΕ εκφράζοντας εντέλει, μέσα από τη Βαβέλ των απόψεων, το κακό κλίμα και τις πολύ έντονες εσωκομματικές εντάσεις που υποβόσκουν στην Κουμουνδούρου, αλλά πρέπει να θεωρείται απλώς ζήτημα χρόνου να ξεσπάσουν προς τα έξω.

Αυτά συμβαίνουν ενώ στο κόμμα αναζητείται -ακόμη- το νέο αφήγημα με το οποίο θα πρέπει να πορευτεί προς τις κάλπες του Ιουνίου, αν δεν θέλει να συρρικνωθεί περαιτέρω, χωρίς πάντως ουδείς για την ώρα να βρίσκεται σε θέση να δώσει βασικές κατευθύνσεις.

Σε αυτό το κλίμα ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Νίκος Ξυδάκης έδειξε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα ως υπεύθυνους της εκλογικής καθίζησης, λέγοντας, μάλιστα, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «δεν ήθελε στρατηγούς και ιππότες αλλά ιπποκόμους και θαλαμηπόλους» («Κόντρα»). Μια αποστροφή, ωστόσο, του κ. Ξυδάκη για τμήμα του εκλογικού σώματος και των νέων προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις καθώς, μιλώντας για την επικράτηση της ΝΔ στις νεότερες ηλικίας, ανέφερε: «Είτε δεν έχουν καταλάβει οι ίδιοι είτε δεν έχουν καταλάβει οι γονείς τους». Από την άλλη, μίλησε απαξιωτικά για μέρος του πληθυσμού, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται «μέσα στη συσκότιση και την ομίχλη στα μυαλά, με σύνδρομο “είμαστε θυρωροί της νύχτας” ή κάποιο “Σύνδρομο της Στοκχόλμης ».

Απάντηση Μαρινάκη

Στον πρώην υπουργό απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι «οι μόνοι που δεν έχουν καταλάβει τι ψήφισαν οι Έλληνες, είναι ο κ. Τσίπρας και η παρέα του». Και, όσο συνεχίζουν να προσβάλλουν τους πολίτες τόσο το 20% θα μοιάζει σύντομα με άπιαστο όνειρο. Τους αφήνουμε στη μιζέρια και στο μίσος τους προς ό,τι δεν συμφωνεί με τις ιδεοληψίες τους. Συνεχίζουμε ενωμένοι, σταθερά, τολμηρά, μπροστά, δίπλα σε κάθε πολίτη, για να φτιάξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα που αξίζει σε όλους».

Ο Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στα αίτια της συντριβής, χρέωσε στην ηγεσία το έλλειμμα ταυτότητας του κόμματος, το «ψυγείο» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο από την ομάδα Τσίπρα και συνολικά την ήττα σε όλες τις κατηγορίες του εκλογικού σώματος: από τους 17άρηδες μέχρι τους μικρομεσαίους και τον κόσμο των λαϊκών περιοχών. Τονίζοντας πως επιλέχθηκαν μη ικανά στελέχη για να μπουν στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης.

«Ο ηγέτης δεν πάει στη μάχη χωρίς στρατηγούς και ιππότες. Πού ήταν οι στρατηγοί και οι μαχητές; Ο Σογκούν χρειάζεται μαχητές, όχι θαλαμηπόλους και ιπποκόμους να του κουβαλάνε τη σέλα και το χαλινάρι. Ας δει (ο Τσίπρας) μια ταινία του Κουροσάβα. Ας δει έστω, τους “7 Σαμουράι”», είπε χρησιμοποιώντας συμβολισμούς.

Ζητείται σοβαρότης

Σε αυτή τη φάση το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει, παρά την προσπάθεια πρωτοκλασάτων στελεχών να πέσουν οι τόνοι, ειδικότερα στο ζήτημα της διαδοχής, με δύο από τους εν δυνάμει δελφίνους, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση, να στέλνουν μήνυμα ενότητας, έχοντας το βλέμμα στις κάλπες του Ιουνίου και υπό το φόβο νέας υποχώρησης και ρευστοποίησης δυνάμεων.

Η κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε (στον ραδιοσταθμό «Κόκκινο») ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα» και πώς κάθε συζήτηση που επιχειρεί να τον αμφισβητήσει είναι εκτός πλαισίου. Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης (ΕΡΤ), επιχείρησε να επαναφέρει στην τάξη όσους από τώρα βάζουν ζήτημα ηγεσίας, επισημαίνοντας ότι «απαιτείται μεγάλη σοβαρότητα στον τρόπο που τοποθετούμαστε» και ότι «βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία». «Όταν πηγαίνεις σε μια μάχη, δεν μπορείς να πας με σκυμμένο το κεφάλι. Ηττηθήκαμε κατά κράτος την Κυριακή στις εκλογές, έχουμε τη μάχη στις 25 Ιουνίου, οφείλουμε να ανασυγκροτηθούμε», σχολίασε στο ίδιο κατευναστικό πνεύμα ο Γιάννης Σαρακιώτης.

