Από τη Νίκαια ξεκίνησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας τις περιοδείες του για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Επιχειρώντας μάλιστα να εμψυχώσει τα στελέχη του κόμματός του, τα οποία βρίσκονται ακόμα υπό την επήρεια του σοκ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Χαμένες μάχες είναι μονάχα οι μάχες που δεν δίνονται» και πρόσθεσε: «Εμείς όχι μόνο θα τη δώσουμε, αλλά θα ματώσουμε, αν χρειαστεί, για να την κερδίσουμε». 

Φραγμό στην αλαζονεία και τον φόβο

Ζήτησε, μάλιστα, από τους ψηφοφόρους να βάλουν φραγμό στην αλαζονεία και τον φόβο. Μιλώντας πάντως για στις δυσκολίες που έχει αυτή η εκλογική μάχη, καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ακόμα σε σοκ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Λένε όμως κάποιοι, μα καλά αφού είναι δύσκολη υπόθεση η ανατροπή του αποτελέσματος, γιατί να ψηφίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας ψηφίσουμε μικρότερα κόμματα. Μα γιατί αυτό ακριβώς είναι που επιθυμεί η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης για να είναι παντοδύναμοι. Για να κάνουνε ό,τι τους καπνίσει. Ανενόχλητοι. Θέλουν να στρέψουν την αντίθεση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος οπουδήποτε αλλού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουν. Και σε κάθε περίπτωση για να μην έχουν ισχυρό αντίπαλο. Η Ν.Δ. και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός θέλει πολλά μικρά και αδύναμα κόμματα απέναντί της. Και όχι έναν ισχυρό αντίπαλο που θα την κοιτάει στα μάτια. Που θα μπορεί είτε να ανατρέψει τους συσχετισμούς είτε να την αποτρέψει από το σχέδιο της κοινωνικής λεηλασίας».

Αντίδραση

Κάλεσε, μάλιστα, όλους τους «δημοκρατικούς πολίτες», που δεν επέλεξαν και δεν επιλέγουν τη Ν.Δ. και όλους όσοι καταλαβαίνουν πόσο δυσμενές θα είναι «για τη χώρα, για την κοινωνία, για τη δημοκρατία, στην τελική και κρίσιμη κάλπη που θα κρίνει τη ζωή μας για τα επόμενα 4 χρόνια, να καταγραφεί παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό της 21ης Μαΐου, να αντιδράσουν».

Με αφορμή μάλιστα το τραγικό εργατικό ατύχημα που έγινε πριν από δύο μέρες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ο κύριος Μητσοτάκης επισκέφτηκε πριν από λίγες μέρες το Πέραμα. Διαπίστωσε, όπως είπε, γελαστά πρόσωπα εργαζομένων. Και προχθές υπερηφανεύτηκε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό για τα ποσοστά που πέτυχε εκεί, γιατί έβαλε σε τάξη, είπε, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και έδωσε δουλειές. Αλλά η πραγματικότητα ήρθε να θυμίσει το σκληρό πρόσωπο της πολιτικής τους. Ένας εργάτης σκοτώθηκε την επόμενη ημέρα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Δύο τραυματίστηκαν. 57 νεκροί εργαζόμενοι σε εργατικά δυστυχήματα το πρώτο τετράμηνο του 2023. Δεκάδες άνθρωποι του μόχθου φεύγουν για τη δουλειά τους και δεν γυρίζουν ποτέ σπίτι τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον ΕΦΚΑ, τονίζοντας: «Από την πρώτη Ιουνίου μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες που σε συνθήκες κρίσης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Πληρώνεις ή πεθαίνεις. Αυτοί που δυο μέρες πριν από τις εκλογές διέδιδαν με τον προπαγανδιστικό τους μηχανισμό το άθλιο ψέμα ότι έχουμε σχέδιο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, δέκα μέρες μετά αφήνουν χωρίς περίθαλψη δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Εμείς με μνημόνια καλύψαμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους. Αυτοί χωρίς μνημόνια αφήνουν εκτός κάλυψης όποιον δεν έχει να πληρώσει».