Την απαγόρευση της εργασίας και της μεταφοράς καθ' όλη τη διάρκεια του καύσωνα για άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια ορίζει εγκύκλιος του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και Προστασίας των Ζωών. Η σχετική εγκύκλιος, με θέμα «Προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες», απεστάλη προς όλες τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και τις λιμενικές αρχές της χώρας ενόψει των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας με τον καύσωνα «Κλέων».

Οι απαγορεύσεις

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ορίζει ότι τις ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν θερμοκρασίες από 35ο C έως 39ο C υπό σκιά, τα ζώα εργασίας δεν θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου, και ιδιαίτερα κατά τις ώρες από 12.00-17.00.

Τις ημέρες ακραίου καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 39οC απαγορεύεται η εργασία των ζώων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των ζώων, γίνεται υπό πλήρη προστασία στις ακραίες καιρικές συνθήκες και όταν οι θερμοκρασίες στα γκαράζ των επιβατηγών και φορτηγών πλοίων Ro Ro είναι ανώτερες των 35οC, δεν επιτρέπεται η μεταφορά ζώων χωρίς κλιματισμό.

«Βαθύ και πολυεπίπεδο κοινωνικό ζήτημα»

Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει: «Η επικράτηση ακραίων καιρικών φαινομένων του καύσωνα επιβάλλει τη μέριμνα για την τήρηση των κανόνων προστασίας και τον έλεγχο των συνθηκών υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων. Η εξασφάλιση της ευζωίας των οικόσιτων ιπποειδών όπως και κάθε ζώου εργασίας ή συντροφιάς, αποτελεί βαθύ και πολυεπίπεδο κοινωνικό ζήτημα που χαρακτηρίζει τον πολιτισμό μας αλλά και τελικά, την ίδια μας την ανθρωπιά».