Η επί του πεδίου διαχείριση των πολλών και ταυτόχρονων (μόνο χθες πάνω από 50 ανά την επικράτεια) πύρινων μετώπων σχεδόν μονοπωλεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου.

Ενδεικτικό πως ο πρωθυπουργός μετέβη χθες το πρωί για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 12 ώρες στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας ώστε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών, χωρίς για δεύτερη μέρα να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργο Πουρνάρα, και τους επιτελείς για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και κυρίως για τα μέτωπα στη Δυτική Αττική και τη Ρόδο.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός προήδρευσε και σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Επικρατείας, Θανάσης Κοντογεώργης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, και κατά την οποία έγινε σχεδιασμός για τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες με ακραίες θερμοκρασίες και πολύ χαμηλά επίπεδα υγρασίας.

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε η άνωθεν εντολή για τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ενώ ακόμη τα ίδια πρόσωπα υποστηρίζουν ότι το «112» έχει αποδειχθεί σωτήριο, καθώς οι εκκενώσεις οικισμών κρίνονται κάτι παραπάνω από απαραίτητες όταν επικρατούν τόσο αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οι ίδιες πηγές πάντως αφήνουν να εννοηθεί ότι όταν τερματιστεί η τρέχουσα κρίση θα γίνει… ταμείο, όπου θα επισημανθούν οι όποιες ολιγωρίες ή αρρυθμίες, σε όποιο επίπεδο και αν αυτές εντοπίζονται. Προσώρας πάντως τονίζεται ότι για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο τα σχετικά με αυτή κονδύλια δόθηκαν εγκαίρως και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για εκείνους τους δημάρχους που δεν φρόντισαν να συμμορφωθούν εγκαίρως με τις οδηγίες που τους είχαν δοθεί. Όπως άλλωστε έχει ειπωθεί από τα πλέον επίσημα χείλη, ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μετά η διάσωση των περιουσιών και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει στις συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία ότι πρέπει να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς το φαινόμενο των ακραίων καιρικών συνθηκών και των mega fires έχει έρθει δυστυχώς για να μείνει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και όχι μόνο. Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν άλλωστε ότι βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες σε εξέλιξη ένα αρκούντως φιλόδοξο πρόγραμμα αισθητής αναβάθμισης των εναέριων -και όχι μόνο- μέσων πυρόσβεσης.

Σε υπουργεία

Υπό τον όρο ότι θα το επιτρέψουν οι συνθήκες επί του πεδίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί εντός της ημέρας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνεχίζοντας την περιοδεία του ανά τα υπουργεία και σηματοδοτώντας έτσι τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου. Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, αύριο αναμένεται να μεταβεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Εντός της ημέρας, εξάλλου, προγραμματίστηκαν εκ νέου και οι ανακοινώσεις για τους νέους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/7