Επεκτείνεται πλέον η σύγκρουση της Ελλάδας με τη Ρωσία  εκτός από το πολιτικό επίπεδο, μετά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και σε διορθόδοξο επίπεδο μετά τη διακοπή ευχαριστιακής κοινωνίας από το Πατριαρχείο Μόσχας με αφορμή την αναγνώριση από την Ελλαδική Εκκλησία του αυτοκεφάλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η τελευταία σύγκρουση έγινε στο επίπεδο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας η οποία η επετειακή 30η Γενική Συνέλευσή της στη Σιθωνία της Χαλκιδικής όπου είχε γίνει και το πρώτο συνέδριο το 1993.

Η σύγκρουση έγκειται στο γεγονός ότι στη θέση του προέδρου της ΔΣΟ δεν εξελέγη Ρώσος αλλά Πολωνός καθώς ο βουλευτής Ευγένιος Τσικβίν, αντικατέστησε τον μέχρι πρότινος προεδρεύοντα, μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμα, Σεργκέι Γκαβρίλοφ, με τον τελευταίο να απουσιάζει από τη συνεδρίαση καθώς το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι εθιμικώ δικαίω τη θέση του προέδρου αναλάμβανε Ρώσος βουλευτής ενώ επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας καταλαμβάνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Συνέλευσης καθώς η Ελλάδα και η Ρωσία αποτελούν μόνιμα μέλη της Γραμματείας.

Η παραπάνω απόφαση, η οποία ήταν ομόφωνη από τις 19 χώρες που συμμετείχαν αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς το Πατριαρχείο Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία που μαίνεται από τις αρχές του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απελθών πρόεδρος είχε προκαλέσει με τη στάση του κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων ενώ η απόφαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας παρόλο που έχει πολιτικά χαρακτηριστικά έρχεται σε πλήρη αντίστιξη με τη στάση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών το οποίο εξακολουθεί να καλύπτει διακριτικά τη Ρωσική Εκκλησία.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) αποτελεί διακοινοβουλευτικό οργανισμό με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων. Πραγματοποίησε το πρώτο συνέδριο τον Ιούνιο 1993 στη Χαλκιδική. Στη Δ.Σ.Ο. μετέχουν Ορθόδοξοι κατά το θρήσκευμα βουλευτές από Κοινοβούλια χώρων της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής, καθώς και της Αυστραλίας. Ανώτατο όργανο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της και εκτελεστικό όργανο η Διεθνής Γραμματεία. Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν εκλογές των οργάνων της Δ.Σ.Ο. Επικεφαλής και Γενικός Γραμματέας επανεκλέχθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από τη Λάρισα, Μάξιμος Χαρακόπουλος με την Ελλάδα να έχει τριπλή εκπροσώπηση καθώς αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας εξελέγη ο Γιάννης Σαρακιώτης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Φθιώτιδα και ο βουλευτής Λακωνίας με τη Νέα Δημοκρατία, Θανάσης Δαβάκης, εξελέγη στην Επιτροπή Οικονομικών. Την Διεθνή Γραμματεία της Δ.Σ.Ο. απαρτίζουν: Ioan Vulpescu (Ρουμανία), Radomir Tcholakov (Βουλγαρία), Πανίκος Λεωνίδου (Κύπρος), Aleksey Chepa (Ρωσία), Dirar Aldaoud (Ιορδανία), Sisak Gabrielyan (Αρμενία).

Επιπλέον προτάθηκε και αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής τροποποίησης του καταστατικού στην οποία δεν μετέχει εκπρόσωπος της Ρωσίας ενώ η επόμενη Γενική Συνέλευση θα είναι αναθεωρητική, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η λειτουργία του διεθνούς θεσμού.