Στα πύρινα μέτωπα μεταφέρθηκε η πολιτική αντιπαράθεση, με τους πολιτικούς αρχηγούς να περιοδεύουν στις πληγείσες περιοχές, την ώρα που αναμένεται νέος γύρος όξυνσης αυτή τη φορά στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που θα γίνει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, με θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα.

ΣΥΡΙΖΑ 

Η Έφη Αχτσιόγλου πήγε σε Φυλή και Άνω Λιόσια, συνοδευόμενη από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διαπίστωσε από κοντά τη δραματική κατάσταση στους πρόποδες της Πάρνηθας. Η κυρία Αχτσιόγλου χαρακτήρισε εφιαλτική την εικόνα, καθώς οι φλόγες κατέκαιαν τα πάντα στο πέρασμά τους, ζητώντας τη μέγιστη εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού για την προστασία ανθρώπων, περιουσιών και την κατάσβεση των πυρκαγιών. «Η κυβέρνηση πρέπει να εμφανιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της», τόνισε.

Ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη «για μηδενική πρόληψη και αργή αντίδραση» καταλόγισε ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Παππάς, έπειτα από επίσκεψη στον Πρόδρομο και το Σαράντι Βοιωτίας, περιοχές που επίσης επλήγησαν από τις φωτιές. «Η εικόνα των καμένων εκτάσεων του δάσους και των κατεστραμμένων περιουσιών και υποδομών είναι αποκαρδιωτική», ανέφερε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Θρηνούμε πρωτίστως την απώλεια ενός συνανθρώπου μας από την περιοχή. Για ακόμα μια φορά, σε ακόμα μια περίπτωση, η αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν αργή και η πρόληψη μηδενική».

ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και επισκέφθηκε το Αετοχώρι, όπου υπάρχουν πολλά καμένα σπίτια, και ακολούθως την Παλαγία, όπου η φωτιά έκαψε το σχολείο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ελληνικός λαός βιώνει μια τραγωδία και άσκησε δριμεία κριτική στην Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για Βατερλό της κυβέρνησης. «Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί. Χάνονται ανθρώπινες ζωές και η χώρα βρίσκεται σε έναν πύρινο κλοιό. Είδαμε να εκκενώνονται σημαντικές υποδομές του κράτους, όπως το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε εκρήξεις πυρομαχικών μέσα σε στρατόπεδο στη Νέα Αγχίαλο. Αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν καθημερινά ότι η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι το Βατερλό της σημερινής κυβέρνησης», σημείωσε.

Χαρακτήρισε παράλληλα συνωμοσιολογίες όσα λέγονται για δράση προβοκατόρων, οι οποίοι φέρεται να κρύβονται πίσω από τις δεκάδες φωτιές των τελευταίων ημερών. «Είναι αδιανόητο να απαντάμε σε αυτές τις τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, με σενάρια συνωμοσιολογίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ

Την Αλεξανδρούπολη και περιοχές της Ροδόπης επισκέφθηκε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας αρχικά ενημερώθηκε από τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος είναι επικεφαλής του συντονιστικού για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει τις ακριτικές περιοχές, και συνομίλησε με τους πυροσβέστες για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα. Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης.

«Όλες αυτές τις μέρες που καίγεται η Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, αντί να σπαταλά το δημόσιο χρήμα, στέλνοντας οπλικά συστήματα στον Ζελένσκι, στους ναζί του Αζόφ, αντί να συμμετέχει σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές και να χρησιμοποιεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως ορμητήριο για πολεμικές στρατιωτικές αποστολές στην περιοχή, θα έπρεπε να δώσει τα χρήματα αυτά για να ενισχυθεί η Πυροσβεστική με προσωπικό, με πυροσβεστικά οχήματα, με πυροσβεστικά αεροπλάνα, να φτιαχτούν υποδομές, το καλοκαίρι για τις πυρκαγιές, το φθινόπωρο και τον χειμώνα για τις πλημμύρες, τις χιονοπτώσεις. Να ενισχυθεί η δασική υπηρεσία, να ανασυσταθούν τα δασαρχεία», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Τους πρόλαβε

Με δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδίαζαν να ζητήσουν να δρομολογηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για τις πυρκαγιές και τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία και να προκαλέσει ο ίδιος αυτή τη συζήτηση, όταν ανοίξει η Βουλή.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι θα καταθέσει αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το συντομότερο δυνατό, ενώ χθες με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ζήτησε με τη σειρά του τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει τη χώρα μας.