«Σκληρή είναι η πολιτική, γιατί καθηµερινά συζητώ µε πολίτες στον δρόµο ή στο γραφείο µου και µετά το πέρας της κουβέντας µας αρκετές φορές έχω κλάψει λόγω των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν». Αγαπά και σέβεται την οικογένειά του και τους φίλους του και σχεδόν ποτέ δεν κρατάει κακία, ακόµα κι αν του έχουν φερθεί µε άσχηµο τρόπο. Του αρέσει η τάξη, εκτιµά τους καλοσυνάτους ανθρώπους, σκέφτεται πάντα αισιόδοξα, είναι δίκαιος και εργασιοµανής.  «Με ό, τι καταπιάνοµαι προσπαθώ να το κάνω µε τον καλύτερο τρόπο», λέει ο ίδιος.

Η γνωριµία µε τη σύζυγό του

Με την Χάριν, τη σύζυγό του, γνωρίστηκαν σε ένα µαγαζί στην Πλάκα και, όπως µας περιγράφει ο Γιάννης Καλλιάνος, όλα πήραν αµέσως τον δρόµο τους.

«Γνωριστήκαμε στην Πλάκα, σε ένα όµορφο µαγαζάκι, όπου έπαιζε µπουζούκι ο πεθερός µου. Αυτή είναι η δουλειά του πεθερού µου, είναι καλλιτέχνης. Μια µέρα, λοιπόν, είχα πάει εκεί µε φίλους µου, µου µίλησε ο πεθερός µου, γιατί µε ήξερε ως µετεωρολόγο, και στη συνέχεια γνωρίστηκα µε την κόρη του, που ήταν και αυτή εκεί µε την παρέα της. Ανταλλάξαµε τηλέφωνα µε την Χάριν και όλα πήραν τον δρόµο τους...».

«Ο γιος µας είναι σκέτο ζιζάνιο»

Ο ερχοµός του γιου τους, Γιώργου, τους άλλαξε τη ζωή. Η καθηµερινότητα δύο ανθρώπων µε δύσκολες δουλειές είναι πολύ απαιτητική και πλέον ιδιαίτερα κουραστική. Ο ίδιος ως πατέρας προσπαθεί να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στον µικρό του γιο

«Βοηθούν πολύ και τα πεθερικά µου, ευτυχώς. Να είναι καλά οι άνθρωποι. ∆εν έχουµε και ένα εύκολο παιδί, είναι σκέτο ζιζάνιο, αεικίνητος. Οπότε χρειάζεται µεγάλη υποµονή. Οσο µπορώ, είµαι κοντά στο παιδί µου. ∆εν είναι πάντα εύκολο, λόγω των ωρών που βρίσκοµαι εκτός σπιτιού. Οταν όµως είµαι στο σπίτι, του δίνοµαι ολοκληρωτικά».

Η ενασχόληση µε την πολιτική

Η πολιτική µπήκε στη ζωή του στα φοιτητικά του χρόνια. ∆ιετέλεσε πρόεδρος της ∆ΑΠ στο Μαθηµατικό Πατρών, ενώ αργότερα έγινε µέλος της ΟΝΝΕ∆. Και µπορεί για κάποια χρόνια να αποστασιοποιήθηκε, ωστόσο, όπως µας εξηγεί, αποφάσισε να γίνει µέρος της αλλαγής για το µέλλον των νέων της χώρας. «∆εν χρειάζεται να κατάγεσαι από πολιτική οικογένεια και να έχεις γονείς βαθύπλουτους για να εκλεγείς βουλευτής και να προσφέρεις στην κοινωνία. Κάποιες φορές αρκεί και µόνο να σε εκτιµά, να σε εµπιστεύεται και να σε αγαπά ο κόσµος, επειδή ξεχωρίζει την προσωπικότητά σου και αντιλαµβάνεται πόσο σκληρά έχεις εργαστεί στη ζωή σου και πόσο έργο έχεις παραγάγει».

Πολιτική ή µετεωρολογία;

Ο Γιάννης Καλλιάνος δύσκολα θα επέλεγε ανάµεσα στην πολιτική και την επιστήµη του, τη µετεωρολογία. ∆ηλώνει στο «S» περήφανος που µπορεί, παράλληλα µε το αξίωµα του βουλευτή, να εργάζεται.

«Ο κόσµος επιλέγει αν θα καθίσει κάποιος στα έδρανα της Βουλής. Όσο λοιπόν η κοινωνία µε εµπιστεύεται για να την υπηρετώ, θα το κάνω µε τον καλύτερο τρόπο, µε ευγένεια, µε µετριοπάθεια, µε συνέπεια, µε εντιµότητα, µε ηθική και µε υπευθυνότητα. Θα ξεπερνώ και τον εαυτό µου, για να είµαι συνεχώς δίπλα και στον πιο αποµακρυσµένο πολίτη της περιφέρειάς µου. Οµως παράλληλα εργάζοµαι και νιώθω περήφανος που το κάνω. Τα πτυχία µου και τα ένσηµά µου είναι τα εφόδιά µου. Άρα µπορώ να τα κάνω και τα δύο παράλληλα».

*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023