Ο πρέσβης Νικόλαος Γαριλίδης θα είναι ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στη Λιβύη μετά την απόφαση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτη, αναβαθμίζοντας έτσι τη διπλωματική εκπροσώπηση της Ελλάδας σε επίπεδο πρέσβη.

Ο κ. Γαριλίδης γνωρίζει άριστα την αραβική γλώσσα, έχει διατελέσει πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, αναπληρωτής πρέσβης της Ελλάδας στο Ιράκ, στη Μόσχα, στην Κύπρο και μέχρι πρόσφατα ήταν διευθυντής της διπλωματικής ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Η τοποθέτηση ενός διπλωμάτη που είναι πάρα πολύ εξοικειωμένος με τα μεσανατολικά ζητήματα και τον αραβικό κόσμο είναι ενδεικτική της σημασίας που δείχνει η Ελλάδα στις σχέσεις της με τη Λιβύη. Ο ίδιος πλέον καλείται να εφαρμόσει στην πράξη την επανεκκίνηση των ελληνολιβυκών σχέσεων που για 4 χρόνια περίπου ήταν «παγωμένες».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες υπήρξε συνομιλία της Λίβυας ΥΠΕΞ, Νάιλα Ελ Μανγκούς, με τον Γ. Γεραπετρίτη, συμφωνώντας να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τις επόμενες εβδομάδες θα εκδοθεί το σχετικό διαπιστευτήριο και μόλις δοθεί η συγκατάθεση της ελληνικής πλευράς θα αναλάβει τα καθήκοντά του στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, η ΥΠΕΞ της Λιβύης κατά τη συνομιλία της με τον Γ. Γεραπετρίτη δήλωσε ότι ανυπομονεί να ξεκινήσει τη συνεργασία της με τον νέο Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη.