Kατευθείαν στα βαθιά καλείται να βουτήξει ο Βασίλης Κικίλιας, καθώς πριν καλά καλά αναλάβει έρχεται αντιμέτωπος με τις χρόνιες παθογένειες του όλου μηχανισμού στο μείζον ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας. Παρουσία του πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές, με τον κύριο Κικίλια, όμως, να αφήνει τις πρώτες αιχμές για μέτρα που κανονικά θα έπρεπε να είχαν πάρει όλοι οι δήμοι, αλλά ορισμένοι εξ αυτών δεν το έκαναν.

Αιχμές για δήμους

Όπως είπε ο νέος υπουργός επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου, υπάρχουν δήμοι οι οποίοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους αξιοποιώντας τα χρήματα του υπουργείου Εσωτερικών. Έχουν, δηλαδή, ξεχορταριάσει, έχουν κάνει τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν στους δημόσιους δρόμους και σε εγκαταλελειμμένα ιδιωτικά οικόπεδα.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν και άλλοι δήμοι οι οποίοι δεν είναι σε αυτό το επίπεδο και σε αυτούς τους δημάρχους θα επιστήσουμε την προσοχή» (ΣΚΑΪ). «Θέλουμε να παροτρύνουμε, να ενημερώσουμε αλλά και να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους τους συναδέλφους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εν μέσω καλοκαιριού είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε.

Πρωτοβουλίες

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε, επίσης, ότι στο υπουργείο Εσωτερικών γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες με στόχο την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών θεμάτων, τα οποία αποτελούν πρόσκομμα στην άμεση αξιοποίηση κονδυλίων από τους δήμους και τις περιφέρειες για την υλοποίηση έργων πρόληψης που αφορούν σε φυσικές καταστροφές.

«Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αξιοποιούν πιο γρήγορα οι δήμαρχοι τα κονδύλια τα οποία έχουν και να μην απαιτείται σειρά γραφειοκρατικών βημάτων. Πρόκειται για μια συνολική, ομαδική και εθνική προσπάθεια, στην οποία οφείλουν να συμμετέχουν όλοι. Δεν περισσεύει κανένας σε αυτή τη μάχη. Η έκκληση που κάνω αφορά όλους: Πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση, συναρμόδια υπουργεία και όλους τους φορείς», ανέφερε.

Ο «μπλε φάκελος»

Ερωτηθείς για το τι περιλάμβανε ο «μπλε φάκελος» που παρέλαβε από τον πρωθυπουργό, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι είχε αρκετά σημεία που αφορούν μεταρρυθμίσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεγάλους διαγωνισμούς που έχουν να κάνουν με προμήθειες Canadair, ελικοπτέρων, πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τη συνεχή ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό με προσλήψεις στην Πολιτική Προστασία και στο Πυροσβεστικό Σώμα μέσω ΑΣΕΠ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Σπύρου Κάραλη