Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πήγε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, προκειμένου να την ενημερώσει επίσημα για τα αποτελέσματα των εκλογών. 

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας πήρε τα αποτελέσματα για τις εκλογές από την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού και με τη σειρά του ενημέρωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού έφτασε στο Μέγαρο της Βουλής λίγο πριν τις 9:30 το πρωί και επέδωσε τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου. 

«Η νέα Βουλή γεννά προκλήσεις για τον πρόεδρό της»

«Η νέα Βουλή γεννά προκλήσεις για τον πρόεδρό της. Θα το ζήσουμε όλοι μαζί», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. 

«Το αποτέλεσμα είναι σαφές. Αυτή τη φορά έχουμε την ποθητή δεδηλωμένη όπως προκύπτει από τη σύνθεση και με βάση το Σύνταγμα. Δρομολογήστε τις αρμοδιότητές σας», σημείωσε ο κ. Τασούλας

«Οι δικές μου αρμοδιότητες είναι καθαρές επίσης από το Σύνταγμα. Είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη μέρα. Η νέα Βουλή γεννά προκλήσεις για τον πρόεδρό της. Θα το ζήσουμε όλοι μαζί», ανέφερε από την πλευρά της η κυρία Σακελλαροπούλου.

5919960
5919961
5919964
5919963

Πότε θα γίνει η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Επόμενο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάει στο Προεδρικό Μέγαρο (στις 11:00) για να πάρει τον διορισμό του πρωθυπουργού και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να ορκιστεί Πρωθυπουργός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 13:00.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα παραλάβει από τον απερχόμενο υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Ιωάννη Σαρμά και αναμένεται να ξεκινήσει τα «περιβόητα» τηλεφωνήματα προς τους νέους Υπουργούς και κυρίως σε αυτούς που δεν έγιναν ακόμη, που θα συγκροτήσουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το απόγευμα αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ενώ τη Δευτέρα 3 Ιουλίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή.

Η νέα Βουλή

Η κοινοβουλευτική δύναμη των οκτώ κομμάτων που κατάφεραν να μπουν στη Βουλή έχει ως εξής:

Νέα Δημοκρατία 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 48 έδρες

ΠΑΣΟΚ, 32 έδρες

ΚΚΕ 20 έδρες

Σπαρτιάτες 12 έδρες

Ελληνική Λύση 12 έδρες

Νίκη 10 έδρες 

Πλεύση Ελευθερίας 8 έδρες