Ενα κράµα έµπειρων τεχνοκρατών, κοµµατικών στελεχών µε ισχυρό αποτύπωµα στη θητεία τους στη δηµόσια διοίκηση, αλλά και µιας σειράς προσώπων που προέρχονται από την Κεντροαριστερά, η επιλογή των οποίων εξυπηρετεί την πάγια επιθυµία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το διαρκές άνοιγµα της Ν.∆. στη δεξαµενή του πολιτικού Κέντρου, συνθέτει τον καµβά των ονοµάτων των γενικών και ειδικών γραµµατέων που ανακοινώθηκαν από την ηγεσία της κυβέρνησης την περασµένη Πέµπτη. Ενας σηµαντικός αριθµός εξ αυτών παραµένουν στις θέσεις που κατείχαν και την προηγούµενη τετραετία, γεγονός που καταδεικνύει τη βούληση για την οµαλή συνέχεια της κρατικής µηχανής, ενώ οι νέοι που συµπεριλήφθηκαν στο συγκεκριµένο κάδρο έρχονται να καλύψουν νέες ανάγκες, να διορθώσουν αρρυθµίες, καθώς και να προσφέρουν νέες ιδέες στα πεδία αρµοδιότητάς τους.

Ποιοι παρέµειναν στις θέσεις τους και οι νέοι που έρχονται να καλύψουν καινούργιες ανάγκες και να διορθώσουν αρρυθµίες

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατηγορία, ξεχωρίζει, φυσικά, η περίπτωση της γενικής γραµµατέως Συντονισµού της Κυβέρνησης, Εύης ∆ραµαλιώτη, η οποία διατηρεί ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας µε τον αρµόδιο υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, του οποίου συνιστά προσωπική επιλογή (αντικαθιστώντας τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ, πλέον, Θανάση Κοντογεώργη, ο οποίος επίσης είχε άµεση αναφορά στον υπουργό). Στο παρελθόν, και συγκεκριµένα επί διακυβέρνησης Σαµαρά, ήταν στενή συνεργάτις του σηµερινού βουλευτή της Β’ Θεσσαλονίκης ∆ηµήτρη Βαρτζόπουλου, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε «επιστρατευθεί» από τον Μεσσήνιο στο Μέγαρο Μαξίµου. Η Παυλίνα Καρασιώτου, που ανέλαβε τη Γενική Γραµµατεία ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής, επί της ουσίας ακολουθεί τον Κωστή Χατζηδάκη µετά το υπουργείο Εργασίας (όπου ήταν επίσης γενική γραµµατέας) και στο Οικονοµικών, µε τον νέο «τσάρο» να της αποδίδει τα εύσηµα για τις επιδόσεις που κατέγραψε στο διάστηµα της συνεργασίας του κατά την προηγούµενη διακυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Χριστόπουλο, ο οποίος, µετά τη θέση του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ, είναι πλέον γενικός γραµµατέας Οικονοµικής Πολιτικής και Στρατηγικής. Ενδιαφέρον βιογραφικό διαθέτει και ο γενικός γραµµατέας Ιθαγένειας, Αγγελος ∆ηµοσθένους, ο οποίος διετέλεσε γενικός γραµµατέας του ∆ήµου Γαλατσίου.