Σκληρός για να πεθάνει

«Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν και ο Τσίπρας είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Δεν είμαστε ένα κόμμα και μια παράταξη που έχει μια διαρκή και σε εξέλιξη δεξαμενή δελφίνων ή υποψήφιων αρχηγών, όπως είναι η ΝΔ. Είμαστε άλλο ανέκδοτο πολιτικά, σεβόμαστε και τη γνώμη των μελών της βάσης μας, δεν είναι ακριβώς ίδιες οι πολιτικές συμπεριφορές. Ακόμα και για το θέμα της ηγεσίας έχουμε διαδικασίες», είπε ο Χρήστος Γιαννούλης (Παραπολιτικά 90,1) και εξέφρασε το παράπονο πως «δεν είναι δυνατόν να αναπαράγει το ΠΑΣΟΚ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συναθροίζεται με μαχαιροβγάλτες».

«Προφήτης» Αντώναρος

Στελέχη, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, μπορεί να επικαλούνται τη σοβαρότητα, την ίδια στιγμή, όμως, άλλοι όπως οι Ευάγγελος Αντώναρος και Κώστας Ζουράρις με όσα λένε προκαλούν πολλά μειδιάματα και γέλιο μέχρι δακρύων σε ουδέτερους παρατηρητές. Ο κ. Αντώναρος ως εκ των υστέρων προφήτης ισχυρίστηκε (Attica) ότι «έβλεπε τη διαφορά» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επέλεξε να εκφράζεται με άλλον τρόπο δημοσίως γιατί, όπως είπε, «έπρεπε να ενθαρρύνω, να δίνω ελπίδες να κρατώ ζεστούς τους ανθρώπους που έρχονται».

«Δημοκράτης» Ζουράρις

Ο κ. Ζουράρις, από την άλλη, έδειχνε ενοχλημένος γιατί η δική του ψήφος είναι ίση με την ψήφο... ενός 17αρη. «Δεν μπορεί το άγουρο να εξισώνεται με τη δική μου πείρα και μόρφωση», δήλωσε.

Ταυτόχρονα η «πρόταση Παπαδημούλη», δηλαδή να «καπελωθεί» ο Αλέξης Τσίπρας από νεότερα στελέχη στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση συνεχίζει να προκαλεί αντιπαραθέσεις, με τον ευρωβουλευτή να ακούει τα εξ αμάξης. «Οι δηλώσεις που ακούτε τις τελευταίες ημέρες θα σταματήσουν, έχουν γίνει κι ορισμένες εντελώς άστοχες για το timing που γίνονται, γιατί δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, και αναφέρομαι και στον κ. Παπαδημούλη», είπε ο Γιώργος Τσίπρας (ΣΚΑΪ) προσθέτοντας πως δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας σε αυτή τη φάση.

Ο εξάδελφος του προέδρου ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλλαγής ηγεσίας, όχι μόνον μέχρι τις εκλογές αλλά και μετά τον Ιούνιο. Eρωτηθείς για το θέμα της «μικρής Μαρίας», αν έκανε καλό ή κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «από πλευράς επικοινωνιακής διαχείρισης μας έκανε κακό, επί της ουσίας δεν είχαμε άδικο».

Με... φόρα προς την έξοδο η Τσαπανίδου;

Και καθώς στην Κουμουνδούρου πολλοί πνέουν τα μένεα κατά του επικοινωνιακού επιτελείου για την κάκιστη προεκλογική καμπάνια, γίνεται σαφές πως έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον της καθόλου δημοφιλούς στους κομματικούς διαδρόμους Πόπης Τσαπανίδου. Η δημοσιογράφος, στο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην κορυφή του επικοινωνιακού επιτελείου, όχι μόνον δεν έπεισε αλλά, αντιθέτως, προκάλεσε πολλές φορές μεγάλο εκνευρισμό σε πολλούς, ειδικότερα στα στελέχη της εσωκομματικής «Ομπρέλας». Όλα δείχνουν συνεπώς, ότι η δημοσιογράφος με τις εμπνεύσεις τύπου «έλα με φόρα, πρόεδρε» θα οδηγηθεί στο περιθώριο.

Η ίδια, πάντως, διαψεύδει πληροφορίες περί παραίτησης μέσω του δημοσιογράφου Νίκου Στραβελάκη. Ο παρουσιαστής του OPEN συνομίλησε με την εκπρόσωπο και μετέφερε τα λόγια της: «Συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα. Και του είπε: “Αν θεωρείς ότι εγώ έχω την ευθύνη, πες μου να φύγω”. Δεν υπάρχει λοιπόν παραίτηση, δηλαδή γραπτή παραίτηση: “Πρόεδρε, φεύγω”».

Και μέσα στο γενικότερο ΣΥΡΙΖΑϊκό χάος επανεμφανίστηκε ο Νίκος Κοτζιάς συστήνοντας και αυτός... σοβαρότητα και -εμμέσως- τον εαυτό του για μια θέση στις λίστες των υποψηφίων. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, σε ανάρτησή του, πως «ο τόπος έχει ανάγκη όλους που παλεύουν για μια άλλη κοινωνία. Χρειάζεται ενωτικό κλίμα μέσα στη διαφορετικότητα, σαφείς προτάσεις, σχέδιο με όραμα, πρωτοβουλίες, άνοιγμα ψηφοδελτίων ενόψει των εκλογών, υπευθυνότητα, πατριωτισμό, στήριξη του πολιτισμού του διαλόγου. Σοβαρευτείτε».

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κάραλης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 26/5