Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν αναμένεται να πλεύσει με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο.

«Στην πρώτη επέτειο από την ένταξή του στον στόλο μας για έρευνα και παραγωγή, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν ξεκινά τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο, λέγοντας “βίρα τις άγκυρες” και “πρώτα ο Θεός”», αναφέρει χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter, ευχόμενος «ούριο άνεμο» .

Το όνομα του σουλτάνου Αμπντουλχαμίντ είχε δώσει πέρυσι στο τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία γίνεται ακόμη πιο δυνατή με αυτό το πλοίο, που ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο.


Πού βρίσκεται το γεωτρύπανο

Σύμφωνα με το δορυφορικό σύστημα ναυτικού γεωεντοπισμού MarineTraffic.com., το γεωτρύπανο παραμένει αυτή τη στιγμή στο αγκυροβόλιο του Τάσουτζου, στα ανοικτά της Σελεύκειας, στη νότια Τουρκία, ενώ πορεία προς το πλωτό γεωτρύπανο έχει το πλοίο υποστήριξης Aybuke.

Στο λιμάνι του Τάσουτζου είναι επίσης αγκυροβολημένο και το Kutsi Ilhan, επίσης σκάφος υποστήριξης του Abdülhamid Han. Τα άλλα δύο πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας Yavuz και Fatih δίνουν στίγμα από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και τα ερευνητικά Barbaros Hayreddin και Oruc Reis.