Στην επιτυχημένη συνταγή της αμφίπλευρης στρατηγικής και της στόχευσης των λεγόμενων ειδικών κοινών επικεντρώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου.

Πρόκειται για ένα μοντέλο που με βάση τις επιδόσεις της Ν.Δ. πριν από δύο Κυριακές θεωρήθηκε, και δικαίως, άκρως επιτυχημένο και το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια το επικοινωνιακό επιτελείο του μέχρι πρότινος ενοίκου του Μαξίμου.

Ιδιαιτέρως χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέχθηκε να ξεκινήσει η δεύτερη διαδοχική εκδοχή της «γαλάζιας» προεκλογικής εκστρατείας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί την απόλυτη συσπείρωση των ψηφοφόρων που στις εκλογές της απλής αναλογικής στήριξαν την πολιτική του πρόταση.

Με δεδομένη, λοιπόν, την ξεκάθαρη κυριαρχία του ιδίου και της Ν.Δ. στον χώρο του Κέντρου, καθώς και το «μωσαϊκό» των πολιτών που τον ψήφισαν θετικά την 21η Μαΐου, το οποίο εκτείνεται από την παραδοσιακή Δεξιά μέχρι και τις παρυφές της Αριστεράς, η Πειραιώς επικεντρώνει την προσοχή της σε ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα που περικλείεται στις συγκεκριμένες δεξαμενές, προχωρώντας μάλιστα αρκετά βήματα παραπέρα σε ό,τι αφορά τη ρητορική και τις πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν τις αντίστοιχες επιδιώξεις.

Στρέφοντας την πυξίδα του στη λεγόμενη απ’ τα παλιά... Δεξιά του Κυρίου και μετά το υψηλό ποσοστό που κατέγραψε το κόμμα «Νίκη», με τις πληροφορίες περί στήριξής της από μεμονωμένους εκκλησιαστικούς πυρήνες (ανάμεσά τους και μονές του Αγίου Ορους), αλλά και παραθρησκευτικούς κύκλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη χερσόνησο του Αθω (όταν του επιτρέψει η ανάρρωση από τον Covid), σε μια εμφανή προσπάθεια να υπογραμμίσει τους διαχρονικούς δεσμούς της παραδοσιακής βάσης της Ν.Δ. με τις παρακαταθήκες της Ορθοδοξίας.

«Η σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη από την εποχή του αείμνηστου πατέρα του πρώην πρωθυπουργού με την Αθωνική Πολιτεία, αλλά και η σύνδεση της παράταξης με την Εκκλησία στο βάθος της νεότερης ελληνικής ιστορίας δεν μπορούν ούτε να αμφισβητηθούν ούτε να αναλυθούν στο επίπεδο του παραγοντισμού και άλλων σκοτεινών συμφερόντων», διαμηνύουν στα «Π» στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., δίνοντας το στίγμα της μελλοντικής επίσκεψής του στο Άγιον Ορος και των επαφών του με την Ιερά Επιστασία των μοναστικών κοινοτήτων.

Παράλληλα, ολοκλήρωσε την πρώτη του περιοδεία εκτός Αθηνών για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου στη γενέτειρά του, την Κρήτη, η οποία αφενός βάφτηκε μπλε μετά από εκλογικές αναμετρήσεις πολλών δεκαετιών, αφετέρου συνιστά σημειολογικά τη μητέρα των μαχών για την επικράτηση στο λεγόμενο πολιτικό Κέντρο, αφού στην κεντροαριστερή παράδοση της Μεγαλονήσου επένδυσαν και επενδύουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

«Πλέον, ο γνωστός μεσαίος χώρος αποτελεί για τα καλά και στο μεγαλύτερο κομμάτι του μέρος της βάσης της Ν.Δ., η οποία έχει διευρυνθεί περισσότερο από ποτέ το 2019 και το 2023. Αυτή η παράμετρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά επιτεύγματα του Μητσοτάκη», επισημαίνουν επιφανή στελέχη του επιτελείου του αρχηγού της Ν.Δ.

Ενδεικτικό της απόφασης να υπερθεματίσει η Ν.Δ. στην κυριαρχία της στον χώρο του Κέντρου είναι οι επικείμενες εξορμήσεις κεντρογενών στελεχών, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο άλλοτε υπουργός των κυβερνήσεων του κραταιού ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε Κρήτη και Αχαΐα και Ηλεία αντίστοιχα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, «νερό στον μύλο» του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος ρίχνουν οι παλινωδίες της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου σε ζητήματα όπως το φορολογικό, και δη περιπτώσεις σαν τον ΕΝΦΙΑ ή τον φόρο γονικής κληρονομιάς, που απασχολούν το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, ή ακόμα και μέτωπα όπως τα μερίσματα και η περιβόητη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων, χωρίς να δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία για το μέγεθος των επιχειρήσεων που θα μπουν στο στόχαστρο ή τα ακριβή ποσά που συζητούνται.


Επιβεβαιώση

Οπως τονίζουν στην Πειραιώς, η «ανερμάτιστη αυτή επιχειρηματολογία» απλώς επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως μάλιστα της θέσης των ομάδων αυτών στην οικονομική πυραμίδα.

«Η Βαβέλ της απλής αναλογικής έγινε τώρα Βαβέλ της οικονομίας. Γι’ αυτό η Ν.Δ. αύξησε εντυπωσιακά τα ερείσματά της σε ένα κοινωνικό πλέγμα από τον επιχειρηματικό κόσμο και τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι τους μισθωτούς και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες σε περιοχές όπως η Β’ Πειραιά και η Δυτική Αθήνα. Τώρα καθίσταται ακόμα πιο ισχυρή η επιχειρηματολογία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση», σημειώνουν πρόσωπα κλειδιά στον καθορισμό της κεντρικής στρατηγικής της Πειραιώς, καταδεικνύοντας τη διάθεση ανάδειξης των «ανορθογραφιών» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έναντι του σχεδίου που παρουσιάζει η Κεντροδεξιά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 2/06/2023