Από τις 16 Μαρτίου του 2020 το ετερόκλητο με την πρώτη ματιά δίδυμο Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά αναλαμβάνει την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Η Ελλάδα βρισκόταν σε μια κρίσιμη κατάσταση, με την COVID-19 να επελαύνει και η πλειονότητα των Ελλήνων καθημερινά στις 6 το απόγευμα σταματούσαν ό,τι έκαναν και στήνονταν μπροστά στην τηλεόραση, προκειμένου να ενημερωθούν για τα νεότερα στοιχεία που αφορούσαν τα ημερήσια κρούσματα, την κατάσταση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα μέτρα της πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

xardalias_tsiodras
Πλάι στον προσηνή καθηγητή Λοιμωξιολογίας, ο «σκληρός» τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος με αυστηρό ύφος ανακοίνωνε τους κανόνες της καραντίνας και δεν δίσταζε να «σφυροκοπά» όλους όσοι παρεξέκλιναν από τους περιορισμούς για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Άλλωστε, πολλές από τις ατάκες του κατά τις καθημερινές ενημερώσεις παραμένουν… viral ακόμη και σήμερα.

Αρχικά, η στάση του πειθαρχημένου Νίκου Χαρδαλιά δεν πέρασε απαρατήρητη από τον κόσμο, που σχολίαζε την παρουσία του στα social media, ωστόσο, σε μερικά 24ωρα ο «Nick Hard», παρά την αυστηρότητα, φαίνεται ότι κέρδισε την κοινή γνώμη, ενώ το προφίλ του δεν έμεινε ασχολίαστο ακόμη και από τον ξένο Τύπο.


Προσωπική επιλογή

Σήμερα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας διεκδικεί την Περιφέρεια Αττικής στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές με την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να αποσύρει την υποστήριξη από την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη.

Ο Ν. Χαρδαλιάς λογίζεται ως προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ηγηθεί της «γαλάζιας» παράταξης στην κούρσα για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, καθώς ο πρωθυπουργός «βλέπει» στον υφυπουργό του την ικανότητα να επιτυγχάνει το βασικό ζητούμενο της ενασχόλησης με την πολιτική: να κάνει τη σκληρή δουλειά και να φέρνει αποτέλεσμα.
nikos-hardalias-kiriakos-mitsotakis
 

Άλλωστε, είναι από τα πρόσωπα που ο Κ. Μητσοτάκης έχει εμπιστευτεί και έχει αναθέσει νευραλγικά πόστα και κομβικές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, συνυπολογίζοντας τη μαχητικότητα και την αποτελεσματικότητά του, ενώ η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη απηχεί τη γενικότερη πρόθεσή του να εφαρμόσει την εντολή που έλαβε από τις εθνικές κάλπες για ανανέωση προσώπων και αξιοποίηση ικανών στελεχών, που μπορούν να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού για εκσυγχρονισμό και γενναίες μεταρρυθμίσεις.


Πορεία

Τον Ιούλιο του 2019 ο Νίκος Χαρδαλιάς ορίστηκε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, η Γενική Γραμματεία αντιμετώπιζε σοβαρές δυσλειτουργίες. Υποστελεχωµένη και µε ανύπαρκτες υποδοµές, η κρίσιμη αυτή υπηρεσία θεωρούνταν ο… κομπάρσος στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

xardalias_kores
Με συστηματική δουλειά, η κατάσταση άλλαξε εμφανώς προς το καλύτερο, με τον Νίκο Χαρδαλιά ως προϊστάμενο σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα να δίνει ψυχή και σώμα, προκειμένου η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας να κάνει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε, να προστατεύει δηλαδή τους πολίτες και κυρίως να διασφαλίζει το υπέρτατο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή.

Έναν χρόνο αργότερα αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τον Μάρτιο του 2020, με πολλούς να εκτιμούν ότι η υπουργοποίησή του ήταν μια επιβράβευση για το δύσκολο έργο που προώθησε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Από αυτή τη θέση, κλήθηκε να διαχειριστεί -εκτός από την υγειονομική κρίση- και τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021. Εκείνη την περίοδο υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο (του τοποθετήθηκαν δύο στεντ), το οποίο ξεπέρασε γρήγορα.

Στον ανασχηματισμό που ακολούθησε, ο Νίκος Χαρδαλιάς μετακινήθηκε στο υπουργείο Άμυνας, όπου επέστρεψε και μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ως υφυπουργός, ενώ σήμερα ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών είναι ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος για την Περιφέρεια Αττικής, ενόψει της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, επιστρέφοντας έτσι σε γνωστά λημέρια, αυτά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία υπηρέτησε από το 2003 έως το 2019.


