Ανοιχτή παραμένει για τον ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων, με το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί να οφείλεται εν τοις πράγμασι στο κενό εξουσίας και να δικαιώνονται όλοι όσοι επέμεναν να λήξει το θέμα της προεδρίας του κόμματος όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Γύρω από την υποψηφιότητα της Αθήνας διεξάγεται μια πρωτοφανής άσκηση εξουσίας από όλες τις αντιμαχόμενες μονάδες, με μια πασαρέλα υποψηφίων από τη στιγμή που δεν κατέστη δυνατή μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για τον Δημήτρη Βερβεσό, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, και λόγω της άρνησης του Δημήτρη Τεμπονέρα και του Νικόλα Φαραντούρη, που απέρριψαν τις σχετικές προτάσεις. Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι τέτοια στην Κουμουνδούρου, που δεν υπήρχε πεδίο εμπιστοσύνης ότι οι όποιες αποφάσεις θα ίσχυαν τελικά.


Αδιέξοδο

Η οκτάωρη συζήτηση το βράδυ της Παρασκευής ήταν τελικά αδιέξοδη, καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την καθολική αποδοχή.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, που αποδέχθηκε την πρόταση, αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη, καθώς στηρίζεται από την Έφη Αχτσιόγλου και μερίδα των «προεδρικών». Η «Ομπρέλα» (Βούτσης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Βίτσας κ.ο.κ.) επιμένει στο πρόσωπο του Νίκου Φίλη, τον οποίο στηρίζουν και οι Νίκος Μπίστης και Σία Αναγνωστοπούλου.

Όσοι «προεδρικοί» στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Διονύση Τεμπονέρα επιμένουν στο πρόσωπο του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά, ο οποίος δείχνει επιφυλακτικός προκειμένου να δει πού θα κάτσει η... μπίλια.

Ακόμα δύο ονόματα έπεσαν στο τραπέζι: το ένα είναι η Όλγα Μπαλαούρα, διδάκτωρ Πολεοδομίας, μέλος της δημοτικής παράταξης της Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη Στεγαστικής Πολιτικής, που θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο, ενώ ο επτά φορές δήμαρχος Σαρωνικού και πρώην αντιπεριφερειάρχης, Πέτρος Φιλίππου, αυτοπροτάθηκε με επιστολή του.

Η τελευταία εξέλιξη της Παρασκευής είναι ότι επανήλθε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά, αλλά τα ερωτήματα είναι πολλά, καθώς πληροφορίες επιμένουν ότι ο ίδιος αρνείται να συνεργαστεί και να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο με άρωμα ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιώντας στελέχη από τη δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», που έχει παρελθόν στον δήμο.

Προχθές συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η Πολιτική Γραμματεία και αποφάσισε να διεξαχθεί το συνέδριο που θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος στις 2 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, εκτός από τον Γιώργο Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής και τη Χρύσα Καραγιάννη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που αποφάσισαν την Παρασκευή, χθες ήταν η σειρά στήριξης του Μανώλη Μάκαρη στην Πελοπόννησο.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή