Στην τελική ευθεία έχουν μπει τα κόμματα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τους πολιτικούς αρχηγούς να ανεβάζουν ρυθμούς, θέτοντας τα διλήμματα ενόψει της νέα εκλογικής αναμέτρησης. Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει τεθεί το θέμα της Ροδόπης. 

«Να τοποθετηθούν δημόσια οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Mega αρχικά σχολίασε τα γεγονότα με τους υποψήφιους βουλευτές της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ροδόπη. «Ζητάμε για εθνικούς λόγους να τοποθετηθούν δημόσια οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω το θέμα έχει εξαντληθεί ως προς το τι έχει πει η κάθε πλευρά, εμείς αυτό που ζητάμε επίμονα είναι για εθνικούς λόγους οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ να βγουν και να πουν ότι εκπροσωπούν την μουσουλμανική μειονότητα κι όχι την τουρκική». 

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στα στοιχεία που έδωσε η ΕΡΓΑΝΗ στη δημοσιότητα σχετικά με τους εργαζόμενους κι αποτύπωσε τον διαχρονικό τους αριθμό. «Προκύπτει επισήμως ότι οι εργαζόμενοι έχουν αυξηθεί κατά 405 χιλιάδες, παράλληλα αποτύπωσε μια θεαματική αύξηση σε τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια. Επίσης, αναφορικά με τον μέσο μισθό σημείωσε η ΕΡΓΑΝΗ ότι έχει πάει από 1.043 σε 1.184 ευρώ, δηλαδή αύξηση 19%. Αυτό είναι η ουσία της επόμενης μέρας». 

Σχετικά με το ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη στόχευση της ΝΔ την επόμενη ημέρα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Η στόχευση της επόμενης τετραετίας είναι να έχουμε ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, να ”πέσει” η ανεργία κάτω από το 10% και να αυξηθούν ακόμη περισσότεροι οι μισθοί».

Σχετικά με την φοροδιαφυγή ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που υπάρχει διαχρονικά. Δεν αντιμετωπίζεται από την μία μέρα στην άλλη. Έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι, ώστε να την ”πληρώσουν” οι συνεπείς. Ο στόχος είναι περισσότεροι έλεγχοι».

«Έκαναν εθνική ζημιά για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Γιώργος Καραμέρος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε αρχικά την στάση της ΝΔ για τις ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Ροδόπη. «Έκαναν την εθνική ζημιά δέκα ημέρες για να κόψουν τις διαρροές προς το κόμμα της ”Νίκης” και να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ για ένα πολύ ευαίσθητο εθνικό θέμα. Μην ξεχνάμε ότι και η ΝΔ έχει μουσουλμάνους πολίτες υποψήφιου βουλευτές στην Ροδόπη, οι οποίοι -βλέποντας τα σημερινά πρωτοσέλιδα- δεν συνάδουν κάποιες δηλώσεις τους με την Συνθήκη της Λωζάννης. Η κυρία Μπεχλιβάν Σεβίλ έχει φωτογραφηθεί επανειλημμένως με τον Τούρκο πρόξενο».

Ενώ σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε ο κ. Καραμέρος: «Χαιρετίζω την επιλογή σας έστω κι αργά να συζητήσουμε για τα προγράμματά μας. Με το που το προσπάθησε αυτό ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε το μεγάλο ψέμα για τις 50 χιλιάδες ψέμα στο Δημόσιο, αποκαλύπτοντας μετά ότι πρόκειται για προσλήψεις σε σχέση με τις αποχωρήσεις». Ειδικά για τα επίπεδα της ανεργίας είπε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Να σας θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την ανεργία στο 27% και την πήγε στο 17%».

Για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την φοροδιαφυγή είπε: «Θα την πιάσουμε με ελέγχους που δεν γίνονται καν. Την αισχροκέρδεια οι πολίτες θα την συναντήσουν και μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η ακρίβεια είναι διεθνές φαινόμενο, αλλά η αισχροκέρδεια είναι κυρίως ελληνικό φαινόμενο».

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν μικροκομματικό τυχοδιωκτισμό»

Η Μιλένα Αποστολάκη, υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μίλησε αρχικά για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ροδόπη. «Είναι ένα πολύ λεπτό και σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζεται κι από την ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ με μικροκομματικό τυχοδιωκτισμό. Ο αναθεωρητισμός είναι ένα στοιχείο της τουρκικής πολιτικής, άρα η προσοχή και η λεπτότητα που απαιτείται από εμάς είναι διπλή και τριπλή», είπε αρχικά η κα. Αποστολάκη.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε και στο βίντεο της Ντόρας Μπακογιάννη που μιλάει στην μουσουλμανική μειονότητα: «Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2023 να πηγαίνουμε εκπρόσωποι κομμάτων και να λέμε "θέλεις να σε στηρίξω, τότε πρέπει να με ψηφίσεις". Αυτό παραπέμπει σε πολιτευτή του 1950, λείπει μόνο η φωτογραφία της Φρειδερίκης από πίσω. Και τα δύο κόμματα είναι εκτεθειμένα».

Ως προς το ζήτημα της οικονομίας η κα Αποστολάκη σχολίασε: «Θα σταθώ στις επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος λέει ότι έχουμε 80 δις δηλωμένο εισόδημα και 14ο δις κατανάλωση, ενώ έχουμε αποταμιεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία γιγαντιαία φοροδιαφυγή».

Ειδικά για την ακρίβεια η Μιλένα Αποστολάκη ανέφερε: «Στο ζήτημα της ακρίβειας των τροφίμων το πράγμα έχει ξεφύγει. Ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους. Για να κλείσει η ψαλίδα της φοροδιαφυγής πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να υπάρξουν έλεγχοι και να υπάρξει μείωση στους έμμεσους φόρους για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Για την εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% σχολίασε ο κ. Καραμέρος: «Είναι δεδομένο ότι 1 εκατ. 20 χιλιάδες ψηφοφόροι αποφάσισαν μέσα στο παραβάν τι θα ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, για αυτό κάνουμε αυτή την προσπάθεια στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι της 25 Ιουνίου. Εμείς κάνουμε μία προσπάθεια με πιο φωτεινό μήνυμα και ”φωτίζοντας” σημεία του προγράμματός μας να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Μπορούμε να κλείσουμε την ψαλίδα και να πείσουμε τους πολίτες να μην δώσουν ”λευκή επιταγή” στην Νέα Δημοκρατία».

Ενώ για την εικόνα του ΠΑΣΟΚ  μέσα από τις δημοσκοπήσεις η Μιλένα Αποστολάκη σχολίασε ότι τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν, αλλά υπογράμμισε ότι δεν κατάφεραν να πιάσουν το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και περιμένουν τα αποτελέσματα της κάλπης της 25ης Ιουνίου.