Σε εξέλιξη είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου, που απλώνεται σε 68 περιοδείες 52 κορυφαίων στελεχών του κόμματος, τα οποία θα επισκεφθούν μέχρι τις κάλπες 514 χωριά, κεφαλοχώρια και πόλεις της επικράτειας, με στόχο την επίτευξη της αυτοδυναμίας της κεντροδεξιάς παράταξης στην εκλογική μάχη.

Το επιτελείο της Ν.Δ., υπό τον πρόεδρο της επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, Γιάννη Μπρατάκο, του γραμματέα, Παύλου Μαρινάκη, και με τη συνδρομή του Νίκου Χαρδαλιά, έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα 62 επισκέψεων από την Κρήτη έως τον Έβρο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δίδυμα που έχουν επιλεγεί για τις περιοδείες της προσεχούς εβδομάδας, καθώς αναδεικνύουν τη στρατηγική και τις στοχεύσεις της Ν.Δ. σε κάθε περιφέρεια ενόψει της κρίσιμης κάλπης.

Με ιδιαίτερους συμβολισμούς η Πειραιώς σχεδιάζει εντός εβδομάδας επίσκεψη στον ακριτικό Εβρο από τον πρώην ΥΠ.ΕΞ. και πρώτο υποψήφιο στα νότια της Αθήνας, Νίκο Δένδια, και τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας και υποψήφιο στην Καβάλα, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο συμβολισμός του συγκεκριμένου διδύμου αφορά στην αποτελεσματική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη φύλαξη των συνόρων, τόσο με τον φράχτη όσο και με τη γενικότερη στάση της στο ζήτημα της ασφάλειας, μετά δε και την κρίση στον Εβρο τον Μάρτιο του 2020.

Συσπείρωση

Ιδιαίτερος είναι ο σχεδιασμός του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Ν.Δ. θα επιδιώξει με επισκέψεις κορυφαίων στελεχών να «θωρακίσει» τα δεξιά της και να αποφευχθούν διαρροές ψηφοφόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πειραιώς στέλνει σε Φλώρινα και Πιερία τον Μάκη Βορίδη με την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, με στόχο την περαιτέρω συσπείρωση της «γαλάζιας» βάσης. Την περασμένη Πέμπτη ομιλία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η επικείμενη επίσκεψη του πρώην υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του πρώην υπουργού Μετανάστευσης και υποψηφίου στη Χίο Νότη Μηταράκη στη Λέσβο ερμηνεύεται από την επιδίωξη της Πειραιώς να προωθήσει τις κυβερνητικές πολιτικές στη διαχείριση του Μεταναστευτικού και τον περιορισμό των ροών στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Στο πλάνο της Πειραιώς περιλαμβάνεται η ένταξη του Κυριάκου Πιερρακάκη στη «μάχη της Κρήτης», η οποία βρίσκεται ούτως ή άλλως στο επίκεντρο του προεκλογικού σχεδιασμού της Ν.Δ., μετά την ευρεία νίκη της πρώτης κάλπης. Eπιστράτευση πρωτοκλασάτων στελεχών με πλήρη γνώση της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής θα υπάρξει στον Νομό Ροδόπης.

Ήδη στον νομό πραγματοποίησε ομιλία η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ στη συνέχεια στο μοναδικό «ροζ» σημείο του εκλογικού χάρτη θα ακολουθήσει στις 16 Ιουνίου επίσκεψη από τον πρώην υπουργό και υποψήφιο στον Βόρειο Τομέα Κωστή Χατζηδάκη, συνοδευόμενο από τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιο βουλευτή Σερρών, Τάσο Χατζηβασιλείου. Τις επαφές του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη μουσουλμανική κοινότητα θα αξιοποιήσει η Ν.Δ. με επίσκεψη του πρώην ΥΠ.ΕΞ. στην περιοχή.

Γνωρίζουν

Ένα ενδιαφέρον δίδυμο που θα περιοδεύσει στις Κυκλάδες είναι ο πρώην υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και η πρώην υφυπουργός Εργασίας και υποψήφια στην Α’ Πειραιώς και Νήσων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η επιλογή του Βασίλη Κικίλια για τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια ερμηνεύεται από τη θητεία στο υπουργείο Τουρισμού. Στην εξίσωση των κλιμακίων πρωτοκλασάτων στελεχών της Ν.Δ. που θα «αλωνίσουν» ολόκληρη τη χώρα η Δόμνα Μιχαηλίδου θα έχει την «αποστολή» να μεταδώσει το προεκλογικό μήνυμα της Ν.Δ. σε Πάρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, αλλά και στην ακριτική Ξάνθη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πειραιώς, τις επόμενες ημέρες στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων αναμένεται να βρεθεί ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος στο Λασίθι, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει σε βάθος γνώση για τα θέματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα. Τα Δωδεκάνησα, την εκλογική περιφέρεια όπου η κεντροδεξιά παράταξη σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό της σε ολόκληρη την επικράτεια, θα επισκεφθούν ο Κώστας Κατσαφάδος, υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Α’ Πειραιώς και Νήσων, και η Σοφία Ζαχαράκη, πρώτη σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική.

Συνδυασμός

Στο συγκεκριμένο δίδυμο που θα ταξιδέψει σε Κω και Κάλυμνο η στόχευση της Πειραιώς είναι να συνδυάσει τα θέματα νησιωτικότητας με την παρουσία του πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας και τα ζητήματα ενόψει της τουριστικής περιόδου με τη Σοφία Ζαχαράκη, που διετέλεσε υφυπουργός Τουρισμού. Στη Χίο, αύριο, Κυριακή, θα βρεθούν η πρώην υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος είναι υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Ιουνίου 2023.