1_2


Άφησαν το στίγμα τους 

Στη λίστα µε τους «γαλάζιους» κοµµατικούς που τα προηγούµενα χρόνια άφησαν το στίγµα τους στην κρατική µηχανή και επελέγησαν εκ νέου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για θέσεις γενικών γραµµατέων δεν θα µπορούσε να µην ξεχωρίσει κανείς τον Στάθη Σταθόπουλο (∆ασών και εκ των πλέον στενών πολιτικών φίλων του Κωστή Χατζηδάκη), τον Αντώνη Οικονόµου (υπουργείο Αµυνας, εκ των πλέον κοντινών πολιτικών φίλων του Αντώνη Σαµαρά), τον Νάσο Μπαλέρµπα (υπουργείο Εσωτερικών), τον ∆ηµήτρη Κιρµικίρογλου (∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και παλαιότερα διευθυντή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη), τον Μανώλη Γραφάκο (Συντονισµού ∆ιαχείρισης Αποβλήτων και πρώην δήµαρχο Μελισσίων), τον Γιάννη Ξιφαρά (Μεταφορών), τη Βίκυ Λοΐζου (Ανάπτυξης και Ιδιωτικών Επενδύσεων), τον Μάνο Λογοθέτη (∆ηµόσιας Τάξης, ενώ πριν είχε συνεργαστεί µε τον νυν υπουργό, Νότη Μηταράκη, και στο Μεταναστευτικής Πολιτικής), τη ∆ήµητρα Λυγούρα (Αντεγληµατικής Πολιτικής, προερχόµενη από το στενό πολιτικό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη), τον Μιχάλη Σταυριανουδάκη (Αυτοδιοίκησης, πρώην δήµαρχο ∆άφνης - Υµηττού), τη Μαρίνα Στέφου (∆ηµογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής) και τον Πρόδροµο Πύρρο (Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέµησης της Φτώχειας, παλαιότερα µέλος του γραφείου Τύπου της Ν.∆.). Φυσικά, δεν θα µπορούσε να µη γίνει ειδική µνεία στους αειθαλείς και... πάσης «γαλάζιας» διακυβέρνησης -από τον Κώστα Καραµανλή µέχρι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη- Πάτροκλο Γεωργιάδη (Μεταναστευτικής Πολιτικής) και Θανάση Κυριαζή (Ερευνας και Καινοτοµίας).

2_2


Η µεγαλύτερη, βεβαίως, έκπληξη της προχθεσινής ανακοίνωσης έχει να κάνει µε την τελευταία µεταγραφή του συστήµατος Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι άλλη από τη Ζέφη ∆ηµαδάµα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον αναγνωρίσιµα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, µε ιδιαίτερα έντονη παρουσία κατά την προεκλογική περίοδο και µε ξεκάθαρα σκληρό αντιπολιτευτικό λόγο έναντι της κυβέρνησης της Ν.∆. Παρ’ όλα αυτά, ακολουθώντας το... ρεύµα των πρώην συντρόφων της που συστρατεύθηκαν µε τον σηµερινό πρωθυπουργό από το πρώτο διάστηµα της προεδρίας του στο κυβερνών κόµµα µέχρι και σήµερα, αποδέχθηκε την πρότασή του και ανέλαβε γενική γραµµατέας Ισότητας και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, αποτελώντας άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της διεύρυνσης προς το Κέντρο. Κατά κάποιον τρόπο, δίπλα της θα µπορούσε να τοποθετηθεί ο άλλοτε συνεργάτης της Αννας ∆ιαµαντοπούλου επί θητείας της στο υπουργείο Παιδείας Γιάννης Κατσαρός, γενικός γραµµατέας Πρωτοβάθµιας, ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, αλλά και ο προερχόµενος από το περιβάλλον της ίδιας, ειδικός γραµµατέας Μακροπρόθεσµου Σχεδιασµού (Foresight), Γιάννης Μαστρογεωργίου, που συνεχίζει στην κυβέρνηση και κατά τη νέα τετραετία Μητσοτάκη. Στο σχήµα συµπεριλαµβάνεται ο γενικός γραµµατέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, ο οποίος ήταν διευθυντής της Κ.Ο. του Ποταµιού. Στο ΠΑΣΟΚ έχει τις πολιτικές της ρίζες και η διαχρονική, πλέον, γενική γραµµατέας του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, ενώ σε έναν άλλον χώρο, αυτόν της φιλελεύθερης ∆ράσης του Θοδωρή Σκυλακάκη, έχει αναφορά ο γενικός γραµµατέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Τέλης Αϊβαλιώτης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 22/7