Ο Μάριος Θεµιστοκλέους είναι αυτό που λέµε «χαµηλών τόνων και υψηλών επιδόσεων».

Εργάστηκε µε µεθοδικότητα και µε προσεκτικές στη λεπτοµέρεια κινήσεις -χαρακτηριστικό ενός µάχιµου νευροχειρουργού-, ώστε να µας οδηγήσει στην «Ελευθερία» από την πανδηµία του κορονοϊού. Εµπαινε στα σπίτια µας τα απογεύµατα για να µας ενηµερώσει για την εξέλιξη της εµβολιαστικής εκστρατείας.

Κάποιοι χαρακτήριζαν τον Μάριο Θεµιστοκλέους, τον νέο υφυπουργό Υγείας, «στρατηγό του εµβολιασµού» και δεν είχαν άδικο, αφού ανέλαβε την πιο σύνθετη και σηµαντική για τους πολίτες επιχείρηση που έγινε ποτέ στη χώρα. Οποιος τον γνωρίσει καλύτερα καταλαβαίνει ότι είναι ένας άνθρωπος αεικίνητος, που δεν φοβάται τις προκλήσεις και τις ευθύνες.

Μνήµες ευχάριστες και δύσκολες από την επιχείρηση «Ελευθερία» 

«Η επιχείρηση “Ελευθερία” δεν ήταν “ακόµα µία δουλειά”. Δεν ήταν απλώς ένα πολυεπίπεδο project, ένα δύσκολο σταυρόλεξο που απαιτούσε καλή οργάνωση, αποτελεσµατικό συντονισµό και γρήγορες αποφάσεις», εξηγεί ο ίδιος.  «Ηταν ο δρόµος για να πάρουµε τις ζωές µας πίσω. Κι αυτό από µόνο του γέννησε µια πρωτόγνωρη για όλους µας ευθύνη. Οι στιγµές θα είναι για πάντα χαραγµένες µέσα µου. Οι µνήµες έντονες, ευχάριστες και δύσκολες. Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες που πήγαιναν µε τα παιδιά τους, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές, στα εµβολιαστικά κέντρα και, αφού εµβολιάζονταν, ήταν τόσο συγκινηµένοι. Αυτές οι εικόνες θα µε γεµίζουν για πάντα µεγάλη περηφάνια», συµπληρώνει. 

Πλέον ο Μάριος Θεµιστοκλέους, από τη θέση του υφυπουργού Υγείας, αναλαµβάνει την αναβάθµιση της δηµόσιας Υγείας, που αποτελεί προσωπικό στοίχηµα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τον χώρο του Κέντρου στη Νέα ∆ηµοκρατία του Κ. Μητσοτάκη

Προέρχεται από αυτό που ονοµάζουµε «πολιτικό και κοινωνικό Κέντρο». Η ενασχόλησή του µε την πολιτική ξεκινά στα φοιτητικά του χρόνια, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.  Από το 2016, αµέσως µετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας, ο γιατρός Μάριος Θεµιστοκλέους ανέλαβε συντονιστής της οµάδας εργασίας για θέµατα κοινωνικής πρόνοιας στο κυβερνητικό πρόγραµµα του κόµµατος, ενώ το καλοκαίρι του 2020 ο πρωθυπουργός τον όρισε γενικό γραµµατέα Πρωτοβάθµιας Φροντίδας στο υπουργείο Υγείας. 

Πολιτική και Ιατρική: Οι μεγάλες του αγάπες

Τόσο η Ιατρική όσο και η πολιτική αποτελούν για τον Μάριο Θεµιστοκλέους τις δύο µεγάλες του αγάπες.

«Ως φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ήµουν µέλος του Φοιτητικού Συλλόγου και της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής. Οταν αποφοίτησα, ξεκίνησα την ειδίκευση στη Νευροχειρουργική. Παράλληλα συµµετείχα στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το 2010 διετέλεσα πρόεδρος στο ΤΣΑΥ. Ολα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να βλέπω τις πραγµατικές ανάγκες στον τοµέα της Υγείας και ως γιατρός και ως ασθενής, αλλά και ως πολίτης. Πλέον, ως υφυπουργός Υγείας πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να κάνουµε µεγάλα άλµατα στην Υγεία και να προχωρήσουµε σε µεταρρυθµίσεις που θα αλλάξουν τα δεδοµένα.

Έξι μαραθώνιοι και ένας αγώνας Ironman

Αγαπά τον αθλητισµό. Κολυµπάει, κάνει ποδήλατο και τρέχει. Εχει λάβει µέρος σε έξι (!) Μαραθωνίους. Το τρέξιµο τον αποφορτίζει από τη δύσκολη καθηµερινότητα. ∆εν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων τον πετυχαίνουν στον δρόµο να τρέχει ή να κάνει ποδήλατο. «Ο αθλητισµός είναι κοµµάτι της ζωής µου. Πριν από έξι χρόνια έκοψα το κάπνισµα και ξεκίνησα την άθληση. Από τότε έχω τερµατίσει έξι Μαραθωνίους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έναν αγώνα Ironman. Ακόµα και τις πιο απαιτητικές ηµέρες θα προσπαθήσω να βρω λίγο χρόνο για να γυµναστώ. Είναι ένας καλός τρόπος εκτόνωσης και µε βοηθάει να αποφορτίζοµαι από τις απαιτήσεις της καθηµερινότητας».

Η οικογένειά του είναι το στήριγμά του 

Γεννηµένος στη Λευκωσία, δύο χρόνια µετά την τουρκική εισβολή, γνωρίζει καλά τι σηµαίνει προσφυγιά. Κρατά την προσωπική του ζωή µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας. Είναι παντρεµένος και έχει τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. «Η οικογένειά µου είναι το στήριγµά µου. Οι γονείς µου, Σωτήρης και Φωτεινή, είναι και οι δύο εκπαιδευτικοί και έχω δύο αδέλφια, τον Γιώργο και την Ελενα. Με τη σύζυγό µου, την Τζούλη, είµαστε µαζί από φοιτητές. Εχουµε τρία παιδιά, τη Μαριαλένα, τη Φωτεινή και τον Αλέξανδρο».

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 1/7