Η ενασχόληση με τα κοινά

Γέννημα-θρέμμα του Βύρωνα, ο αεικίνητος και ακούραστος -όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν- Νίκος Χαρδαλιάς, με καταγωγή από τα Γρανιτσά Ευρυτανίας από την πλευρά του εμπόρου πατέρα του, Γιώργου Χαρδαλιά, και τη Σμύρνη, από την πλευρά της μητέρας του, Αλεξάνδρας Ιορδανίδου, γεννήθηκε το 1968 και μεγάλωσε μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή του.

Το 1994 εξελέγη πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα, ενώ το 1998 κατήλθε στις εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ», και συγκεντρώνει ποσοστό 31,9% και 48,9% στον α' και β' γύρο αντίστοιχα.

Τον Οκτώβριο του 2002, εξελέγη δήμαρχος Βύρωνα, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, και από το 2003 έως το 2014 υπηρέτησε αυτή τη θέση. Από το 2014 έως το 2019 ήταν περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

Στην πολυετή ενασχόλησή του με τα κοινά ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής έχει διατελέσει γραμματέας του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ κατείχε και τη θέση του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (2014-2016), στο πλευρό του τότε περιφερειάρχη και σημερινού δημάρχου της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη.


Το παλιό του χόμπι

xardalias_aek
Παθιασμένος με την ΑΕΚ, ο Νίκος Χαρδαλιάς παρακολουθεί στο γήπεδο τα ματς της αγαπημένης του ομάδας, ενώ ακόμη και σήμερα όταν βρίσκει ελεύθερο χρόνο από τις πιεστικές υποχρεώσεις θυμάται το παλιό του χόμπι, το χάντμπολ. Είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Αγγλίας.

Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία και τα ΜΜΕ, ενώ έχει ειδικευθεί σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.


Ο μεγάλος έρωτας και οι κόρες του - Πώς γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του στο γυμναστήριο

Εκτός από την αγάπη για την πολιτική και τον αθλητισμό, η μεγάλη αγάπη του εκλεκτού της ΝΔ για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας είναι αναμφίβολα η οικογένειά του. Το 2011 ένωσε για πάντα τη ζωή του με τη Γιώτα Παναγιωτοπούλου, την εντυπωσιακή καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και επιχειρηματία, που έκλεψε την καρδιά του σκληρού Νίκου Χαρδαλιά, ενώ λίγο μετά τον γάμο τους την οικογενειακή ευτυχία συμπλήρωσε ο ερχομός της κόρης τους, Δήμητρας.

Το ερωτευμένο ζευγάρι γνωρίστηκε στο γυμναστήριο που διατηρούσε η Γιώτα Παναγιωτοπούλου στον Βύρωνα, όταν ο γοητευτικός δήμαρχος (τότε) της πόλης πέρασε το κατώφλι για να γυμναστεί και γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του.

Από τον πρώτο γάμο του με την Αργυρώ Μαστανδρέου, ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει ακόμη μια κόρη, την Ιωάννα, τελειόφοιτο φοιτήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών, την οποία λατρεύει.
xardalias_sizigos
 


Οι προσωπικές αναρτήσεις

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε αναρτήσεις του μοιράζεται οικογενειακές στιγμές με τις κόρες του, που αποτελούν το σημαντικότερο «παράσημο» γι’ αυτόν, ενώ δεν διστάζει να εκφράσει τον έρωτά του για τη σύζυγό του, Γιώτα: «31-8-2011. 8 πανέμορφα χρόνια, με χαρές, με λύπες, αλλά πάντα μαζί στα ξεχωριστά όμορφα, πάντα μαζί στα εξαιρετικά δύσκολα… Πάντα μαζί, με τα κοριτσάκια μας και μέχρι τα βαθιά μας γεράματα…», είχε γράψει ο υφυπουργός στο Ιnstagram, με αφορμή την όγδοη επέτειο των γάμων τους, δημοσιεύοντας στιγμές από την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους.


Απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, η δραστήρια Γιώτα Παναγιωτοπούλου έχει ασχοληθεί επίσης με τα κοινά, καθώς εξελέγη το 2014 μέλος του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα, αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υπεύθυνη για θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας. Σήμερα, διατηρεί στον Βύρωνα έναν πολυχώρο εκγύμνασης και wellness. Παράλληλα, διατηρεί επιχείρηση με αθλητικά είδη ένδυσης και παιδικά ρούχα.

Η αδερφή της μάλιστα, Χάιδω Παναγιωτοπούλου, είναι υποψήφια δήμαρχος Τριφυλίας στις προσεχείς εκλογές, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να φαίνεται πως αποτελεί «οικογενειακή υπόθεση» στο περιβάλλον των οικείων του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή