Την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τους Ευάγγελο Αποστολάκη, Αθηνά Λινού και Στέφανος Κασσελάκη, βρέθηκε σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κω. Βέβαια το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου, επειδή η περιοδεία αυτή συνέπεσε με το τραγικό συμβάν της γυναίκας που έχασε τη ζωή της και δεν υπήρχε ασθενοφόρο, έβγαλε παραπλανητικό δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε πως τα προαναφερθέντα στελέχη μεταβαίνουν στο νησί με «εντολή του Α. Τσίπρα». Προς επίρρωσιν αυτής της λεπτομέρειας υπάρχουν οι δημόσιες τοποθετήσεις του Ε. Αποστολάκη και της Α. Λινού από τις συναντήσεις τους με τους φορείς του νησιού, που εξηγούν ότι «ήταν προγραμματισμένο να έρθουμε και η επίσκεψή μας δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν».

Η συνάντηση με τον μητροπολίτη

Άλλωστε, εάν πήγαιναν γι’ αυτό τον σκοπό με εντολή του Α. Τσίπρα δεν θα ξεκινούσαν το πρόγραμμά τους από τη Μητρόπολη της Κω, όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους κατά τη συζήτηση που είχαν με τον Δεσπότη της περιοχής. Κι αυτό γιατί η όλη η συμπεριφορά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον σεβασμιότατο Ναθαναήλ παρέπεμπε στα χαρακτηριστικά του ταπεινού κόλακα, καθώς ακόμη και αν τους έφερνε σε δύσκολη θέση μαζεύονταν σαν μαθητούδια στο κατηχητικό.

Η δε Αθηνά Λινού στα δέκα λεπτά κήρυγμα του Μητροπολίτη Ναθαναήλ υπερθεμάτισε όταν αναφέρθηκε στα σχολικά βιβλία, αφήνοντας να εννοηθεί πως την εκφράζει το δόγμα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» που απέπνεαν τα παλαιότερα σχολικά εγχειρίδια. Σας παραθέτω αυτούσιο τον διάλογο:

Αθηνά Λινού: Και επίσης σεβασμιώτατε, αν συγκρίνουμε τα βιβλία των παλαιότερων εποχών, πέρα από τα θρησκευτικά ήταν η φιλαλληλία και ο ανθρωπισμός περνούσε μέσα από την εκπαίδευση.

Ναθαναήλ: Πολύ χαίρομαι που το ακούω.

Αθηνά Λινού: Ενώ τώρα είναι σαν να αισθανόμαστε ενοχικά…

Ναθαναήλ: Τώρα περιμένουμε τις οργανώσεις, τις ΜΚΟ, να μας το φέρουν αυτό.

Αθηνά Λινού: Ναι, οι ΜΚΟ.

Οι ευαισθησίες

Από αυτή την επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κω είναι πλούσιο το ρεπορτάζ απ’ τη συνάντησή τους με τον Μητροπολίτη, αλλά και τη διοίκηση του Νοσοκομείου της Κω. Όπως: Κάποια στιγμή ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στους φιλόζωους, δείχνοντας να μη συμφωνεί με τη μόδα να έχουμε σκυλιά και γατιά μέσα στα σπίτια μας. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα πως ένα σκυλί σε ένα γηροκομείο δεν θα περνάει καλά, με τον Ε. Αποστολάκη να δείχνει πως δεν διαφωνεί για να μην τον κακοκαρδίσει. Και γίνεται ο εξής διάλογος:

Ε. Αποστολάκης: Κάποιοι έχουν ευαισθησίες, αλλά όταν γίνεται μπίζνα η υπόθεση…

Μητροπολίτης: Η ευαισθησία είναι έμφυτη, δεν θα στη φορέσει κάποιος καπέλο. Δεν θέλω να πιστέψω πως ένα σκυλάκι σε ένα γηροκομείο θα περνάει ωραία…

Ε. Αποστολάκης: Η υπόθεση με τα ζώα ξεκινά από τις ευαισθησίες κάποιων ανθρώπων και καταλήγει στην εκμετάλλευση. Αλλά το ίδιο γίνεται και με τους ανθρώπους. Δεν βλέπετε τι γίνεται με τις ΜΚΟ, που ασχολούνται με το μεταναστευτικό...

Το νέο πουλέν της Κουμουνδούρου, ο Σ. Κασσελάκης, πήγε στη συνάντηση αυτή να ερμηνεύσει τον Μητροπολίτη, όταν αυτός τόνισε πως τα πράγματα διορθώνονται, αρκεί να κάνουμε το καθήκον μας.

«Αναφέρεστε στο εκλογικό αποτέλεσμα», του είπε, για να του απαντήσει ο κ. Ναθαναήλ: «Εγώ αναφέρομαι γενικώς στην πορεία της χώρας». Και στο σημείο αυτό ο Σ. Κασσελάκης τα έκανε χειρότερα, γιατί εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε τους Έλληνες παρτάκηδες που κοιτάνε την τσέπη τους. «Άμα υπάρχει κάποιο καθήκον κατά τη γνώμη μου είναι να μην ψηφίζει με κριτήριο την τσέπη του και να ψηφίζει με κριτήριο τη συλλογική ευημερία».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή