Έκκληση στους ακτοπλόους για να επιδείξουν ευαισθησία απέναντι στην ελληνική οικογένεια και να μειώσουν το κόστος των ναύλων, απηύθυνε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Όπως είπε μιλώντας στο MEGA o κ. Σκέρτσος, οι ακτοπλόοι υποσχέθηκαν να εκδώσουν πακέτα προσφορών με μειωμένες τιμές έως και 20%, ώστε να αντιμετωπιστεί το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων.

O υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ιεραρχήσει ως πιο σημαντικό πρόβλημα την ακρίβεια, από την οποία πιέζονται τα νοικοκυριά και τα εισοδήματα, και γι’ αυτό τον λόγο έχουν ληφθεί μέτρα για την καταπολέμησή της, όπως η παράταση του Market Pass. Μεταξύ άλλων, ο Άκης Σκέρτσος τόνισε πως θα δοθούν ελκυστικά πακέτα τιμών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στις δημοφιλείς γραμμές.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σημαντικό ζήτημα στο ύψος των τιμών των εισιτηρίων στις ακτοπλοϊκές γραμμές. Υπάρχει μία αύξηση που φαίνεται να είναι κοντά στο 20%. Είναι 3 με 4 παράγοντες που διαμορφώνουν τα κόστη των ακτοπλοϊκών γραμμών, όπως τα κόστη των καυσίμων, οι αυξήσεις στα εργασιακά, τα κόστη στα ασφάλιστα των εταιρειών αυτών», δήλωσε.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να δοθούν πιο ελκυστικά πακέτα τιμών στις βασικές γραμμές κορμού και τις διασυνδέσεις που γίνονται από τα λιμάνια της χώρας στα νησιά αυτά. Υπάρχει πρόβλημα, αναγνωρίστηκε και αναμένουμε την αντίδραση της συγκεκριμένης αγοράς για να δούμε πως μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα».

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως προτεραιότητα στην παροχή αυτών των πακέτων θα έχουν οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου, κοινωνικού τουρισμού και οικογένειες, ενώ τόνισε πως οι ακτοπλόοι θα πρέπει να δείξουν αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικογένεια.

Κι ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ακρίβειας με Market Pass και Youth Pass, ο Άκης Σκέρτσος τόνισε πως δεν θα δοθεί Ship Pass για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αναφέροντας πως οι πολίτες μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.

Τι έγινε στη συνάντηση με τους ακτοπλόους

Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη, πραγματοποιήθηεκ ευρεία σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και τους αρμόδιους υπουργούς Ναυτιλίας και Ανάπτυξης, ακολούθησε η συνάντηση στελεχών της κυβέρνησης, υπό τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Σπύρο Πασχάλη.

Σε αυτή τη συνάντηση, η κυβέρνηση ζήτησε άμεσες μειώσεις έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η ακατάσχετη ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, στην οποία παρουσιάστηκαν δεδομένα και αριθμοί. Τα κυβερνητικά στελέχη, σεβόμενα την επιχειρηματική αυτονομία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς, ζήτησαν οι ακτοπλόοι να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που έχουν για καλύτερες τιμές στα βασικά δρομολόγια «κορμού», λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Από κυβερνητικής πλευράς ετέθη το ζήτημα ότι, παρά την σημαντική υποχώρηση στις τιμές των καυσίμων, η υποχώρηση αυτή δεν έχει αποτυπωθεί αντιστοίχως στις τιμές των εισιτηρίων.

Επί της αρχής οι εκπρόσωποι των ακτοπλόων ανταποκρίθηκαν και υποσχέθηκαν να επανέλθουν αύριο, Πέμπτη, με συγκεκριμένες προτάσεις για πιο ανταγωνιστικά πακέτα εκπτώσεων προς συγκεκριμένες ομάδες επιβατών και συγκεκριμένα δρομολόγια υψηλής ζήτησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από πλευράς κυβέρνησης ζητήθηκε από τους ακτοπλόους να αντιληφθούν την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία και το πόσο δυσβάσταχτο γίνεται το κόστος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους πολίτες. Επιπλέον, ζητήθηκε στις προτάσεις που θα καταθέσουν οι ακτοπλόοι για τα πακέτα εκπτώσεων και τις προσφορές, να συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές που αφορούν στα αυτοκίνητα.

Ενίσχυση των ευάλωτων

Στο πεδίο της οικονομίας, ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε πως από 01/01/2024 έρχονται αυξήσεις της τάξης 3%-4% στις συντάξεις, ενώ συμπλήρωσε πως η καλή πορεία της οικονομίας θα μετατρέπεται σε οικονομικό στήριγμα των πολιτών.

«Η καλή πορεία της οικονομίας θα μετατρέπεται σε πρόσθετη ενίσχυση των ευάλωτων. Μας ενδιαφέρει όλοι οι πολίτες να νιώθουν μέρος αυτής της ανάκαμψης της οικονομίας», δήλωσε.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Σπίτι για Όλους» δήλωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον διπλασιασμό του προϋπολογισμού, καθώς σημειώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους, οι οποίοι επιθυμούν να προβούν σε αγορά ακινήτου.

Προτεραιότητα ο τομέας της Υγείας

Η Υγεία αποτελεί τον μεγάλο προγραμματικό στόχο της ΝΔ, τόνισε ο Άκης Σκέρτσος, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και έχει αρχίσει να εφαρμόζει ένα πολυδιάστατο σχέδιο, ξεκινώντας από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το ΕΚΑΒ, το οποίο θα μπορεί να στελεχώσει σε θέσεις οδηγών δυναμεις από Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις και Δήμους.

«Στην αργία που έχουν μπορούν να εργάζονται για το ΕΚΑΒ και να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με ένα έξτρα επίδομα», είπε, τονίζοντας πως πρόκειται για βραχυπρόθεσμη λύση.

Ακόμη, ανέφερε πως στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προβλέπεται η δημιουργία νέου σώματος δικυκλιστών, οι οποίοι θα αποτελούν προπομποί των ασθενοφόρων στα αστικά κέντρα, ώστε να είναι ταχύτερη η παρέμβαση στα περιστατικά που καλείται να διαχειριστεί το ΕΚΑΒ.